Autor Wątek: Na zachód. Hiszpania?  (Przeczytany 5400 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Na zachód. Hiszpania?
« 14 Sty 2013, 18:50 »
Sławku - vooy.dobra.rada (dobra.bo.trywialna)

A zdjęcie mi przypomina górki na pn od Malagi nazwy nie pamiętam
Forma ok, czekam na więcej

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Sty 2013, 17:55 »
choco w tle musi być ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 16 Sty 2013, 08:07 »
to jest stara droga na Veletę, super sprawa
No jak tak, to faktycznie super. Ale najsuper to był odcinek kręty bez barierek. Pamiętam, że niezła zadyszka mnie tam złapała.

« 16 Sty 2013, 16:47 »
Na 2300 to już jest tylko jedyna słuszna droga. Za szlabanem w górę faktycznie stara. Ale sam podjazd można zrobić dwoma wariantami i to od samej Granady. Nowa droga prowadzi z Granady do ośrodka narciarskiego Sierra Nevada. Ma bardzo równe nachylenie ok. 7%, jest w miarę szeroka i równa. Na wysokości 2175 m łączy się ze starą drogą z Granady przez Guejar Sierra. Ta droga na odcinku od Guejar Sierra w górę też ma minimum dwa warianty, a my trafiliśmy chyba na jakiś najstarszy, szerokości jednego samochodu i miejscami bardzo stromy (nie miałem wtedy licznika z altimetrem). Podjazd tamtędy jest bardzo klimatyczny, za Guejar Sierra jest nawet kilka kutych tuneli.

tutaj link do mapki
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2013, 16:58 Remigiusz »

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 16 Sty 2013, 17:44 »
Jechałem A395 od Granady, i była dokładnie taka jak mówi Remigiusz ;) równo 7%...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 7 Lut 2013, 01:16 »
Witam Panowie; gratuluję udanej wyprawy. Sławku, świetne zdjęcia. Szczególnie podoba mi się nocny widok Grenady ( skąd robiłeś? chyba nie ze szczytu ) a jeszcze bardziej nocny widok Gibraltaru. Delikatne, zmysłowe barwy nieba i wody. Nocne zdjęcia to wyzwanie -  najlepiej wychodzą przed zmrokiem, kiedy niebo nie jest jedną plamą.
Latem wybieram się do Hiszpanii-  Pico del Veleta ma być taką wisienka na torcie. Stąd moje pytania do Sławka, Waxmunda i Remigiusza. Pierwsze o wjazd z Granady A395 do Pradollano. Dalej widać mnogość dróg. Jest jakaś z lepszą nawierzchnią - jadę na trekingu. Drugie o zjazd. Nie chcę wracać do Grenady, tylko zjechać nad morze. Widać, że są tam drogi. Przewodnik wspomina coś o Alpuharach. Da się tamtędy jechać rowerem?
Pozdrawiam

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 7 Lut 2013, 07:11 »
Jeśli zależy Ci na nawierzchni, to A395 jest idealna, spokojnie nawet szosą można jechać.
Jeśli nie chcesz zjeżdżać do Granady, to licz się z długim i męczącym zjazdem po bruku... chyba że ja o czymś nie wiem ;)

www.waxmund.pl

« 7 Lut 2013, 10:49 »
Jeśli nie chcesz zjeżdżać do Granady, to licz się z długim i męczącym zjazdem po bruku... chyba że ja o czymś nie wiem
Jak rozumiem, mula53 chcesz zjeżdżać prosto ze szczytu w stronę morza. Nie jest to bruk, a raczej górska droga. Trochę szutru, trochę kamieni, trochę skał. Sam nie jechałem, ale ludziska to robią i dają radę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 7 Lut 2013, 15:19 »
oczywiście szuter miałem na myśli, jaki tam bruk ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna mula53

« 7 Lut 2013, 16:13 »
Jeśli nie chcesz zjeżdżać do Granady, to licz się z długim i męczącym zjazdem po bruku... chyba że ja o czymś nie wiem
W Gruzji już zjeżdżałem po nawierzchni z kamieni-otoczaków (niestety nie umiem pokazać tego na foto z powodu e-wykluczenia) i jednak lepiej czułem sie, niż gdy podjeżdżałem przy +38C. Ale dzięki za przestrogę.
Jak rozumiem, mula53 chcesz zjeżdżać prosto ze szczytu w stronę morza. Nie jest to bruk, a raczej górska droga. Trochę szutru, trochę kamieni, trochę skał. Sam nie jechałem, ale ludziska to robią i dają radę.
Dokładnie tak. Zatem chyba spróbujemy. Ponoć to ciekawe miejsce zasiedlone przez Celtyiberów, Wizygotów, Maurów, których walki z Hiszpanami opisywał Adam Mickiewicz:
Broni się jeszcze z wież Alpuhary
Almanzor z garstką rycerzy,
Hiszpan pod miastem zatknął sztandary,
Jutro do szturmu uderzy.
Jeszcze pytałem o wjazd. Ja często robię foto tablic ze szlakami turystycznymi a potem odtwarzam na wyświetlaczu ciepłokrystalicznym fotoaparatu. W Alpach stoja takie na każdym kroku. A jak Wy wybieraliście szlak pod górkę? Powtórzę: na googlemaps widać ich mnogość. Czym się kierować?
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2013, 16:24 mula53 »

Offline Mężczyzna mula53

« 7 Lut 2013, 16:20 »
Niestety nie wpadlem na to zeby sfotografowac mape ktora mialem.
Szkoda  :icon_cry: Ale masz na myśli taką mapę papierową czy planszową?
Rowniez chcialem zjechac na poludniowa strone masywu ale snieg mnie zatrzymal, Pamietam z mapy ze droga prowadzila pod Mulhacén a potem zjezdzala do Capileira.
Też ciekawe. Zazwyczaj to na południowych stokach jest mniej śniegu. Pocieszam się, że latam śniegi spłyną do morza.
O,o,o... widzę na mapce. Mulhacen to szczyt 3481 nmp i jest też Capileira. Dzięki. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2013, 16:27 mula53 »

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 5 Mar 2013, 22:38 »
Możesz zdradzić jak nazywał się ten Rumuński przewoźnik ?
A tak wogóle to jak na niego natrafiłeś ?

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 7 Paź 2013, 11:53 »
Slawek, bardzo fajnie się czytało :).

Tagi: hiszpania 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: