Autor Wątek: kupilem "yeti" :P - klamkomanetki XTR na hamulce v-brake 3x8 ( STI M900 )  (Przeczytany 1581 razy)

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
  • Na forum od: 26.09.2012
Ja widzialem, ze tak bedzie... duzy sklep sportowy robi reorganizacje i pozwolili mi pogmerac w kartonach  ;D .  No i wrocilem do domu za klamkomanetkami XTR na hamulce v-brake 3x8 ( STI M900 ).......

Lezaly biedne zakurzone , wraz z kasetami 2300,Tiagra i korbami Ultegra ( rownie wiekowymi )... to wzialem paczuszke - uiscilem wynegocjowana wczesniej cene i MAM  :lol: 

I teraz kombinuje : wstawic to biezacego roweru ( mam Deore XT dual - moje hamulce to BB7 ), czy zostawic na przyszlosc - na inny rower / jako inwestycje kapitalowa ? :P .

Wszystko w komplecie, manetki, linki, instrukcje, pudelko.... NOWECZKA. Nie smigana. Dziewica, rzec by mozna ...

Nie mam na razie na nie "pomys£a"....
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2012, 14:36 arkadoo »

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
Odp: kupilem "yeti" :P
« 28 Wrz 2012, 14:28 »
OOOps ! Pomerdalem dzialy forum ! PREZEPRASZAM !!! i prosze o przesunecie

:icon_redface: :icon_redface: :icon_redface:

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
no to nieźle, nieźle, XTR, mało CI było...
tak to jest jak się wchodzi do takiego sklepu  :D

najpierw się prześpij to CI przyjdzie pomysł do głowy co  ztym dalej.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
No i wrocilem do domu za klamkomanetkami XTR na hamulce v-brake 3x8 ( STI M900 ).......
zmartwię Cię - klamkomanetki M900 są tylko i wyłącznie pod canti, w ich czasach Vbrake było co najwyżej mglistą wizją w głowach inżynierów Shimano - także z BB7 / innymi mechanicznymi dyskami / V słabo się zgra

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:

Offline skolioza

bo to są klamki do canti - czyli innego typu hamulców Mają inny uciąg linki i w dodatku krzywkę servo zmieniającą ten uciąg w trakcie skoku klamki

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
inny tzn mniejszy uciag czy wiekszy uciag ma klamka canti w porownaniu do v break ?

pytam, bo nc nie wiem  o tych roznicach.... :icon_redface:

opcji mam full : moge zostawic, bo lubie kolor, moge sprzedac, moge zostawic jako "inwestycje" ( w sumie to juz zarobilem patrzac na ebay... ), moge zostawic na przyszly rower i zrobic tam hamulce canti...

mi sie nie spieszy :) -- specjalnie, ze zestaw jest fabrycznie nowy, i wiem gdzie jest jeszcze jeden taki ;)

sam przysypywalem gratami :):):)

Offline skolioza

zakładając klamkę canti do V musisz ustawić klocki baardzo blisko obręczy (ew tarczy w tarczówce) - pomimo tego skok klamki będzie spory a ona sama bardzo miękka (to jest szczególnie uciążliwe przy tylnym hamulcu gdzie wszelakie straty na pancerzach i innej pracy materiału są większe niż z przodu W wielu przypadkach, zależnie od rozstawu piwotów etc staje się przed wyborem permanentnie ocierających klocków bądź niewystarczająco skutecznego hamulca)
Do tego z oczywistych względów koła przy V muszą być wycentrowane na żyletę
Kontrola punktu blokowania, zwłaszcza przedniego koła jest dyskusyjna i słabo wyczuwalna

Pewnym rozwiązaniem jest wypiłowanie krzywek servo i zablokowanie wieszaka - klamki jednak stracą dużo na wartości a i tak nie będą działały jak typowa klamka V breakowa
Innym rozwiązaniem połowicznym jest dorwanie obejm od manetek Alivio/STX (najłatwiejsze do zdobycia, ale wymagające nawiercenia) ew obejm Magury, Tektro pozwalających zamontować same manetki bez klamek

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
Dzieki !

to zostaja 3 opcje :

Inwestycja  ;D ( swoja droga ile toto mogloby kosztowac za 20 lat, powiedzmy ...? )

Rower na canti (kiedys) - choc to obstawiam najnizej

Sprzedaz od razu - i to obstawiam najwyzej  ::)

trzeba uderzyc do kolekcjonerow - lub amatorow "klasykow" z tamtych lat  :icon_idea:

A bylem nawet gotowy zmienic 9 biegow na 8  :-\

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
I znalazlem :)

Avid BB7 road !!!

"Road version for use with short-pull (STI/drop/canti) brake levers "

Wersja drogowa zgodna z z klamkami z krotkim ciagiem (STI/canti)

YES YES YES  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline skolioza

no, to jest rozwiązanie :) tylko musisz zmienić jeszcze hamulce ;)

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
"Nie widze przeciwwskazan"  :D

Albo w tym rowerze, albo zostawic do nastepnego.... 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum