Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 02:18
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Szukam partnera/partnerki
»
Norwegia 2013
Strony:
<< Poprzednia
1
...
3
4
5
6
[
7
]
8
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Norwegia 2013 (Przeczytany 8120 razy)
jabbo
Rower to jest drugie życie
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 10.01.2013
Odp: Norwegia 2013
«
28 Lut 2013, 12:08 »
Moi drodzy parafianie.... upsss to nie to forum
"Miłośnicy Exemalnych Wyzwań" Witajcie.
Bilet lotniczy do Oslo kupiony, zarys trasy gotowy, nowy namiot w drodze... Wylatuję z Gdańska 14 czerwca liniami SAS za 355 PLN!!! Bilet z wliczonym bagażem to 8 kg podręcznego+ 23 kg do luku na rower, przyczepkę (razem 18 kg) i częśc gratów. Mam zmiar wyrobić się wagowo
Zarys trasy podpinam w pliku GPX. Głównym celem wycieczki, jak wspominałem wcześiej, będzie Trollstiegen- droga Troli, ale oczywiście co po drodze, to moje...
Powrót ze względów na różne, nie przewidywalne
okoliczności, planuję promem POLFERRIS (cena około 400 PLN) z Nynashamn, do którego mam zamiar dotrzeć o własnych siłach
Pozdrawiam Janusz
Zapomniałem dodać, że w domciu muszę być najpóźniej 27-28-go czerwca.
«
Ostatnia zmiana: 4 Mar 2013, 12:02 jabbo
»
Rower to jest drugie życie :-)
nectar
Miasto: Warszawa
Na forum od: 02.07.2012
«
8 Kwi 2013, 22:06 »
witajcie w nowym roku:)
widać watek się rozwija...
co do mnie/ nas to jesteśmy już we dwie, szukamy ew 2 osób do tej wyprawy.
planujemy na 10 dni, wyjazd początek lipca.
nie ma jeszcze planu co i jak , gdzie ale są chęci więc jak ktoś ma ochotę dołączyć proszę o priv wiadomość.
pozdrawiam
rowerowe horyzonty
Hipek
Użytkownik forum
Na forum od: 18.08.2011
«
14 Maj 2013, 22:01 »
Czołem. Nasz wyjazd już za dwa tygodnie, więc postanowiłem dopytać się o rzecz, która mnie gnębiła od zeszłorocznej wyprawy... no co? Lepiej późno niż wcale!
Sprawa dotyczy wody: przez całą zeszłoroczną podróż piliśmy tylko "znalezioną" wodę (tj. ze strumyków, potoków i topniejącego śniegu), krzywda nam się nie stała (może z wyjątkiem dziwnej, grudkowatej wysypki na uszach, która zeszła sama z siebie po powrocie do Polski, ale nie wiem, czy to od wody).
Naszym założeniem było, że gdzie jak gdzie, ale w Norwegii woda płynąca tak sobie (oczywiście z dala od zabudowań) musi być czysta i zdatna do picia.
Pytanie brzmi: czy powyższe założenie jest prawdziwe?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach
Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
14 Maj 2013, 22:02 »
Tak.
dewunska
Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
Na forum od: 11.04.2011
«
14 Maj 2013, 22:54 »
Ponadto, kiedy w ostatnie wakacje chcieliśmy wziąć wodę z wartkiego strumyka wyglądającego na 'bezpieczny' miejscowi ostrzegli nas, byśmy tego nie robili. Tłumaczyli to faktem, że woda spływa z gospodarstw rolnych i terenów uprawnych (pewnie sady, bo innych w Norwegii nie widziałam) i po prostu tym strumykiem spływają nawozy. tak czy siak zawsze wodę gotowaliśmy, więc nic nam się nie stało
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
14 Maj 2013, 23:01 »
Założyłam, że Hipkowi chodzi o picie ze strumyków na terenach górskich, niezamieszkałych, bo gdzie indziej problemów z dostępem do wody z kranu przecież nie będzie.
Ja piłam wodę z niezliczonych strumyków, żadnych problemów nie miałam i na pewno bym się tego nie obawiała. Już widzę jak ktoś chcąc orzeźwić się wodą ze strumyka na długim podjeździe w norweskich górach wyjmuje kuchenkę i zaczyna tę wodę gotować
Damian90
Miasto: Łódź
Na forum od: 16.08.2012
«
14 Maj 2013, 23:41 »
Skoro wątek trochę odżył zadam pytanie jakby związane z wodą
Jak wygląda sprawa wędkowania w Szwecji ? Czy potrzebne pozwolenie i gdzie je ewentualnie nabyć
W Norwegii ponoć na fiordach można bez zezwolenia, jeziora i rzeki trzeba coś gdzieś wykupić
Słyszałem że w tych rejonach można fajnie połowić, co u nas graniczy z cudem, więc muszę sprawdzić czy to prawda jest
Planuję wyruszyć około 2 czerwca.
łatośłętka
Skup i ubój. Rozbiór.
Miasto: nie, wioska
Na forum od: 21.03.2013
«
15 Maj 2013, 09:10 »
Wodę czerpałem ze strumyków. Rowerując, dźwiękiem informowały mnie, gdzie są.
Wodę ze strumyków gotowałem. Piłem gazowaną ze sklepów lub soki.
Przestroga: jeśli opuszczając Oldesfjord w kierunku Nordkapp po prawej stronie zobaczysz taką wodę ('biały szkwał'), odczekaj na poprawę pogody. Ja nie wiedziałem, że tak trzeba.
P.S. A te bakterie po angielsku to już sam filtr do wody by załatwił, czy też koniecznie trzeba gotować?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!
łatośłętka
Skup i ubój. Rozbiór.
Miasto: nie, wioska
Na forum od: 21.03.2013
«
15 Maj 2013, 09:34 »
przepraszam, zakradła się literówka
winno być
Olderfjord
reszta się zgadza -> w 'złą' pogodę nie jedź(cie)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
«
23 Maj 2013, 14:23 »
Spodziewane solidne opady, powódź i już uszkodzone
drogi...
->
http://polish.ruvr.ru/2013_05_22/Norwegia-spodziewa-sie-najsilniejszej-od-50-lat-powodzi/
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
ppiotr
Na forum od: 03.10.2012
«
23 Maj 2013, 18:33 »
To by było za zeszły rok, bo choć było zimno, to niewiele padało.
Damian90, jeśli chodzi o wędkowanie w Norwegii to można bardzo fajnie połowić, szczególnie na wirach (droga numer 17) i z mostów na Lofotach ;-)
W rzekach obowiązuje odkażanie sprzętu (z uwagi na pierwotniaka grasującego na łososiu). Więcej informacji bez problemu znajdziesz na forach wędkarskich. A opłatę
można wnieść tak
. ;-)
Wodę piłem z mniejszych strumieni w górach bez gotowania (oczywiście wartkich i nie przy polach, pastwiskach itp.). Zresztą woda to żaden problem, na wielu parkingach, w sklepach można ją pobrać z wodociągu.
Zbyszek
Miasto: Zawiercie
Na forum od: 17.02.2009
«
23 Maj 2013, 21:33 »
Toalety na stacjach benzynowych i w marketach oraz rzeki to były nasze źródła wody pitnej w Norwegii. Piliśmy nawet nieprzegotowaną i nic nam nie było.
Hipek
Użytkownik forum
«
28 Maj 2013, 10:38 »
Janus, Wilk, dzięki za pomoc. Chodziło mi oczywiście o wodę na terenach, na których można założyć, że nic paskudnego nie ścieka razem z nurtem.
BTW, jutro wyjeżdżamy
Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.
magda
Miasto: Tröjmiasto
Na forum od: 19.12.2011
«
28 Maj 2013, 11:19 »
To szerokości i względnego ciepła! W Norwegii zima była wyjątkowo mało łaskawa i trochę upraw wymarzło, szy coś pisał o zniszczonej drodze Oslo - Trondheim... Czy w tym roku przygotujecie jakąś relację?
Hipek
Użytkownik forum
«
28 Maj 2013, 11:24 »
Dzięki
Na razie prognozy są interesujące: temperatura powyżej 15 stopni i w zasadzie nie pada... ale dopiero dowiemy się na miejscu. Najgorszy będzie początek: lot z Warszawy do Trondheim z przesiadką i noclegiem na lotnisku w Oslo.
Co do relacji... tak, w tym roku będzie przygotowana, zmienimy w domu metodę współpracy: najpierw będę publikował to, com napisał, a potem Hipcia sobie w wolnej chwili będzie wprowadzała korekty... Aktualnie w kolejce ma od pół roku dziesięć dni z zeszłorocznej Norwegii i chyba cztery górskie wyprawy... więc czas na zmiany, żeby nic nie siedziało na wieki w formie szkicu.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
3
4
5
6
[
7
]