Autor Wątek: Tarczówki kontra V-ki  (Przeczytany 8144 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Tarczówki kontra V-ki
« 30 Paź 2012, 20:11 »
a skoro zmieniałeś ramę to Vki nie rozginają Ci widelca? klocki masz dobrze ustawione?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 30 Paź 2012, 20:16 »
Opór pancerza można przynitować nitami zrywalnymi.

Offline Mężczyzna Karol

« 30 Paź 2012, 20:17 »
a skoro zmieniałeś ramę to Vki nie rozginają Ci widelca? klocki masz dobrze ustawione?
Słuszne pytania.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 30 Paź 2012, 20:40 »
Hmm toście mnie zaskoczyli, jutro wszystko sprawdzę. Z rozginaniem ramy, mam nadzieje że nie. Piwotów nie obserwowałem...

Ok dzięki za cynk skolioza;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Karol

« 30 Paź 2012, 21:01 »
możesz mieć też zatłuszczone klocki
« Ostatnia zmiana: 30 Paź 2012, 21:30 Karol »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Paź 2012, 21:11 »
na działanie klamki to chyba nie miało by zbytnio wpływu, hm?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Karol

« 30 Paź 2012, 21:18 »
Waxmund napisał
na działanie klamki to chyba nie miało by zbytnio wpływu, hm?

To wkurzające i wyraźnie osłabła siła hamowania

Osłabiona siła hamowania może być spowodowana zatłuszczonymi klockami

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Paź 2012, 21:35 »
ok, zwracam honor ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

krzysiek-d

• Gość
« 30 Paź 2012, 22:24 »
A może nowa rama jest troszkę szersza od starej i trzeba przełożyć podkładki przy klockach w celu zbliżenia klocków do obręczy. W  hamulcach Avida są 2 sztuki na klocek o różnej szerokości. Skoro problem pojawił się w momencie zmiany ramy - tu trzeba szukać w pierwszej kolejności. Osobiście używam pełnych pancerzy w moich rowerach i tylko zalety tego widzę, do tej pory żadnych problemów.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Paź 2012, 23:39 »
Ale to by nie tłumaczylo wolno rosnącego oporu. Obstawiam kiepski pancerz (mało sztywny).

Offline Mężczyzna Petri

• Miasto:
  • Na forum od: 26.09.2012
« 31 Paź 2012, 19:35 »

[/quote]
Ty.
Nie załapałeś, że mój komentarz nie wziął się z niezrozumienia Twojego tekstu, tylko ze zniesmaczenia formą Twoich wypowiedzi.

Na koniec - ostrzeżenie dostałeś od aarda.  Ja w swojej sprawie sędzią nie bywam.
[/quote]

jesli irytacja na bezumne powtarzanie legend, mitow i przesadow graniczacych ze smiesznoscia wrecz- a malo majcych wspolnego z rzeczywistoscia  cie zniesmacza- ja nic na to nie poradze.  to byla TWOJA reakcja.
Co do zasady - nie masz argumentow to kopnij. I kopnales. Bo argumentow nie miales i nie masz nadal.

to ty twierdzisz, ze to nie ty dales mi ostrzezenie. Malo wiarygodne, skoro pan "nikt" nie mial ani dosc odwagi, ani kultury, zeby sie pod wlasnym tekstem podpisac.

Zeby zobaczyc smiesznosc i kuriozalnosc sytuacji poczytajcie wlasne posty - za rada Waxmunda : troche pokory .

przyklad ?

Voilä, 1 y z brzegu :

Waxmund mial BB5 nie BB7 - uzywane i nie sprawdzil nawet stanu klockow przed wyjazdem. I zdziwiony, ze sie skonczyly, na dodatek nie wzial zapasu o wadze 30g - glupota uzytkownika, czy wina sprzetu ? Wg was - wina sprzetu. Wg mnie glupota wlasciciela - i komentujacych na korzysc Vbreak uzywajacych tego przypadku jako argumentu.

Kilka postow wyzej : hamulce rozginaja widelec... Well..... Przynitowac ! - moje ulubione :):):) A takie fajne byly, bezawaryjne....

ITD ITP .

NIE MA argumentow za hamulcami obreczowymi poza mozliwoscia wygiecia tarczy w transporcie publicznym. tarczy, ktora oslonieta jest w ok 70% przez bagazniki, ktorej naprostowanie trwa kilka minut- a sciagniecie w razie potrzeby - wraz ze zdjeciem i zalozeniem kola - kilkadziesiat sekund (CL).

Dla upartych mozna zalozyc 140mm tarcze - to wygiac to juz naprawde sztuka.

Ci, ktorzy twierdza , ze Vki hamuja tak samo skutecznie jak tarczowki to albo klamia ( powod dowolny- najczesciej obrona "mojszosci" ) albo sa kompletnymi ignorantami, ktorzy nie mieli/maja/uzywali tego o czym pisza- co tez jest pozalowania godne.

Popatrzcie troche na strony producentow rowerow turystycznych - 90% montowanych hamulcow seryjnie to BB7 . Pozostale 9% to hydrauliczne Magury, 1& to hamulce szosowe ( nie Vki ! ) Vki sa jak orzechy w marsie - sladowe ilosci.

Ja jestem glupi, oni sa glupi, ich klienci sa glupi - tylko WY WIECIE.

Nie przypomina wam to czegos ??? 

Odplyw ludzi z forum( wyczytane od was  ) tez nie daje wam nic do myslenia ? Moze to juz nie forum, tylko towarzystwo wzajemnej - i pelnej samouwielbienia- adoracji ?

I to moze was nie lubia, a nie, ze  wy kogos nie lubicie ???

Az tak fancy nie jestescie ( sorry, trzeba spojrzec prawdzie w oczy ) - zeby tworzyc forum "obrazonych" :):):) sa fajniejsze fora- gdzie sa kulturalne wymiany roznych pkt widzenia i argumentow dotyczacych i sprzetu i podrozowania.

A nie zachwyt nad gownianym sprzetem za gowniane pieniadze - wazne zeby bylo TANIO . Pierwsze co sie rzuca w oczy to niestety wlasnie to... Przykre. 

Rada dla nieszczesnego wlasciciela rzeczonych V break - kilka postow powyzej.

Bedzie wulgarnie ( z gory przepraszam ) , ale rada adekwatna do problemu, otrzymanych juz "porad", zaradnosci uzytkownika i sprzetu :

MLOTKIEM JEBNIJ.  To tylko krok dalej od nitowania do ramy.

A na powaznie : zmien hamulce.

Kola juz dawno nie sa drewniane- w innych dziedzinach tez zanotowano postep... Mimo waszego sprzeciwu.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 31 Paź 2012, 19:49 »
Dałeś dupy, nie odszedłeś. ;(
Zawiodłem się, prawdziwych mężczyzn już nie ma.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Paź 2012, 19:55 »
Bez przesady z tą wymianą hamulców. BB7 z kijowym pancerzem też potrafią praktycznie w ogóle nie działać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Paź 2012, 19:56 »
Kola juz dawno nie sa drewniane- w innych dziedzinach tez zanotowano postep... Mimo waszego sprzeciwu.
Dobrze, że nie pracujesz w komisji europejskiej, zakazałbyś hamulców innych niż BB7 :P
Popatrzcie troche na strony producentow rowerow turystycznych - 90% montowanych hamulcow seryjnie to BB7 . Pozostale 9% to hydrauliczne Magury, 1& to hamulce szosowe ( nie Vki ! ) Vki sa jak orzechy w marsie - sladowe ilosci.
lol, skąd statystyka? Przeszedłeś się do tesco/decathlona obok?

My home is where my bike is.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 31 Paź 2012, 21:46 »
Bez przesady z tą wymianą hamulców. BB7 z kijowym pancerzem też potrafią praktycznie w ogóle nie działać.
z tą różnicą że jeśli Vki nie działają przez dupiany pancerz to znaczy że masz chu..we hamulce, a jeśli BB7 nie działa to znaczy że tylko pancerz jest chu..wy ;)
sory, nie moglem sie powstrzymać

Petri  WEŹ CHŁOPIE WYLUZUJ! są na świecie ludzie o innych potrzebach, zapatrywaniach i upodobaniach niż Ty Zaakceptuj to bo całego świata na bb7 nie nawrócisz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum