Autor Wątek: Bagażnik tylny  (Przeczytany 4379 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Bagażnik tylny
« 15 Wrz 2012, 19:39 »
Potrzebuję względnie solidnego bagażnika na tył.
Jeszcze do niedawna bez wahania wybrałbym crosso, jednak ten zniknął i nie da się go już nigdzie kupić.  :icon_neutral:
Tubus jest za dość abstrakcyjne pieniądze..
Czy znajdzie się coś, co nie rozleci się przez kilka tys. km. ???
Oglądam bagażniki topeak i sport arsenal.
Sport arsenal:
http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=11
Topeak:
http://www.bikeman.pl/bagaznik-turystyczny-topeak-mtx-super-tourist-dx-p-583.html

Sport arsenal jest stalowy i to jest moim zdaniem plus.
Jednak najbardziej interesuje mnie kompatybilność z sakwami crosso.
Czy na podstawie zdjęć, może ktoś coś powiedzieć o zastosowaniu tych sakw?

No i martwi mnie konstrukcja dolnych mocować.
Topeak posiada 3 rurki które zbiegają się w jedną, i tylko ona dźwiga cały ciężar.
Sport arsenal ma za to w płaszczyźnie pionowej równoległej do roweru, mocowanie wysunięte do przodu względem łączenia rurek. (ktoś zrozumiał o co mi chodzi?  :P)

Ceny ich są do przyjęcia, nie wiem jak z wytrzymałością w przypaku bagażu 10-20kg na dłuższych trasach.
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Bagażnik tylny
« 15 Wrz 2012, 19:48 »
Na allegro pojawiają się bagażniki Massload, podobno dobre a tanie.

Zauważ też, że do roweru szosowego możesz bez problemu założyć bagażnik przeznaczony do roweru z kołami 26" (sam taki mam i nawet 24" bym nie pogardził ;))

Co do stali... ktoś z forum w ogóle spawał połamany bagażnik?

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Wrz 2012, 20:03 »
Z tym mocowaniem w płaszczyźnie pionowej, to zrozumiałem, że chodzi ci o dolną śrubę mocującą bagażnik do ramy.
Tak się składa że mam podobny problem z tylnym bagażnikiem, mam trochę niestandardową ramę i nowe bagażniki nie do końca pasują do mojej ramy. Dlatego sam sobie robię bagażnik. Pozostało tylko pospawać część elementów i będzie gotowy.
Ten problem z przesunięciem mocowania względem łączenia rurek, też rozważałem. Bałem się momentu skręcającego działającego na na tę śrubę (przeważnie M6). I dlatego rurki pionowe, u mnie, schodzą się prawie symetrycznie względem tej śruby.
Na twoim miejscu wybrałbym bagażnik stalowy, zawsze można łatwo przerobić, pospawać, bo alu to w bagażniku bym raczej nie spawał.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 15 Wrz 2012, 20:28 »
@worek, nie chodzi o kwestię spawania tak, jak o wytrzymałość ;)
Fakt, ten bagażnik massload wydaje się taki sam jak crosso:
http://allegro.pl/bagaznik-massload-aluminiowy-cl-905a-tyl-fv-kr-i2635221726.html
@sinuche, ja raczej nie mam warunków żeby samemu coś skonstruować ;)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 15 Wrz 2012, 20:31 »
Ten ma dodatkowo klapkę na sprężynę i mocowanie pompki.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 15 Wrz 2012, 20:32 »
Tak, ale konstrukcyjnie jest bardzo podobny.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 15 Wrz 2012, 20:34 »
Podobny, nie wiadomo tylko jak wygląda jego trwałość.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 15 Wrz 2012, 20:44 »
No i w tym właśnie rzecz. Dlatego też pytam o takie rzeczy.
Massload ma najlepiej rozwiązaną kwestię konstrukcji przy dolnym mocowaniu, ale jest z aluminium.
Sport arsenal jest stalowy, ale dolne mocowanie jest dla mnie niepewne, ze względu na działający moment siły przy dolnej "blaszce".  :-\

« 15 Wrz 2012, 20:52 »
Te gadżety(sprężyna, mocowanie pompki- ciekawe gdzie znajdziesz taką pompkę która będzie pasowała, a jeśli tak, to czy jej nie zgubisz), nic nie dają, podnoszą masę. Na to nie zwracaj uwagi.
Według mnie, mocny bagażnik winien mieć 2 lub 3 punkty podparcia platformy, i mocne dolne mocowanie, tam często dochodzi do awarii ( a widziałem dolne mocowanie z pionową śrubą regulacyjną M6, na której spierał się cały ciężar bagażnika). Takie systemy nie budzą mojego zaufania.
Spawane aluminiowe pręty w okolicach dolnego mocowania też nie są najlepsze, ponieważ nie ma gwarancji, że całość została po spawaniu utwardzona termicznie.
Najlepsze wydaja mi się modele bagażników zwinięte z jednego kawałka rurki (platforma i dolne pręty wygięte w V ).
Stalowe spawane - to już lepiej.
Poza tym lepiej dobrać bagażnik bez regulacji wysokości- elementy regulacyjne komplikują i często osłabiają konstrukcję. Z drugiej strony, lepiej mieć platformę bagażnik, jak najniżej (nisko umieszczony środek ciężkości, zapobiega późniejszemu "bujaniu" bagażu i roweru). Takie bujanie, często kończy się pęknięciem konstrukcji, ponieważ bagażniki są wrażliwe na boczne obciążenia - zwłaszcza jak ktoś ma wysoki stos bagażów- lepiej tego unikać.

ps.
Moje typy:
Tubus Logo
Tubus Cargo
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2012, 21:05 sinuche »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 16 Wrz 2012, 06:47 »
Co do stali... ktoś z forum w ogóle spawał połamany bagażnik?

Spawałem. Aluminiowy. Straszne wyzwanie. Ale to był jakiś nołnejm. Ja proponuję zastanowić się nad tym:
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=178219&z=7147
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 16 Wrz 2012, 07:54 »
@Sinuche, kupno bagażnika tubusa odłożę na czas, gdy sam będę na siebie zarabiał. Póki co jestem pasożytem u moich rodziców, i nie chcę tego nadużywać  ;D (Najtańszy tubus to 350zł)
@aard, a podpowiedziałbyś jeszcze, czy bagażnik który proponujesz jest z aluminium czy stali? Bo jakoś nie mogę rozszyfrować języka śmierci  :lol:
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2012, 08:01 King144000 »

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 16 Wrz 2012, 12:33 »
A ja bym się zastanowił nad tym:
http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-tylni-bagazniki-rower-i2624918661.html

Ale ja na bagażnikach się nie znam... ::)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 16 Wrz 2012, 13:18 »
@rafalb, ta opcja wydaje się nie głupia. Bagażnik kosztuje grosze, a stal zapewnia dużą wytrzymałość i możliwość przeróbek. Ryzyko: może ważyć 2kg  :lol: i kwestia mocowań.. Poza tym jego rozmiary wydają się dość dziwnie duże. Albo mam tylko takie wrażenie.

Dodzwoniłem się, waga to ok 1200-1300g. Sporo. Ale za to niezniszczalny  8)
W sumie jeśli mam oszczędzić >100zł za wożenie dodatkowych 0,5kg, chyba to zniosę.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2012, 13:27 King144000 »

« 16 Wrz 2012, 14:15 »
Bagażnik "Swiss Army".
Nawet gdyby był z miękkich rurek, to przy tej średnicy, mocny będzie z pewnością.

Martwi mnie tylko wysokość - 44 cm to trochę za dużo. W moim, aktualnie wykonywanym, wysokość (od platformy do osi dolnego mocowania - koła 28') wynosi 35cm - zszedłem najniżej z platformą, jak to było możliwe.
Chyba że zagospodarujesz przestrzeń pod platformą, do koła(czy błotnika). masz tam ok 9cm wolnej przestrzeni.
No i będzie problem z mocowaniem- tak, aby platforma była w miarę poziomo. Chyba że go trochę dogniesz w dół, ale wtedy może być trochę dłuższy, niż ten podany wymiar poziomy.

Offline pajak

• Na forum od: 22.06.2010
« 16 Wrz 2012, 22:35 »
Crosso to tylko branding Massload. Warto poszukać nawet używek (pod obojętną nazwą): są naprawde praktyczne (firma ma doświadczenie),  lekkie i wytrzymałe (dobre alu, wygrzewane, konstrukcja).
Bagażniki z prętów to sobie podaruj od razu. Podobnież z regulacją wysokości..
Co do tego "army": będzie niezniszczalny :) Tylko nie wszystkie sakwy na to pasują (haki są na 10-12mm, brak zaczepów dla crosso)

Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum