Autor Wątek: nowelizacja-ws-oświetlenia rowerowego  (Przeczytany 9272 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Żeby coś było legalne, wystarczy, że nie będzie na ten temat ani słowa w żadnych przepisach. Wax ma rację. Płacimy darmozjadom.
Jeszcze są "i czasopisma". Słowo "tylko" bardzo dużo potrafi zmienić :(
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009

wkrótce obowiązkowa będzie kamizelka,

Nie sądzę bo jeśli będzie obowiązkowa kamizelka dla rowerzystów to będzie musiała być dla pieszych a skoro piesi jeżdżą autobusami to codziennie rano będziemy obserwować pochody żółtych kamizelek a także kamizelki zobaczymy w kościołach czy ... na ślubach...a wówczas w tym tłumie najbardziej dostrzegalnym osobnikiem będzie...kominiarz... ;)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Wax ma 200% racji, przepis o odblaskach jest z dupy :/
Summa sumarum lepsza taka nowelizacja niż jej brak z uwagi na zdejmowanie światełek i lampki na kierownicy, ale...
przepis dotyczący odblasków w kilka osób w ciągu paru dni wymyśliliście lepszy (może wymaga to ugładzenia, ale nadal ze dwa zdania: rower może mieć odblaski, ale czerwone tylko z tyłu + rower musi mieć co najmniej jeden odblask czerwony z tyłu). To tylko dowodzi bicia piany w ministerstwie za nasze podatki.

Ale jak napisałem w drugim zdaniu - sumarycznie jest lepiej niż gorzej, jak się odblask na Schwalbe nie przerwie, to będzie legalny, a obecnie żaden niby nie jest. :)
Ehh ::)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zapis o odblaskach na kołach to nie wymysł urzędników tylko działania klubów rowerowych.

Nie wiem jak wyglądał oryginał projektu ale za odblaskami na oponach szła organizacja rowerowa. Patrz paragraf 56 ust. 2:

LINK

PS: Polskie Stowarzyszenie Rowerowo proponowało wprowadzenie obowiazkowe wprowadzeni dwóch hamulców (opcja nie przeszła) LINK
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2012, 08:45 yoshko »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
idioci ;)
(linki nie działają)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Już działają :)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
obowiązek dwóch hamulców: olbrzymia ilość rowerów z jednym hamulcem (ostre, single, miejskie...) poszła by w odstawkę, bo często miejsca na zamocowanie drugiego hamulca najzwyczajniej nie ma. co to za stowarzyszenie rowerowe, które utrudnia życie samym rowerzystom?

o odblaskach już mówiliśmy...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mam wrażenie, że z tych towarzystw rowerowych jest więcej szkód niż pożytku. Zasada działania przypomina przypomina komunistyczny twór jakim są związki zawodowe. W najlepszym przypadku wywalczą kolejną ścieżkę rowerową omijając, którą będę musiał rozglądając się za policją. Zwykły, prosty, poseł, który rower widzi tylko przez szybę samochodu, raczej nie często wpadnie na stworzenie przepisu dotyczącego kształtu odblasku czy liczby hamulców. A ciągłe przypominanie o rowerzystach przez tego typu organizacje lub masy krytyczne powoduję, że politycy będą pamiętali o naszym istnieniu... niestety.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Po prostu licealiści i nadgorliwi studenci dorwali się do stowarzyszeń, klubów, klubokawiarni etc i bawią się w poprawianie prawa. Oczywiście nie neguję sensowności tej nowelizacji.. Zdaje się, że wreszcie dopuszczono do ruchu samochody z drzwiami otwieranymi do tyłu ( czyżby za sprawą skutecznego lobbingu pewnego producenta samochodów? ).

Przeczytałem pobieżnie tekst noweli. Pierwsze skojarzenie:
Dopuszcza się, aby światła pozycyjne roweru i wózka rowerowego, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, były zdemontowane, jeżeli kierujący tym pojazdem nie jest zobowiązany do ich używania podczas jazdy.

Fajnie. Poza tym chyba zniesiono "zakaz" używania migających świateł przy rowerach.

Nie zmieni to jednak mojego zdania o pewnych środowiskach rowerowych dążących do zepchnięcia rowerzystów z asfaltów na drogi rowerowe i chodniki.

Offline Mężczyzna rad68

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 02.09.2012
Nie zmieni to jednak mojego zdania o pewnych środowiskach rowerowych dążących do zepchnięcia rowerzystów z asfaltów na drogi rowerowe i chodniki.

W pełni się zgadzam. Niby się mówi o rowerzystach że są pełnoprawnymi użytkownikami dróg, a w sumie to dąży się do eliminacji nas z tych dróg.
  Jeszcze tylko do pełni szczęścia pozostało usunąć Motocyklistów i Skuterowców.

Gdzie te stare czasy? Za PRL-u na pierwszą wycieczkę rowerową jechaliśmy obwodnicą Trójmiasta i nawet była Milicja która nie zwróciła na nas żadnej uwagi.   

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Nieco odkopuję, ale doczytałem niedawno te przepisy i chciałbym zdementować to, co napisał yoshko:
Otóż odblaski na szprychach nie tylko nie stają się "nielegalne", ale wręcz są niezmiennie obowiązkowe. Otóż rower musi mieć co najmniej jedno światło odblaskowe barwy żółtej/pomarańczowej w każdym kole. Ewentualne odblaski na oponie to tylko opcjonalne wyposażenie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nie kasowałem ale się zorientowałem i później wspominałem, ze głupoty piszę. ;)
Przepraszam za  przedstawianie prawa w złym świetle.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
to można już jeździć legalnie z czołówką?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Z samą tylko czołówką nie. W oświetlenie musi być wyposażony pojazd (czyli rower), nie rowerzysta. Czyli czołówkę możesz sobie mieć dodatkowo, ale na samym rowerze tez musi być lampka.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kolejny pomysł nowelizacji (sku.wysyny!)
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,12853972,Poslowie_chca_utrudnic_zycie_rowerzystom__Dla_ich.html

Myślę, że warto gremialnie zagłosować na opcję trzecią. Najlepiej każdy z kilku komputerów :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum