Autor Wątek: Skladak na Nordkappie  (Przeczytany 2629 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Skladak na Nordkappie
« 5 Paź 2012, 12:01 »
Witam
Historia tego roweru dopiero się rozwija a jej początek jest w tej wiadomości
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3540.msg141849#msg141849
Jak poczytać dalej ten wątek to widać od razu, że historia ta jest pełna wzlotów i upadków juz na samym początku.
Wszystko zaczęło sie od okazji na Allegro: rama Accent Nordkapp za jedyne 389zł.
Jest okazja, przymierzam sięjuz od około roku do zmiany roweru zatem zapada szybka decyzja o zakupie ramy. Owszem sa pewne obawy co do rozmiaru - 20 cali na wzrost 172 - ale myśle sobie, że stary rower jest w rozmiarze 19,5 cala więc pewnie będzie dobrze.
Po zamówieniu ramy, tego samego wieczora jest informacja na forum o wyprzedaży w Cykloturze. Więc zaglądam. Klikam na wyprzedaż a tam od razu widelec Suntour NRX LO (opisany jako powietrzny) przeceniony z 429 na 209 zł. Myśle chwilę po czym kupuję pomimo iz planowałem sztywny widelec (za taka cene moge zaryzykować).
Po tych pierwszych zakupach przychodzi czas na zamówienie pozostałych części tak aby złozyć cały rower.
Po kilku przeczytanych wątkach na forum i po wielu rozmowach ze sklepami rowerowymi narodziła się taka oto specyfikacja nowego roweru:
rama Accent Nordkapp 20 18
widelec NRX LO
koła DH19 ACE-18 + Novatec maszynowe
przerzutka przód Alivio FD-M412
Przerzutka tył Alivio RD-M410
klamkomanetki Alivio ST-M410
hamulce Avid SD3
kaseta HG-40 (8rz) + lańcuch HG-50
korba Alivio FC-M410 FC-M411
sztyca Accent SP-408
suport Accent Neco
stery Accent HSI-S01
mostek regulowany ZOOM
kierownica ZOOM MTB-AL-256
siodelko Author Ergo Gel ASL (tak wiem że damskie ale męskich nie było)
obejma Accent Light
opony Schwalbe Silento Advancer 1,6"

W między czasie gdy widelec w końcu doszedł zrobiłem przymiarkę na kołach z innego roweru i nastąpil zonk. Rama jest za duża, klejnoty praktycznie dotykaja górnej rury a pozycja na rowerz jest zbyt pochylona.
Rame od razu wystawilem na aukcje i kupilem nową.
Tu na razie histora sie urywa gdyż nowa 18 calowa rama wlasnie dotarla a ja jestem jeszcze w pracy.
cdn...

Offline Mężczyzna qbab

Odp: Skladak na Nordkappie
« 5 Paź 2012, 12:11 »
Są też juz i pewne problemy.
Widelec Suntour NRX niestety nie ma otworów do montaży błotnika a pewnie będe chcial je załozyć. Dolne mocowanie może da sie rozwiązać jakąś obejma ale górne raczej nie.
Jakies pomysły szanownych forumowiczów?

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 5 Paź 2012, 16:48 »
Nie ma tam jakiejś ciężkiej do odróżnienia zaślepki? Bo otwór na błotnik w podkowie u Suntoura jeszcze do niedawna miały nawet freeridowe Duro.

Offline Mężczyzna qbab

« 5 Paź 2012, 19:39 »
Przyjrzałem sie dokładniej i rzeczywiście jest.
Jest tylko od tyłu i nie na wylot i to mnie zmyliło.
Czyli ta kwestia rozwiązana (o ile znajdę obejmę).

Niestety okazuje sie jednak iż natrafiłem na kolejną przeszkodę
(ten rower zaczyna być pechowy), a mianowicie sprzedawca nie załączył do ramy haka przerzutki, zatem nici z weekendowej przejażdżki :(

Co do rozmiaru to 18 cali jest OK. Mogę zając taką samą pozycję jak na starym rowerze (a pozycję tą wypracowywałem kilka lat) więc wszystko powinno być ok pod tym względem.

Offline Mężczyzna qbab

« 6 Paź 2012, 16:08 »
Kupiłem dziś rano hak i rower jest już praktycznie złożony

Offline Mężczyzna qbab

« 6 Paź 2012, 16:09 »
Czy ktoś wie czy można kupić błotniki z takim mocowaniem do widelca jak na zdjęciu czy trzeba samemu kombinować z gięciem drutów?

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 6 Paź 2012, 18:15 »
Ja do mojego wstawiłem błotniki o nazwie ROUTING 42, musiałem tylko przyciąć druty na przodzie. Pasują idealnie. Montowane do amortyzatora w wersji NCX.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2012, 18:20 ppiotr »

Offline Mężczyzna qbab

« 6 Paź 2012, 20:33 »
No tak, ale w NCX są chyba oczka po obu stronach a w NRX jest tylko po jednej (jedno z oczek do montażu zacisku hamulca tarczowego).
Mi natomiast chodzi o montaż do otworów powyżej które znajduja się w połowie widelca i ich oś jest równoległa do osi roweru, tak jak to jest zrobione na zdjęciu które załaczyłem.
Wygląda na to że nawet Bluemelsa trzeba odpowiednio powyginac żeby dała sie tak zamontować. Ciekaw jestem czy chociaż samo mocowanie jest przekręcane aby umożliwić ten sposób montażu do widelca. Jednak nawet gdyby to i tak cena jest zaporowa :(

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Paź 2012, 20:35 »
Sądzę, że na zdjęciu są zastosowane cybanty do których przytwierdzono błotniki.

Offline Mężczyzna qbab

« 6 Paź 2012, 20:41 »
Nie koniecznie. U mnie w NRXie są właśnie w tym miejscu gwintowane otwory ale w osi roweru a nie prostopadle do osi roweru (szare zaślepki)

Offline Mężczyzna ppiotr

« 6 Paź 2012, 20:43 »
Ja po lewej stronie skręciłem uchwyt razem z hamulcem. Po prawej faktycznie mam otwór do przykręcenia, ale możesz zastosować jakąś obejmę jak napisał Yoshko.

Po dwóch stronach błotnik przykręcony jest na różnych wysokościach, ale nie musiałem zginać drutów mocujących, jedynie je odpowiednio skrócić.

Offline Mężczyzna qbab

« 6 Paź 2012, 20:48 »
No właśnie na początku myślałem o obejmie ale na dole widelec ma bardzo nieregularny przekrój, więc obejma musiałaby być bardzo wysoko. Sa za to te otwory o których pisałem i zobaczyłem dzisiaj zdjęcie roweru na którym wygląda jakby ktoś skorzystal z tych otworów, sdąd moje pytania czy można gdzieś dostac błotniki z takim mocowaniem.
W ostateczności można spróbować wygiąć końcówkę drutów (samo oczko) pod katem 90 st i przykręcic albo zastosowac jakiś mały kątowniczek.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Paź 2012, 20:50 »
W ostateczności można spróbować wygiąć końcówkę drutów (samo oczko) pod katem 90 st i przykręcic albo zastosowac jakiś mały kątowniczek.
Żadne "spróbować", wygiąć i o trudnościach nie meldować!  :D

Offline Mężczyzna ppiotr

« 6 Paź 2012, 20:58 »
Lepiej zagiąć niż dokładać jakieś kątowniki. Jedynie co to te otwory są dość płytkie, przynajmniej u mnie, a z tego co pamiętam druty są dość "sprężyste". Powinno wytrzymać, ale uważaj żeby Ci nie wystrzeliło tj. kontroluj co jakiś czas czy się nie odkręca samoczynnie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum