Autor Wątek: Stukanie w korbie po smarowaniu łańcucha  (Przeczytany 1816 razy)

Opis: związek ?

Offline Tomek.

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 05.07.2012
Hej.

Pytanie dla większości zapewne laickie ale po to jest forum. Wczoraj po skończeniu naszej 4 dniowej wycieczki na, której rowery działały płynnie i cichutko postanowiłem wyczyścić łańcuchy i naoliwić na nowo. Czyściłem najpierw na mokro, sczoteczką potem małą ilością benzyny ekstrakcyjnej, później znowu wodą, wysuszyłem i naoliwiłem po kropli na ogniwo. Dzisiaj rano zebrałem nadmiar oleju finish line. Gdy zaczęliśmy dzisiaj jeździć po mieście nasze rowery zaczęły stukać w okolicach korby podczas naciskania pedałów, w szczególności na wysokich biegach. Pod stopami czuć lekkie turkotanie. Czy smarowanie łańcucha ma jakiś związek ? Obydwa rowery 24 godziny wcześniej działały cicho jak mysz pod miotłą a teraz to prawie jak ursus.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Tak objawia się lekkie "wzajemne niedopasowanie stopnia zużycia" łańcucha i zębów kasety lub korby. Najczęściej wyciągnięcie łańcucha, gdy zęby jeszcze się do tego nie dopasowały. Czuć to tylko na bardzo czystym i słabo nasmarowanym napędzie. Jeżeli po przejechaniu kilkunastu km nie ustąpi sprawdź, na ile zużyty już jest łańcuch, bo może czas na wymianę.
Btw, co to za łańcuchy?

Offline Tomek.

Łańcuch HG53
Każdy z komponentów jest nowy, rowery złożone były 11 dni temu i mają przejechane 550km więc nie sądze, że jakakolwiek część jest zużyta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Pytanie, po co myłeś je "aż tak dokładnie"? Wypłukałeś smar spod tulejek zapewne. Wrzuć do oleju silnikowego i zrób szejka.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A nie robicie za dużych przekosów łańcucha?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
To znaczy, że elementy napędu się jeszcze nie dotarły. Jeździj i smaruj, aż przestanie.
I jak napisali wyżej - sam odnoszę wrażenie, że takie super dokładnie czyszczenie łańcucha, zwłaszcza benzyną, po prostu mu szkodzi. Lepszy brudny smar, niż praca na sucho.

Offline Tomek.

Co do smaru, jestem pewien, że nic nie wypłukałem.
Przekosów nie robimy praktycznie nigdy. 80% czasu jeździmy na 2x5 lub 2x6. Na 3x8 i 3x9 przejechaliśmy narazie max kilometr i to właśnie przy tych przełożeniach najbardziej stuka. Przy częściej używanych przełożeniach problem wydaje się powoli zanikać.

Czyli nie ma się co obawiać ? Można jechać w trasę ? ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ja tak miewam jak niedokładnie wyczyszczę łańcuch, po jakimś czasie to znika.

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
  • Na forum od: 26.09.2012
Tez tak mialem. 

Jesli korby to Deore /SLX /XT to nalezy dokrecic sruby mocowania tarcz ( 4 szt ) - u mnie w jednej korbie 1 byla troche a druga bardzo luzna.... fabryczny montaz nigdy nie jest precyzyjny ( slowa mojego mechanika od auta... kolejka do goscia do ok 60 dni  :o ) - i tu ma racje. WSZYSTKO sprawdzam i dokrecam. nienasmarowany lancuch "skrzypi" , nie puka.

Czesto suporty sa montowane na sucho - to tez moze byc przyczyna. Popracowalo troche i teraz sie odzywa.

W nowym Bianchi zmontowano zle :

- mocowanie tarcz- luz
- suport - brak smaru
- stery - brak smaru ( niemal )
- lancuch- poprowadzone zla strona pomiezy dzokejami
- tylna przerzutka - sruba B... odstep 3 cm od kasety, plus przerzutka niedokrecona
- Przednia przerzutka - linka niedokrecona- wyrwalem po kilku kilometrach - wracalem 10 kmh :(
- koncowki pancerzy krzywo zalozone na pancerze ( 2 miejsca ) i poprute- okablowanie do wymiany.
- adaptery hamulcow niedokrecone

I tak sie zastanawiam - niedbalstwo, czy usilowanie zabojstwa ???

Rower wyciagniety z kartona i "sprawdzony" przez mechanika..... podjechalem, pokazalem- poprosilem o elementy na wymiane  i ZAMONTOWALEM SAM. Podbili mi od razu karte gwarancyjna :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ja bym obstawial niedbalstwo... swój pierwszy rower kupiłem w sklepie, świeżo a kartonu, i chyba z rok nic z nim nie musiałem robić poza jakąś małą regulacją (nowe linki - norma)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum