Witam
Historia tego roweru dopiero się rozwija a jej początek jest w tej wiadomości
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3540.msg141849#msg141849Jak poczytać dalej ten wątek to widać od razu, że historia ta jest pełna wzlotów i upadków juz na samym początku.
Wszystko zaczęło sie od okazji na Allegro: rama Accent Nordkapp za jedyne 389zł.
Jest okazja, przymierzam sięjuz od około roku do zmiany roweru zatem zapada szybka decyzja o zakupie ramy. Owszem sa pewne obawy co do rozmiaru - 20 cali na wzrost 172 - ale myśle sobie, że stary rower jest w rozmiarze 19,5 cala więc pewnie będzie dobrze.
Po zamówieniu ramy, tego samego wieczora jest informacja na forum o wyprzedaży w Cykloturze. Więc zaglądam. Klikam na wyprzedaż a tam od razu widelec Suntour NRX LO (opisany jako powietrzny) przeceniony z 429 na 209 zł. Myśle chwilę po czym kupuję pomimo iz planowałem sztywny widelec (za taka cene moge zaryzykować).
Po tych pierwszych zakupach przychodzi czas na zamówienie pozostałych części tak aby złozyć cały rower.
Po kilku przeczytanych wątkach na forum i po wielu rozmowach ze sklepami rowerowymi narodziła się taka oto specyfikacja nowego roweru:
rama Accent Nordkapp
20 18
widelec NRX LO
koła
DH19 ACE-18 + Novatec maszynowe
przerzutka przód Alivio FD-M412
Przerzutka tył Alivio RD-M410
klamkomanetki Alivio ST-M410
hamulce Avid SD3
kaseta HG-40 (8rz) + lańcuch HG-50
korba Alivio
FC-M410 FC-M411
sztyca Accent SP-408
suport
Accent Neco
stery Accent HSI-S01
mostek regulowany ZOOM
kierownica ZOOM MTB-AL-256
siodelko Author Ergo Gel ASL (tak wiem że damskie ale męskich nie było)
obejma Accent Light
opony Schwalbe
Silento Advancer 1,6"
W między czasie gdy widelec w końcu doszedł zrobiłem przymiarkę na kołach z innego roweru i nastąpil zonk. Rama jest za duża, klejnoty praktycznie dotykaja górnej rury a pozycja na rowerz jest zbyt pochylona.
Rame od razu wystawilem na aukcje i kupilem nową.
Tu na razie histora sie urywa gdyż nowa 18 calowa rama wlasnie dotarla a ja jestem jeszcze w pracy.
cdn...