Autor Wątek: Rower dla Ojca  (Przeczytany 1354 razy)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
Rower dla Ojca
« 7 Paź 2012, 13:27 »
Witam, po moim rowerku przyszła pora na rowej dla mojego Ojca, pozazdrościł :P Niestety wybór spoczywa na mnie. Po pierwsze tutaj raczej wchodzi w gre jazda po Polsce ew po sąsiednich państwach, więc rama alu jest jak najbardziej na miejscu, amortyzator przedni tez raczej może być. Tate interesują kilkudniowe wycieczki rowerowe po naszym pięknym kraju. Budżet jaki ma być przeznaczony na rower to 1500zł, raczej tylko używany. Dodatkowa opcja to dojazd - dobrze by było max 200km w promieniu od Radomia. Chwilowo odnalazłem coś takiego: http://allegro.pl/cytech-xt-okazja-stan-idealny-model2010-i2697319517.html  Cały osprzęt, opony itp wszystko elegancko, tylko rama - nigdzie o takiej nie słyszałem, wygląda na no-name, co sądzicie?

PS. Oczywiście to, że jazda głownie po Polsce, nie oznacza, że rower ma nie być solidny i wygodny tak jak mój, po prostu nie będzie narażony na warunki bliżej ekstremalne.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Rower dla Ojca
« 7 Paź 2012, 13:39 »
Rower fajny, choć widać, że był używany - środkowa tarcza do wymiany.

Nie napisałeś najważniejszej rzeczy - jakiego wzrostu jest ojciec.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 7 Paź 2012, 13:42 »
Podobnego do mnie(niecałe 180cm), dlatego ta rama będzie na styk, bo na moim rowerze daje radę :) Choć oczywiście najlepsza by była coś ok 52-54.

« 7 Paź 2012, 13:47 »
Najlepiej będzie szukać z ramą 21 cali. Może być też trochę mniejsza jeśli górna rura będzie opadająca.

A jak z ruchomością kręgosłupa? Nie będzie problemów przy trochę bardziej sportowej geometrii (np. takiej jak w Twoim rowerze)?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 7 Paź 2012, 13:48 »
Myślę, że nie  ;D

« 7 Paź 2012, 14:34 »
Przejrzałem na szybko co ciekawego stoi na allegro, kilka rowerów zwróciło moją uwagę:

(kolejność przypadkowa)

http://allegro.pl/felt-x-city-cross-crossowy-crossowka-deore-i2694632067.html - fajny, lekki, zwrotny, obręcze nieoczkowane, tylko jeden blat.

http://allegro.pl/okazja-stevens-x6-lite-gupa-deore-21-5c-kola-28-i2697086114.html - solidny rower turystyczny o nieemeryckiej geometrii.

http://allegro.pl/steppenwolf-rower-miejsko-trekkingowy-na-lx-bdb-i2685081701.html - dosyć zjechany, dobry osprzęt, stalowa rama (ciężej, a zalety dyskusyjne), tanio i z bagażnikiem. Podoba mi się.

http://allegro.pl/rower-cross-cube-sl-cross-crl-tiagra-slx-deore-i2681625755.html - dosyć mała rama (za mała?), dobra geometria, osprzęt jak trzeba, kaseta i łańcuch przerdzewiałe.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 7 Paź 2012, 15:10 »
Podoba mi się ten lekki crossowy, tylko ten jeden blat - jak się to ma do jazdy po górach? Aha i który to blat? Ten co przy korbach 3 blatowych jest na środku?

« 7 Paź 2012, 19:56 »
W korbach szosowych jeśli są trzy to zazwyczaj coś w stylu 52-42-26. Tutaj jest na pewno mniej zębów niż 42 a więcej niż 26 - może 36?

W mojej szosie mam korbę 52-42 kaseta 13(chyba)-23. Blat 52z praktycznie nieużywany, na małym pod górkę daję radę choć bywa bardzo twardo. Tutaj nie dość, że blat mniejszy to jeszcze kaseta ma szerszy zakres.

Jeśli ktoś nie jest wyćwiczony może brakować lekkich przełożeń. Najlepiej niech ojciec spróbuje pojeździć na analogicznym przełożeniu i zobaczy czy daje radę.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 8 Paź 2012, 11:18 »
Dokładniej pogrzebałem i wychodzi na to, że to korba Rockring Truvativ na 38 ząbków. Ja niby całą Zakopiankę przejchałem na korbie z 36 ząbkami, więc powinno być ok, ciekawe jak Ojciec. Ale to chyba prosta spawa, na niespełna 50 lat, jest jeszcze mocno aktywny, wystarczy trochę pojeździć i nawet góry nie będą straszne.
« Ostatnia zmiana: 8 Paź 2012, 11:34 Recon »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Paź 2012, 19:03 »
ja tam mam 30/25 najlżejsze i mi brakuje nie raz ;) a Worek taki cwany, a jak się stromsza górka zacznie to z tyłu zostaje bo mu przełożenia brakuje... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 8 Paź 2012, 20:37 »
Nie wszyscy jeżdżą po górkach o nachyleniu 15% ;) Na Zakopianki nawet 42-23 od biedy wystarczy ale nie z sakwami.

a Worek taki cwany, a jak się stromsza górka zacznie to z tyłu zostaje bo mu przełożenia brakuje... ;)
Przynajmniej mogę się tłumaczyć twardym przełożeniem :P No i wyrabiam sobie ładną rzeźbę ud i łydek.

Jak zajadę napęd to przechodzę na 39-26 jeśli nie lepiej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Paź 2012, 20:50 »
No i wyrabiam sobie ładną rzeźbę ud i łydek.
Raczej nie służysz kolanom :P

Z sakwami po górkach to 28 z przodu minimum, moim zdaniem

My home is where my bike is.

« 8 Paź 2012, 21:31 »
Raczej nie służysz kolanom :P
Z kolanami nie mam problemów, zwykle ich nie obciążam. Podjazdy >10% nie zdarzają się [przeważnie] zbyt często.

Z sakwami po górkach to 28 z przodu minimum, moim zdaniem
Nie mieszajmy chłopakowi ;) Tak naprawdę zależy jakie mamy przełożenie. Dla przykłady z tego co wynalazłem ten rower ma kasetę 8s 11-32t. Daje to minimalnie lżejsze przełożenie niż na małym blacie u Waxmunda. 3 blaty dają jedynie o dwa biegi więcej, a i tak największy jest mało użyteczny.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 8 Paź 2012, 21:52 »
Już mam namieszane ;D, pytanie brzmi po prostu, czy na 36 z przodu da się ujechać po górach, wiadomo z tyłu do dyspozycji wszystkie 9 zębatek  :icon_exclaim:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Paź 2012, 21:55 »
jeśli nie wozisz bagażu to tak, z bagażem wręcz należy mieć dostępne przełożenie mniejsze niż 1.0

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum