Autor Wątek: Norwegia 2013  (Przeczytany 8120 razy)

Offline Mężczyzna jabbo

• Rower to jest drugie życie
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 10.01.2013
    • Mój kawałek internetu i moich najbliższych
Odp: Norwegia 2013
« 28 Lut 2013, 12:08 »
Moi drodzy parafianie.... upsss to nie to forum  :icon_redface:

"Miłośnicy Exemalnych Wyzwań" Witajcie.

Bilet lotniczy do Oslo kupiony, zarys trasy gotowy, nowy namiot w drodze... Wylatuję z Gdańska 14 czerwca liniami SAS za 355 PLN!!! Bilet z wliczonym bagażem to 8 kg podręcznego+ 23 kg do luku na rower, przyczepkę (razem 18 kg) i częśc gratów. Mam zmiar wyrobić się wagowo  ;D
Zarys trasy podpinam w pliku GPX. Głównym celem wycieczki, jak wspominałem wcześiej, będzie Trollstiegen- droga Troli, ale oczywiście co po drodze, to moje...
Powrót ze względów na różne, nie przewidywalne  :icon_smile2: okoliczności, planuję promem POLFERRIS (cena około 400 PLN) z Nynashamn, do którego mam zamiar dotrzeć o własnych siłach  ;)

Pozdrawiam Janusz

Zapomniałem dodać, że w domciu muszę być najpóźniej 27-28-go czerwca.
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2013, 12:02 jabbo »
Rower to jest drugie życie :-)

Offline Kobieta nectar

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.07.2012
    • Rowerowe horyzonty
« 8 Kwi 2013, 22:06 »
witajcie w nowym roku:)
widać watek się rozwija...
co do mnie/ nas to jesteśmy już we dwie, szukamy ew 2 osób do tej wyprawy.
planujemy na 10 dni, wyjazd początek lipca.
nie ma jeszcze planu co i jak , gdzie ale są chęci więc jak ktoś ma ochotę dołączyć proszę o priv wiadomość.

pozdrawiam
rowerowe horyzonty

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 14 Maj 2013, 22:01 »
Czołem. Nasz wyjazd już za dwa tygodnie, więc postanowiłem dopytać się o rzecz, która mnie gnębiła od zeszłorocznej wyprawy... no co? Lepiej późno niż wcale!

Sprawa dotyczy wody: przez całą zeszłoroczną podróż piliśmy tylko "znalezioną" wodę (tj. ze strumyków, potoków i topniejącego śniegu), krzywda nam się nie stała (może z wyjątkiem dziwnej, grudkowatej wysypki na uszach, która zeszła sama z siebie po powrocie do Polski, ale nie wiem, czy to od wody).

Naszym założeniem było, że gdzie jak gdzie, ale w Norwegii woda płynąca tak sobie (oczywiście z dala od zabudowań) musi być czysta i zdatna do picia.
Pytanie brzmi: czy powyższe założenie jest prawdziwe?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Maj 2013, 22:02 »
Tak.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 14 Maj 2013, 22:54 »
Ponadto, kiedy w ostatnie wakacje chcieliśmy wziąć wodę z wartkiego strumyka wyglądającego na 'bezpieczny' miejscowi ostrzegli nas, byśmy tego nie robili. Tłumaczyli to faktem, że woda spływa z gospodarstw rolnych i terenów uprawnych (pewnie sady, bo innych w Norwegii nie widziałam) i po prostu tym strumykiem spływają nawozy. tak czy siak zawsze wodę gotowaliśmy, więc nic nam się nie stało ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Maj 2013, 23:01 »
Założyłam, że Hipkowi chodzi o picie ze strumyków na terenach górskich, niezamieszkałych, bo gdzie indziej problemów z dostępem do wody z kranu przecież nie będzie.
Ja piłam wodę z niezliczonych strumyków, żadnych problemów nie miałam i na pewno bym się tego nie obawiała. Już widzę jak ktoś chcąc orzeźwić się wodą ze strumyka na długim podjeździe w norweskich górach wyjmuje kuchenkę i zaczyna tę wodę gotować ;D

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 14 Maj 2013, 23:41 »
Skoro wątek trochę odżył zadam pytanie jakby związane z wodą  ;) Jak wygląda sprawa wędkowania w Szwecji ? Czy potrzebne pozwolenie i gdzie je ewentualnie nabyć  ??? W Norwegii ponoć na fiordach można bez zezwolenia, jeziora i rzeki trzeba coś gdzieś wykupić  ;) Słyszałem że w tych rejonach można fajnie połowić, co u nas graniczy z cudem, więc muszę sprawdzić czy to prawda jest ;) Planuję wyruszyć około 2 czerwca.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Maj 2013, 09:10 »

Wodę czerpałem ze strumyków. Rowerując, dźwiękiem informowały mnie, gdzie są.

Wodę ze strumyków gotowałem. Piłem gazowaną ze sklepów lub soki.

Przestroga: jeśli opuszczając Oldesfjord w kierunku Nordkapp po prawej stronie zobaczysz taką wodę ('biały szkwał'), odczekaj na poprawę pogody. Ja nie wiedziałem, że tak trzeba.

P.S. A te bakterie po angielsku to już sam filtr do wody by załatwił, czy też koniecznie trzeba gotować?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Maj 2013, 09:34 »

przepraszam, zakradła się literówka
winno być Olderfjord
reszta się zgadza -> w 'złą' pogodę nie jedź(cie)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 23 Maj 2013, 14:23 »
Spodziewane solidne opady, powódź i już uszkodzone
drogi...

-> http://polish.ruvr.ru/2013_05_22/Norwegia-spodziewa-sie-najsilniejszej-od-50-lat-powodzi/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna ppiotr

• Na forum od: 03.10.2012
« 23 Maj 2013, 18:33 »
To by było za zeszły rok, bo choć było zimno, to niewiele padało.

Damian90, jeśli chodzi o wędkowanie w Norwegii to można bardzo fajnie połowić, szczególnie na wirach (droga numer 17) i z mostów na Lofotach ;-)

W rzekach obowiązuje odkażanie sprzętu (z uwagi na pierwotniaka grasującego na łososiu). Więcej informacji bez problemu znajdziesz na forach wędkarskich. A opłatę można wnieść tak. ;-)

Wodę piłem z mniejszych strumieni w górach bez gotowania (oczywiście wartkich i nie przy polach, pastwiskach itp.). Zresztą woda to żaden problem, na wielu parkingach, w sklepach można ją pobrać z wodociągu.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 23 Maj 2013, 21:33 »
Toalety na stacjach benzynowych i w marketach oraz rzeki to były nasze źródła wody pitnej w Norwegii. Piliśmy nawet nieprzegotowaną i nic nam nie było.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 28 Maj 2013, 10:38 »
Janus, Wilk, dzięki za pomoc. Chodziło mi oczywiście o wodę na terenach, na których można założyć, że nic paskudnego nie ścieka razem z nurtem.

BTW, jutro wyjeżdżamy :)

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Maj 2013, 11:19 »
To szerokości i względnego ciepła! W Norwegii zima była wyjątkowo mało łaskawa i trochę upraw wymarzło, szy coś pisał o zniszczonej drodze Oslo - Trondheim... Czy w tym roku przygotujecie jakąś relację?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 28 Maj 2013, 11:24 »
Dzięki :) Na razie prognozy są interesujące: temperatura powyżej 15 stopni i w zasadzie nie pada... ale dopiero dowiemy się na miejscu. Najgorszy będzie początek: lot z Warszawy do Trondheim z przesiadką i noclegiem na lotnisku w Oslo.

Co do relacji... tak, w tym roku będzie przygotowana, zmienimy w domu metodę współpracy: najpierw będę publikował to, com napisał, a potem Hipcia sobie w wolnej chwili będzie wprowadzała korekty...  Aktualnie w kolejce ma od pół roku dziesięć dni z zeszłorocznej Norwegii i chyba cztery górskie wyprawy... więc czas na zmiany, żeby nic nie siedziało na wieki w formie szkicu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum