Autor Wątek: modernizacja mojego rowerka  (Przeczytany 4355 razy)

borekd

• Gość
modernizacja mojego rowerka
« 24 Sie 2008, 11:35 »
Witam! Przymierzam sie powoli do modernizacji mojego trekinga, i z
racji tego ze duzo waze pierwsze beda koła i to wiem napewno wink.gif
Wymarzyłem sobie to tak:
obręcze alexrims dh 19
szprychy dt champion
piasty no i tu sie waham: lx czy deore? warto dolozyc te pare groszy do piast pod tarczówki? w sumie w razie zmiany hamulców beda juz piasty ;)

Różnica w cenie niewielka, ale nie wiem za bardzo czym się różnią
smile.gif

Druga sprawa to napęd:
korby to samo co z piastami: Deore czy lx? obie na zintegrowanej osi?
a moze deore na octalink? Zwykła mtb (44 zeby na najwiekszej) czy 48??
przezrzutki: przód i tył ? Deore, lx? amoze dołożyć do XT na tył
(Zależy mi na dużej niezawodności) ale nie wiem czy przy trekingowym
zastosowaniu jest sens dokładania kasy

hamulce: co lepiej ? deore, lx? avid 7? warto wogóle pchać się w tak
dobre hamulce? (trzeba wziać pod uwage ze rower z jeźdzcem i bagazem
wazy czasem 150 kg wink.gif
a moze na przód jakas tania tarczówka (hydraulik czy mechanik?) a na tył v-break?

ten sam problem z klamkami: shimano czy avidy? a moze kupić dual
control? (nie jestem przekonany co do klamkomanetek, bo gorzej z pozniejszą rozbudową)

najwiekszy problem dotyczy chyba ramy:
author synergy (drogi, ale czy dobry?)
tańszy accent shannon? czy moze  Leaderfox Cross 700C - POINT

amor: SR SUNTOUR NCX E-RL, i tu chyba jestem zdecydowany, chyba ze jest cos lepszego godnego uwaqi??

POMOCY!

bagażnik, sakwy, itp osprzęt juz jest, zostaje ze starego (tubus, crosso czesc ortileba)
zastanawiam sie jedynie nad jakas torbą na przód

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Re: modernizacja mojego rowerka
« 24 Sie 2008, 14:11 »
Cytat: "borekd"
Wymarzyłem sobie to tak:
obręcze alexrims dh 19
szprychy dt champion

Taki komplet, z tym że na pieście XT mam założony z tyłu,
przejechał ze mną już jakieś ~8kkm w tym (niestety - tylko) jakiś 1kkm z sakwami, i jak na razie nadal koło jest idealnie proste.
a specjalnie go nie oszczedzam, moja waga 73-75 kg.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 24 Sie 2008, 16:23 »
Korbę raczej 44-32-22 - jak od zwykłego górala, ewentualnie 46-34-22, ale taką pewnie trudniej kupić. Kaseta z tyłu 11-32. Osprzęt deore wystarczy. Klamki i manetki koniecznie osobno. 150kg, to dużo, musisz się skonsultować z kimś kto ma podobną masę, roweru i siebie. Ta masa wskazywałaby raczej na tarcze, ewentualnie hydrauliczne Magury z seri HS.

Osprzęt deore w zupełności wystarczy, chyba że masz nadmiar kasy. Może pomyśleć Co do  ramy, to do jazdy turystycznej wystarczy accent. Ważniejsza jest geometria.

Co do amortyzatora, to warto przemyśleć jego obecność, zwłaszcza jak planujesz bagażnik na przód.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

mingus

• Gość
« 24 Sie 2008, 16:32 »
Mam DH-19 zaplecione na DT Swiss i nie jestem zadowolony. Szykuje mi się trzecie centrowanie w sezonie. Po ostatnim tygodniu rowerowania po Pomorzu Gdańskim tył rozcentrował się bardzo. Zrobiłem na tych obręczach może ze 2 tysiące, większość z ciężkimi sakwami (przód+tył+wór). Generalnie oczekiwałem po nich więcej. Do tej pory najlepsze obręcze jakie miałem to Weinmann DP2000, wzbudzały respekt już samym wyglądem. Zdaje się, że obecnie są one w Polsce nie do kupienia.
Jeśli moja frustracja tymi obręczami przejdzie w stan rozpaczy to rozważę jakiegoś Mavica.

Pozdrawiam ciepło !

borekd

• Gość
« 24 Sie 2008, 21:11 »
obrecze: do tej pory jezdzilem na niekapslowanych ace 18, i centrowalem raz na sezon, takze nie bylo masakrycznie ;)

amor: obowiązkowo... do tej pory jezdzilem z amorem i bez (rowniez z sakwami na przodzie) i wiem ze to wielki komfort: tak wiec reasumujac-amor zdecydowanie tak ;)

hamulce: no a co myslisz o zestawie tarcza na przód (hydraulika i tarcza 180) i na tyl "fałka" avid 7 ?????

korba: w takim razie deore (44 zeby) pytanie tylko czy zintegrowana os czy normalny octalink??

przerzutki: lx lub deore, zaleznie od kasy ;D

rama: tylko czy ta rama wytrzyma taką wage??? moze jednak lepiej cos renomowanych producentów????

POMOCY: naprawde mam metlik w glowie ;) coprawda rower bedzie skladany późną jesienią, ale musze jednak wiedziec przynajmniej ile kasy przygotowac :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Sie 2008, 11:03 »
Słowo o przerzutkach.
Z tego co zaobserwowałem i czytałem, to wyższe grupy nie różnią się od niższych niezawodnością, tylko masą. Co za tym idzie, przerzutka z niższej grupy może się okazać nawet bardziej niezawodna niż z wyższejj, bo jest potencjalnie solidniej wykonana (i cięższa).
Przykład: Ja na altusie zrobiłem jakieś 25 kkm i nigdy nie miałem żadnych problemów, a ostatniej wiosny zmieniłem na alivio tylko dlatego, że altus miał za krótki wózek, zeby osłużyć zebatkę 34T (założyłem sobie kasetę megarange do jazdy po Alpach).

Podsumowując wątpię, czy jest sens inwestować w XT, zwłaszcza, ze jak piszesz, masa roweru nie wydaje się być przy zadanych parametrach priorytetem ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 25 Sie 2008, 11:36 »
Ostatnio widziałem z sklepie klasę SLX, czy takie LX z myślą o rowerach crosowych. Może to wypróbować ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 25 Sie 2008, 13:46 »
im prostszy sprzęt tym prostsze ew. naprawy :-)
… why so serious ?

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
« 25 Sie 2008, 17:35 »
Co do obreczy, to proponuje zainteresowac sie Rigida Zac 2000 (do tego szprychy DT). Uzywam drugi sezon, jezdzac rowniez z sakwami. Po wielu dziwnych przygodach na drodze obrecz nie zmienila swojego pierwtonego ksztaltu. To tylko moje skromne zdanie. :)

borekd

• Gość
« 25 Sie 2008, 23:12 »
w takim razie przerzutka bedzie albo deore albo lx :)

obrecze... no chyba sie zdecydowalem ;) albo dh19 albo jakis mavic

nadal czekam na odpowiedz dotyczaca ramy i hamulców!

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 26 Sie 2008, 11:26 »
Przy takiej masie rower+ty jest sens inwestować w hydraulikę. Poważnie zastanów się nad piastami pod tarcze. Nawet jeżeli teraz kupisz V to potem nie będzie problemu z wymianą na tarcze.  Avid 7 to dobre hamule i warto je kupić- ja mam takie z klamkami accenta i tworzą świetny kpl. Nie warto moim zdaniem inwestować w drogie klamki Avida. Ewentualnie pomyśl o hydraulice na obręcz(chyba magura)Tyle odnośnie hamulców ode mnie.

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 26 Sie 2008, 12:03 »
z tego co piszesz to powiem Ci kup sobie authora reflexa juz za niedlugo na promocjach beda rowery. zostaw w rozliczeniu tylna przerzutke i wez deore i tak samo klamkomanetki z tego nowego alivo bo jest slabe na stare alivio osobno klamki i manetki, albo nowe deore i baw sie dobrze. Powinno wyjsc taniej, mnie sie na tej konfiguracji jezdzi bardzo dobrze bo mam reflexa z 2008 a przerzucilem sie z praktycznie full LX i jest OK :)

borekd

• Gość
« 26 Sie 2008, 16:41 »
a jak z serwisem hydrauliki??
bo to rower na wyprawy, raczej nie w jakies głusze,
dam rade sam cos ponaprawiac??

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 26 Sie 2008, 20:49 »
generalnie nie
i pytanie .. jak już sobie wszystko kupisz .. hydr itd .. to zostanie ci jakaś kasa na wyjazd ?

poczytaj na jakich rowerach ludzie jeżdżą zanim wydasz majątek na statek kosmiczny ...
pozdr
… why so serious ?

borekd

• Gość
« 26 Sie 2008, 21:31 »
po pierwsze: kasa to nie problem ;) chce zaszalec, poniewaz do tej pory zwiedzilem kawałek swiata na moim Krossie crow meadow ;) jedynie ze zmieniona kaseta, łańcuchem no i dodanym bagaznikiem ;)

Tzn, co jest problem w serwisie hydraulików??

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum