Autor Wątek: Hercules - Rocco czy Rocco Comfort?  (Przeczytany 2404 razy)

Offline misiael89

• Miasto:
  • Na forum od: 14.09.2012
Hercules - Rocco czy Rocco Comfort?
« 15 Wrz 2012, 16:09 »
Witam serdecznie forumowiczów

Otoż prosiłbym Was, o pomoc w wyborze roweru trekkingowego (przeznaczonego na dalsze wyprawy)

Przegladajac różne sklepy spodobały mi sie rowery marki hercules rocco, z tym ze sa w 2 roznych wersjach:
rocco http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/1454/Hercules.ROCCO/
oraz
rocco comfort http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/1453/Hercules.ROCCO.COMFORT/

Teraz moje pytania:
1. Czy opłaca się dopłacić do wersji Comfort? (roznica 300zł)
2. Jakie sa slabe elementy owych modeli?
3. Czy ktos na forum mial doswiadczenie z owymi modelami?
4. Moze polecicie jeszcze jakis inny model roweru trekkingowego przeznaczonego na wyprawy (1500-2000zl)

Pozdrawiam,
Michał

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Hercules - Rocco czy Rocco Comfort?
« 15 Wrz 2012, 16:14 »
Jakie sa slabe elementy owych modeli?

Regulowany mostek, amortyzowana sztyca, kiepski amorek. Daj sobie spokój z tymi rowerami :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline misiael89

• Miasto:
« 15 Wrz 2012, 17:27 »
dzięki za odpowiedz
A czy ten rower byłby lepszy?
http://allegro.pl/pegasus-superlight-sl-tylko-13kg-slx-i2609564882.html

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Wrz 2012, 17:42 »
Wygląda jakby lepiej, ale ma strasznie przekombinowany bagażnik (mocne toto raczej nie będzie) i dynamo w piaście. Jedni sobie chwalą, inni nie.

Powiedz lepiej, w jakim terenie te wyprawy, z jakim bagażem i jaką masz górną granicę budżetu. może znajdziemy coś lepszego od tych ciężkawych krów, które nam podrzucasz ;)

Offline misiael89

• Miasto:
« 15 Wrz 2012, 18:01 »
A więc tak
Lubie długie podroze (mam za sobą hiszpanskie Camino, oraz Śląsk - Bieszczady) lecz podrozowalem najpierw na kiepskim rowerze z marketu, pozniej na rowerze gorskim, co przeszkadzało w jeździe.

W przyszłym roku planuje wyruszyć w Norwegie, wiec raczej jezeli chodzi o trase, to bedzie to asfalt, drogi polne, sciezki, aczkolwiek chcialbym również taki rower ktorym moglbym jezdzic po (ze tak to nazwe) - lesnych terennach wyzynnych (np beskid śląski) - no ale to zawsze chyba mozna pokombinowac z innymi oponami.

Lecz priorytetem dla mnie jest porzadny rower długodystansowy, komfortowy z dobra amortyzacja no i w miare lekki. Nie musi być nowy
Jestem w stanie zaplacić 1500-2000zł (no chyba ze warto dolozyc jeszcze troszke pieniedzy, to sie wstrzymam)

Jezeli chodzi o bagaż - no to po prostu boczne tylne sakwy - wyprawy 1-2 tygodniowe (chociaz byc moze dokupie jeszcze dodatkowe kolo tzn wxtrawheel - polecasz? :))

Aha, nie jest bardzo wazne, no ale fajnie jakby rower nie posiadal wielu napisow i gdyby kola byly odczepiane na taka zaczepke (zeby nie uzywac kluczy)

Uff, to juz wszystko :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Wrz 2012, 18:23 »
Hmmm, z tego co piszesz, wynika jak dla mnie, że potrzebujesz właśnie rower górski. I nie rozumiem, co masz na myśli, że rower górski "przeszkadzał Ci w jeździe". Mogła Ci przeszkadzać zła pozycja (geometria, źle ustawione siodełko, kierownica) albo ewentualnie ciężkie, terenowe opony z wysokim bieżnikiem. Sam rower nic nie był winien.

Pierwszy z brzegu przykład przyzwoitego roweru w typie, który powinien Ci odpowiadać: http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/91/162/Trek-3700-czarno-niebieski-TREK
Potem powinieneś dokupić błotniki (choć niekoniecznie), dobry bagażnik, wymienić opony i w drogę.

Ale najważniejsze jest i tak co innego: geometria. Tutaj wśród górskich masz do wyboru "sportową" i "rekreacyjną". W opisie roweru tych określeń raczej nie znajdziesz, ale widać je w wymiarach górnej rury ramy (mierzonej w poziomie). ten Trek jest przykłądem "rekreacyjnej" geometrii (pozycja bardziej wyprostowana). Z kolei "sportowa" to pozycja bardziej pochylona. Trochę to jednak "wyższa szkoła wyboru roweru" i nie polecam zaczynać od kupowania przez Internet. Dużo lepszy pomysł, to przejechać się na danym rowerze choć kilka kilometrów. Jak będzie pasował, to potem kupić przez net. Aczkolwiek i w sklepie stacjonarnym, zwłaszcza w nadchodzącej porze roku, można kupić korzystnie. Zaczynają się posezonowe obniżki, a potem jeszcze można (i trzeba!) się targować.

Natomiast wracając do Twoich propozycji, to te wszystkie Herculesy, Pegasusy itp. to takie hybrydy. Ni to górskie, ni to crossowe. Wg mnie najlepiej nadają się na miasto, ale i tam nieszczególnie ;)
Ale oczywiście są tacy, co na nich jeżdżą na wyprawy i dają radę. Bo na każdym rowerze się da. Ty jednak masz ten komfort, ze jeszcze nie masz roweru, więc możesz wybrać taki, na którym da się lepiej :)

Offline misiael89

• Miasto:
« 15 Wrz 2012, 18:34 »
dzięki za cenne informacje

Co do mojego roweru gorskiego - to jest to Gary Fisher Marlin, tak jak napisales, opony mialem zle dopasowane do trasy, nie wiem jak z geometria, ale z wielkoscia troszke przesadzilem (jest za dla mnie za duzy) co odbija sie troche na komforcie jazdy.

A Czy wg Ciebie kola o wiekszym rozmiarze (bo w rowerach gorskich przeważnie jest 26') maja wplyw na komfort oraz ulatwiaja jazde na trasie dlugodystansowej (26-28)?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 16 Wrz 2012, 06:42 »
A Czy wg Ciebie kola o wiekszym rozmiarze (bo w rowerach gorskich przeważnie jest 26') maja wplyw na komfort oraz ulatwiaja jazde na trasie dlugodystansowej (26-28)?

Wg mnie wielkość kół nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010

Offline misiael89

• Miasto:
« 16 Wrz 2012, 13:07 »
Faktycznie, bardzo mi sie podoba i jest bez zbednych bajerow kolorystycznych, chociaz brak przedniej amortyzacji chyba niebylby zaleta na wyboistych terenach?

No i rozmiar 18' jest chyba dla mnie za mały? (mam 178 cm wzrostu- jak probowalem herculesa rocco comfort to rozmiar 48cm byl dla mnie odpowiedni[to chyba 19'ka?])

Jezeli macie jeszcze jakies gotowe rowery ktore moglibyscie mi polecić, badz jakies odnosniki  do rowerow ktore polecacie a ktore mozna przygotowac do wypraw, to prosze o wklejanie (oczywiscie przeszukuje forum, allegro oraz google, ale za kazda pomoc bylbym niezmiernie wdzięczny :))

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 16 Wrz 2012, 17:12 »
Używki się opłacają (o ile jesteś pewny co do legalności pochodzenia).
Zaś jeżeli chodzi o nowe to w Twoich widełkach można już coś złożyć nie gorszego niż w sklepach.
pzdr

Offline Mężczyzna Adamek62

• Miasto: małopolska
  • Na forum od: 27.06.2009
« 16 Wrz 2012, 17:16 »
"Hercules Rocco"  ja tym rowerkiem przejechałem już 29 000 km, wymieniam co roku opony, łańcuch i kasetę, wszystko inne jest nie do zdarcia !
rowerek ten produkuje Niemiec ! nie ktoś żółty !
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2012, 17:25 Adamek62 »

Offline misiael89

• Miasto:
« 23 Wrz 2012, 18:55 »
@aard
Czy moglbys polecic mi jeszcze jakies rowery?

a co powiecie o tym rowerze?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2662932066[\u]
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2012, 22:30 misiael89 »

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 25 Wrz 2012, 10:31 »
Używka na tak słabym osprzęcie za 1100zł? Sprzedający upadł na głowę chyba. Jeżeli stargujesz cenę do 600zł, to można brać jako dawcę ramy i "orurowania" (sztyca, mostek, kierownica) :icon_twisted:

Offline misiael89

• Miasto:
« 25 Wrz 2012, 18:48 »
no nowka kosztuje 1599zl, jest to rocznik 12' wiec az tak drogo to chyba nie jest (tym bardziej ze troche mozna wytargowac)
Czy jednak nie oplaca sie nim interesowac?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum