Autor Wątek: Norwegia 2013  (Przeczytany 8113 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Norwegia 2013
« 3 Lis 2012, 15:13 »
No wniosek jest trochę inny, bo to Norwegia ma Ci się spodobać i tamtejsze domki, a nie jakiś tam, który tam stoi, i z prawdziwym norweskim klimatem, co pokazał Michał nie ma wspólnego. Ewentualnie z tamtejszymi szopkami ;)
No ale gusta i guściki, ja tylko zwróciłem uwagę na brak kamienia, co było raczej żartem niż powodem do pokazywania różnic ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Lis 2012, 15:30 »
No wniosek jest trochę inny, bo to Norwegia ma Ci się spodobać i tamtejsze domki, a nie jakiś tam, który tam stoi, i z prawdziwym norweskim klimatem, co pokazał Michał nie ma wspólnego. Ewentualnie z tamtejszymi szopkami
Czy ja wiem... Domów podobnych do tego, który pokazał wilk, oczywiście trochę w Norwegii widziałam, ale zazwyczaj były to skanseny albo jakieś stare chatki. Prostych, szarych czy brunatnych domów jest znacznie więcej i właśnie takie nazwałabym typowo norweskimi. Może przez ten prosty kształt z daleka wyglądają jak baraki, ale mi się tam podobają. Poza tym łatwo je ogrzać.

(Ten pierwszy to mój wymarzony dom :D)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Lis 2012, 16:23 »
natomiast tamten koszmarek nie jest za grosz charakterystyczny dla tego rejonu, ani kolorystyka, ani kształt, ani tym bardziej dach
Moim zdaniem wygląda zdecydowanie "skandynawsko"...

Tu dla porównania osiedle w Sztokholmie:

Offline Kobieta nectar

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.07.2012
    • Rowerowe horyzonty
« 3 Lis 2012, 16:28 »
widzę że kolega zna się na fajnej architekturze:)
nie to co te gargamele straszące  z muratora..
rowerowe horyzonty

Offline Kobieta nectar

• Rowerowe horyzonty
« 3 Lis 2012, 16:30 »
Czy ja wiem... Domów podobnych do tego, który pokazał wilk, oczywiście trochę w Norwegii widziałam, ale zazwyczaj były to skanseny albo jakieś stare chatki.
Ja spotykałem takich domków naprawdę sporo, w ogóle wszelakich budowli krytych darnią jest tam mnóstwo, nie tylko domów mieszkalnych, tez przystanki, wiaty - a taki dach od razu wygląda zupełnie inaczej, dużo lepiej niż szara blachodachówka jakiej pełno i na Mazowszu  ;)

ale zazwyczaj były to skanseny albo jakieś stare chatki. Prostych, szarych czy brunatnych domów jest znacznie więcej i właśnie takie nazwałabym typowo norweskimi. Może przez ten prosty kształt z daleka wyglądają jak baraki, ale mi się tam podobają. Poza tym łatwo je ogrzać.
I te również można jak najbardziej uznać za typowo norweskie, również robią wrażenie; proste - ale bardzo gustowne. Natomiast tamten koszmarek nie jest za grosz charakterystyczny dla tego rejonu, ani kolorystyka, ani kształt, ani tym bardziej dach. Pewnie to wygodny domek, w środku prezentuje się elegancko - ale z zewnątrz to (jak ktoś napisał w komentarzu pod tym artykułem) - taka szopa na narzędzia  8)

tę szopę na narzędzia to każdy architekt chciałby mieć w swoim porfolio, tyle CI powiem:)
ale myślę to forum nie jest miejscem na dyskusje o trendach, gustach architektonicznych..

pozdrawiam
rowerowe horyzonty

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Lis 2012, 17:07 »
Nie wiem, wilku, po co te durne obrazki. Ja bym w takim "baraku" chętnie zamieszkała, choć architektem nie jestem.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Lis 2012, 17:25 »
widzę na własne oczy w Warszawie co dokonują panowie z nie wiem jakimi dyplomami
No, jak uznasz osiedla na Kabatach za dzieła architektów z nie wiadomo jakimi dyplomami, to rzeczywiście, można się załamać. Ale idiotyczne jest ocenianie na tej podstawie wszystkich architektów. Skandynawski design jest znany i doceniany na całym świecie nie tylko przez artystów i architektów. Mnóstwo nowoczesnych domów nawiązuje tu do tradycyjnej architektury, a poza nielicznymi wyjątkami nawet najbardziej wypaśne i drogie domy wyglądają prosto i są wkomponowane w krajobraz. W Polsce niestety jest często dokładnie na odwrót - jak ktoś ma dużo kasy, to musi to pokazać.

Btw, nectar nie użyła określenia "gargamel" w odniesieniu do pokazanego przez Ciebie domu.

Offline Kobieta nectar

• Rowerowe horyzonty
« 3 Lis 2012, 18:32 »
dobra, pokój już wszelkim racjom i przeciwnym głosom.
jeśli mogę zamykam wątek domów i skupmy na tripie 2013!w stronę Norge...

pozdrawiam
rowerowe horyzonty

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Lis 2012, 19:52 »
Też polecam zacząć w Norwegii. Do miast na południu Norwegii są tanie loty, a stamtąd możecie albo jechać na rowerach, albo podjechać gdzieś na północ pociągiem, też za śmieszne (zwłaszcza jak na Norwegię) pieniądze - kupując bilet odpowiednio wcześnie zapłacicie 199 NOK za dowolny dystans (plus do 175 koron za rower).

Jeśli jednak zaczniecie wyprawę w Szwecji, to zapraszam po drodze do Göteborga :)

Offline Kobieta nectar

• Rowerowe horyzonty
« 4 Lis 2012, 13:08 »
dzięki Janus za zaproszenie, może kiedyś się uda:)
tymczasem plan jest taki aby zacząć od Norwegii

pozdrawiam!
rowerowe horyzonty

Offline Kobieta nectar

• Rowerowe horyzonty
« 4 Lis 2012, 13:12 »
dzięki za wszelkie sugestie, na pewno bliżej finału będę/ będziemy z nich korzystać.
oczywiście z tego wyjazdu trzeba będzie czerpać jak najwięcej!
rowerowe horyzonty

Offline Mężczyzna maryanos

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 03.01.2013
« 8 Sty 2013, 14:21 »
Witam wszystkich fanów rowerowania!
Postanowiłem tego roku reaktywować ten sposób odwiedzania nieodwiedzonych (przeze mnie) miejsc. Ładnych parę lat temu podróżowałem trochę po Polsce - tym roku wybór padł właśnie na Norwegię. Planuje 2 tygodnie - wyjazd pod koniec czerwca. Jestem po etapie poszukiwania środka transportu i wybór chyba jest przesądzony - samolot. Dla mnie to najlepsza opcja ze względu na cenę i czas podróży. Mój cel to fiordy zachodniej Norwegii. Trasa jeszcze nie sprecyzowana ale myślę że będzie zbliżona do przebytej przez kolege Szy:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?bm_track=1192980&strokeColor=0000ff&strokeWidth=7&layers=0BTT&zoom=7&lat=60.87917&lon=6.08214
Jakby co to jestem chętny połączyć siły.
Pozdrawiam,
Mariusz

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 8 Sty 2013, 18:53 »
Ja wstępnie mogę powiedzieć że jestem chętny tyle, że nie wiem jaki masz plan, a ja chętnie bym ruszył ze Świnoujścia, w górę i być może zachodnim wybrzeżem i na Nordkapp. Czasu mam więcej, bo od połowy czerwca do np. sierpnia, a potem Polska wschód i Bieszczady. Więc jakbyś miała jakiś plan, to np. na część wycieczki mógłbym towarzyszyć a dalej sam. Ja bym musiał jechać totalnie po kosztach, bo cienko z kasą, a nie chce pracować w wakacje. ;)

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 8 Sty 2013, 19:03 »
Znam b dobrze okolice które zakreśliłeś, na Nordkappie też byłem, mogę służyć radą, na wyprawę chyba jeszcze nie jestem gotowy choć bardzo bym chciał.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Na forum od: 03.10.2012
« 9 Sty 2013, 10:03 »
Uzupełniłbym Twoją trasę o przejazd z Voss do Geilo (Finse/
Haugastøl) trasą Rallarvegen. Tu trochę fotek z tej trasy. Odcinek z Voss do tunelu (Upsete) jest mniej atrakcyjny niż z Myrdal do Finse. Tunelem trzeba przejechać pociągiem.

Alternatywnie można zacząć (skończyć) z Flåm, wtedy nie musimy korzystać z pociągu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum