http://tnij.org/t6i8
Co sądzicie o trasie Riksvei 55 (Rv 55) na zachód od Songdal i o całym Sognefjord. Jechał ktoś ? jakie doznania ???
Kiedy dokładniej się wybierasz?Będziesz tak zasuwał Ystad - Oslo, a potem z powrotem Oslo - Ystad tą samą drogą?NB mamy z Łodzi loty do Oslo
Z Oslo lepiej przez Lillehamer czy przez Dokka
B - Geiranger to piękny fiord, ale wg mnie lepszy widok na niego jest z serpentynki na północ od miejscowości Geiranger. Z punktu B na Twojej mapie niewiele zobaczysz.
aż żal nie przejechać na południe Rallarvegen
W czerwcu też może być jeszcze problem ze śniegiem.
Zbyszek, jeśli otwierają mi się dobre zdjęcia, to były one robione z serpentynki na północny zachód od Geiranger.
A Damian90 chce jechać od południowego wschodu, nawet nie dojeżdżając do fiordu.
E - Aurland to miejscowość, nie park narodowy. Znowu planujesz dojechać tam (i z powrotem) bardzo długim tunelem z zakazem wjazdu dla rowerzystów i bez objazdu. Ja bym nie ryzykowała. Zamiast tego po dojechaniu do Sognefjordu polecam pojechać wzdłuż jego brzegu do Kaupanger, tam złapać stopa, żeby przedostać się przez dwa tunele do Lærdal, skąd prowadzi fantastyczna widokowo górska droga 243 do Aurland (nie pomyl z tunelem na E16, który wyskakuje na mapie jako pierwszy:).
E - Aurland to miejscowość, nie park narodowy. Znowu planujesz dojechać tam (i z powrotem) bardzo długim tunelem z zakazem wjazdu dla rowerzystów i bez objazdu. Ja bym nie ryzykowała. Zamiast tego po dojechaniu do Sognefjordu polecam pojechać wzdłuż jego brzegu do Kaupanger, tam złapać stopa, żeby przedostać się przez dwa tunele do Lærdal, skąd prowadzi fantastyczna widokowo górska droga 243 do Aurland (nie pomyl z tunelem na E16, który wyskakuje na mapie jako pierwszy:).F - A jeśli już będziesz w Aurland, skąd bliziutko do Flåm, to aż żal nie przejechać na południe Rallarvegen, do Haugastøl Ominiesz wtedy ten wodospad (fajny, ale na Islandii są lepsze ), za to przejedziesz bardzo fajną drogą. Nie polecam jednak jechać tamtędy w weekend, bo przynajmniej ja trafiłam tam na straszne tłumy. W czerwcu też może być jeszcze problem ze śniegiem.
Z Kaupanger do Lærdal to chyba prom.
Dzięki za bezcenne wskazówki ale i czekam na więcej
Cytat: Damian90 w 28 Sty 2013, 21:16Z Kaupanger do Lærdal to chyba prom.Tak, sorry, najpierw jest prom, a zaraz potem tunel. Najlepiej łapać stopa jeszcze w kolejce na prom - widać, kto ma miejsce na rower Na samym promie ludzie wychodzą z samochodów i nie ma za bardzo czasu.