Ja mam obecnie rower szosowy i górski - żadnego nie wykorzystuję do granic możliwości. Dlatego gdybym miał środki, chętnie zamieniłbym te dwa rowery na jeden - na przełajówkę (oczywiście z punktami do mocowania bagażnika). Opcjonalnie wymieniałbym w nim tylko ogumienie, w zależności czy ma mi służyć do turystyki lub rekreacji, czy do amatorskiego sporu. A ideałem byłoby posiadanie dwóch zestawu kół - jedne lekkie, a drugie solidne.
, bo wiadomo - w szosówce na pierwszym miejscu jest waga, a nie wytrzymałość.
Przełajówka nie jest do końca dobrym rozwiązaniem na asfalt - szeroka kierownica
Ale każdy rower szosowy jest dostosowany do ponad 100 kg kolarza więc jak 60-65 kg turysta założy sakwy 30 kg to rower na pewno się nie rozkraczy tylko pojedzie przez setki km.
A skąd masz takie dane... baranek zarówno w rowerze szosowym jak i przełajowym jest takiej samej szerokości czyli szerokości barków kolarza. Wstawienie szerszej kierownicy-baranka będzie powodować dyskomfort w dolnym chwycie.
Kierownica roweru przełajowego jest szersza niż ta używana w szosówkach. Zazwyczaj ma ona szerokość 460mm. Taka budowa ułatwia manewrowanie rowerem w trudnym terenie, ponieważ staje się on bardziej zwrotny i szybciej reaguje na ruchy zawodnika.
Nie jest też prawdą, że rowerzysta o masie 100 kg i lżejszy to dla roweru takie samo obciążenie. W razie najechania na nierówność ciałem można balansować, sakwami już nie. Poza tym sakwy dociążają wyłącznie i tak już mocniej obciążone tylne koło.
Inna sprawa jeśli się spakujemy na ultra, wtedy można jeeeeechać, jak ja na Litwie rok temu
W tym roku przejechałem przez Bośnię, kawałek Chorwacji, Czarnogórę i Albanię właśnie rowerem szosowym. Bagaż miałem niewielki, brałem trochę niepotrzebnych rzeczy i wyszło mi prawdopodobnie około 7 kg. Rower bez problemu wytrzymał
7kg! Też mam coś koło tego. Namiot Quechua T2 Ultralight Pro niecałe 2 kg, śpiwór dość cieżki 1,5kg, samopompa Quechuaplus kuchenka i minimum garów. Reszta to drobiazgi, ciuchy, narzędzia, zapasowa opona. itd. niestety trzeba się bardzo ograniczać.