Autor Wątek: TransAlp - relacja  (Przeczytany 5204 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: TransAlp - relacja
« 3 Paź 2012, 17:53 »
Wytrwałem do samego końca w 1 sekundę :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 3 Paź 2012, 18:13 »
Kurdesz! Zawsze zapomnę udostępnić, komputery to nie moja bajka.:P

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 3 Paź 2012, 18:52 »
Rafał, ale piękne zdjęcia :D Aż mi się w głowie zakręciło od tych wszystkich przełęczy, podjazdów i zjazdów ;) To był na prawdę bardzo "gęsty" wyjazd. Jeszcze raz gratuluję!
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Lester

• Gość
« 3 Paź 2012, 18:53 »
Po obejrzeniu zdjęć Rafała znalazłem część odpowiedzi na moje pytania. Jeżeli się nie mylę, to Michale masz Viscacha i Pocket od Revelate Designs. Jeżeli to nie tajemnica, to gdzie je kupiłeś i za jaką cenę. Sam przymierzałem się do ich zakupu, ale odstraszyła mnie cena i brak możliwości zakupu u europejskich dystrybutorów. Poza tym zauważyłem, że mamy takie same namioty. Jak radzisz sobie z gromadzeniem się wilgoci na tropiku od wewnątrz ? Bo dla mnie to jedyny, niewielki minus tego namiotu.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 3 Paź 2012, 19:22 »
Gratuluję wspaniałej wyprawy ! Od dawna przymierzam się do wyjazdu właśnie w takim stylu (ultralight), dlatego też twoją relację przeczytałem z wielkim zainteresowaniem.
Mam też parę pytań:
- czy oba saddlebagi są Rafała produkcji, czy twój jest inny (ze zdjęć trudno jest to wywnioskować)
- co mieliście zamontowane pod kierownicą ? - z tego co widzę na stronie Rafała, to nie ma on jeszcze w swojej ofercie barbaga
- czy musiałeś zmieniać pancerzyki przy kierownicy na dłuższe (krótsze) ?
- co ze sobą zabrałeś i co gdzie było zapakowane; z tego co wyczytałem, to miałeś spory namiot (przynajmniej w stosunku do Rafała), raki i kuchenkę benzynową - jakie zabrałeś ciuchy i gdzie przewoziłeś jedzenie ?
- co poza bukłakiem przewoziłeś w plecaku ?

PS. Szlak z Matterhornem w tle niesamowity.

To może ja. Seddlebag Michała faktycznie nie był mojej roboty tylko Revelate. Więcej może powie sam. Moje sakwy fajnie się sprawdziły, aczkolwiek zapewniały mniejszą objętość bagażową. Pod kierownicą miałem śpiwór i z początku raki, zwyczajnie na dwa troki połapane. Żadnych pancerzy nie zmieniałem.

Z ubrań ja miałem dwie pary spodenek rowerowych i nogawki. Jedną bluzkę rowerową krótką, jedną długą, polar i przeciwdeszczówkę. Jedne skarpetki i buty. Do tego rękawiczki długie, krótkie, buffa, ochraniacze na buty i kask. Jedzenie woziłem w plecaku, w saddlebagu, a chleb czasem troczyłem na zewnątrz.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 3 Paź 2012, 19:55 »
Rafał ogól się  ;)
Fajny wyjazd chłopaki. Zdjęcia super.

Lester

• Gość
« 4 Paź 2012, 15:08 »
Nie ma żadnych europejskich dystrybutorów, to malutka prywatna manufaktura, można sprowadzać jedynie ze Stanów za masakryczne pieniądze; więc bardziej się opłaca zamówić torby u Rafała, w czasie gdy ja je sprowadzałem Rafał jeszcze nie robił usztywnień, a bez tego torba niestety nie nadaje się do jazdy.

Dystrybutorem Revelate jest chociażby szwajcarska Veloista. Komplet do bikepackingu zamówiłem już jakiś czas temu u innego polskiego producenta, ale na razie nie mam od niego żadnego odzewu, więc być może skorzystam z  oferty Rafała.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 4 Paź 2012, 15:32 »
Jest jeszcze polska firma Bikepack: http://bikepack.pl/sklep/

Ja używam takiej torby pod siodło i jestem bardzo zadowolony.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 7 Paź 2012, 13:20 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:28 Gallicjanin »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 7 Paź 2012, 21:56 »
Podobają mi się fotografie; stosowałeś filtry na obiektyw ?Pozdr.
Nie, po powrocie trochę je uładniłem.

Można było wybrać smak?
Nie wnikałem. :P

Offline Mężczyzna MichalSC

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 27.01.2013
« 1 Mar 2013, 14:21 »
Brakuje przymiotników do opisania tych zdjęć. Cudowne, rewelacyjne, znakomite - to za mało. Bardzo dobra jakość i ciekawe ujęcia. Nie ma zdjęc pt. co autor miał na myśli. Super wyprawa - super widoki. Pamiątka na całe życie!

Offline Mężczyzna MichalSC

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 27.01.2013
« 1 Mar 2013, 14:32 »
Panowie, jaki koszt całej wyprawy? Przejazd, jedzenie, przyjemności, przygotowanie do wyprawy?

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 20 Lis 2014, 16:14 »
Pytanie do uczestników - czy droga z Cerviny przez Theodulpass do Zermatt jest jakoś dobrze oznakowana? Odnośnie zjazdów i podjazdów? 30% to nie za dużo jak na rower z sakwami? Nie ciągnie za mocno w dół przy schodzeniu i to po lodzie?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: