Autor Wątek: Haibike Janusa  (Przeczytany 6305 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Odp: Haibike Janusa
« 5 Gru 2012, 17:19 »
Ta teza to:
"Wysokość jest dobra a szerokość zła"

Tak przytakujemy ci;) Efekt zmiany szerokości kierownicy to przyniesie ten sam/podobny efekt co zmiana wysokości kierownicy. Zmieni ułożenie środka ciężkości a co za tym idzie pochylenia i nacisku na dłonie.

Kierownica szersza = bardziej się rozkładasz na niej sylwetka bardziej pochylona bardziej wisisz na rękach
Kierownica węższa = tułów się prostuje ponosi się środek ciężkości zmniejsza się nacisk na dłonie.
Mostek wyżej = tułów się prostuje ponosi się środek ciężkości zmniejsza się nacisk na dłonie.

Zmiana szerokości kierownicy więc może nie rozwiązać problemu cierpnących rąk. Skoro do 100km dajesz radę na tej szerokości to bym jej nie zmieniał. Gdyby o szerokość kierownicy chodziło to by cie barki bolały chyba bardziej niż cierpły dłonie.
Jak mało kiedy - zgadzam się z Wilkiem pokombinuj z wysokością mostka a cięcie i zmianę kierownicy zostaw bo wszystko wskazuje na to, że masz problem gdzie indziej.
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2012, 17:44 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 5 Gru 2012, 18:12 »
Zmiana szerokości kierownicy więc może nie rozwiązać problemu cierpnących rąk. Skoro do 100km dajesz radę na tej szerokości to bym jej nie zmieniał.
Matko, ale się przyczepiliście do tych drętwiejących rąk... To się zdarza bardzo rzadko. Może wcale nie od kierownicy, a od tego, że prawie nigdy nie noszę rękawiczek. Ale wrażenie, że kierownica jest za szeroka, mam zawsze, niezależnie od dystansu. Po 100 km przeszkadza mi to znacznie bardziej niż sporadycznie drętwiejące dłonie.

Wilku - przecież kierownicę miałam na różnej wysokości także przy samym widelcu sztywnym. Nigdzie nie pisałam, że geometria się nie zmieniła i że nie ma znaczenia. Pisałam, że przy sztywnym widelcu obie wysokości kierownicy mi odpowiadały, i przy obu miałam wrażenie, że kierownica jest za szeroka.

Księgowy - wybacz, ale nie do końca zgadzam się z Twoimi teoriami ;). Owszem, przy szerokiej kierownicy sylwetka jest bardziej pochylona, ale myślę, że jest to znacznie mniej wygodne niż jazda z węższą kierownicą ustawioną niżej (np. barankiem).

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 5 Gru 2012, 18:26 »
Janus - najlepiej olej całe to pieprzenie o domniemanych zależnościach wysokości od szerokości i przejdź do rzeczy. Przesuń chwyty, pojeździj, jak będzie ok to tnij, jak nie, to kombinuj dalej. Gdybaniem niczego nie sprawdzisz.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Gru 2012, 18:30 »
Nie chodziło mi o rady w stylu "skróć kierownicę o tyle i tyle" czy "podnieś o tyle i tyle", a bardziej o to, czy warto pomyśleć o baranku, lemondce i tak dalej. Jakby udało mi się zamontować jakąś wygodną lemondkę tak, żebym była w stanie normalnie otwierać torbę na kierownicy, nawet bym się nie zastanawiała. Jeśli chodzi o baranka, to raczej odpada ze względu na cenę (waxmund straszył mnie jakimiś klamkomanetkami).

« 5 Gru 2012, 18:40 »
Co byście na moim miejscu zrobili z tą kierownicą? Jest za szeroka, na dłuższych dystansach to jest niewygodne, no i dłonie mi czasem drętwieją (niezależnie od wysokości kierownicy; wysokość mi odpowiada).

Zadając pytanie sama podałaś rozwiązanie problemu także nie rozumiem całej dyskusji i wkurzenia na dywagacje co do drętwienia rąk. Ja zwróciłem akurat uwagę na drętwiejące dłonie bo to wydało mi się kluczowe. Skoro pytając już wiesz, że jest za szeroka to po prostu ją zwęź.

To tak jak pytanie w stylu: nie podoba mi się kolor tej ściany - co radzicie mi zrobić?
I tak ja radzę ci ją wyburzyć a inni przemalować;D
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Gru 2012, 18:55 »
Zadając pytanie sama podałaś rozwiązanie problemu także nie rozumiem całej dyskusji i wkurzenia na dywagacje co do drętwienia rąk.
Wkurzenia? ;)
Napisałam, że kierownica jest za szeroka, bo wydaje mi się, że w tym jest problem. Nie znaczy to, że znam rozwiązanie tego problemu :) Gdyby tak było, nie pytałabym przecież o radę... Chciałam się dowiedzieć, jakie są możliwości i które polecacie. Niektórzy jeżdżą z barankami, niektórzy z lemondkami, niektórzy mają węższe kierownice (60, 58 cm itp.).

No nic, postaram się przesunąć klamki, chwyty i rogi i zobaczę, czy to coś pomoże.

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 5 Gru 2012, 19:15 »
Drętwienie  ???  Przejdźmy do rzeczy, dłoń ? czy drętwieje przez bolący nadgarstek ?  Domyślam się że przez zbytni nacisk.
W moim przypadku na prostej w miarę szerokiej kierownicy ustawionej prawidłowo bolą mnie nadgarstki przez zwykły nacisk (nadgarstki po złamaniach więc osłabione), baranek + rower z krótka górną rurą wyjaśnił sprawę, kierownice mam prawie w nogach tylko że teraz bolą mnie trochę dłonie ale to tylko w terenie przez to że trzeba cały czas mocno trzymać bo kierownica węższa (kwestia wytrenowania, dasz miastowemu łopatę to mu ręce odpadną). Ja bym jednak spróbował trochę wężej chwyty kierownicy ustawić i kierownicę bliżej ciała ale czy jest taka możliwość regulacji  ???

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Gru 2012, 19:24 »
u mnie drętwienie załatwiają rękawiczki - warto spróbować :P

My home is where my bike is.

« 5 Gru 2012, 20:09 »
Drętwienie    Przejdźmy do rzeczy, dłoń ?

Nie zaczynaj z drętwieniem bo Cię Janus udusi - jej kierownica jest za szeroka i nie wie co zrobić;D

Janus edytuj post bo każdy będzie ci o drętwieniu rozprawiał w temacie;)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 5 Gru 2012, 20:50 »
przy szerokiej kierownicy zawsze możesz zastosować spinaci (tak to się chyba nazywa):

Bardzo sobie chwale to rozwiązanie, bo mam praktycznie 3 dodatkowe chwyty (krótki na końcówce "rogów" - tak jak w baranku, średni trzymając za płaską część i normalny wydłużony w którym opieram łokcie między zewnętrznymi rogami). Do tego na tych dodatkowych chwytach masz wąsko a w przypadku manewrowania na jakiś kamerdolcach zawsze można chwycić na pełną szerokość. No i torba na kierownice się spokojnie mieści i jest do niej przyzwoity dostęp ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Gru 2012, 20:53 »
Oooo, nie, nigdy w życiu. Nie oszpecę tak mojego pięknego roweru ;)

Tak swoją droga, czemu te rogi są ustawione (prawie) pionowo do góry?

« 5 Gru 2012, 21:08 »
Przyznam rację przedmówcom, że ten kokpit na zdjęciu to jakaś masakra. Chaos totalny 10 różnych chwytów i te rogi na sztorc?  Jak nagle będziesz chciał złapać za hamulce jak ci coś wyskoczy to się zaplączesz w tych rogach i różnych chwytach:)

Poza tym poco owijać owijką chwyty gumowe?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 5 Gru 2012, 21:15 »
Tak przkręcone rogi mają pewnie umożliwić wyższy chwyt, ale "naplątane" na kierownicy trochę jest. :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Gru 2012, 21:17 »
Taki przkręcone rogi mają pewnie umożliwić wyższy chwyt
Tak, za cenę nadgarstków wygiętych pod jakimś dzikim kątem ;)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 5 Gru 2012, 21:30 »
demonizujecie :P Próbowałem różnych ustawień geometrycznych i tak mi jest po prostu najwygodniej.

Chwytów jest w sumie 7, z czego wszystkich używam równie często:
3 chwyty "luźne" (wnętrzem dłoni o narożnik kierownicy i zewnętrznych rogów, wnętrzem dłoni o zaokrąglenie wewnętrznych rogów, końcówka rogów wewnętrznych z łokciami opartymi)
1 chwyt roboczy (górna cześć rogów zewnętrznych, wyprostowana pozycja ułatwia np. zdjęcie kurtki czy robienie zdjęć)
2 chwyty do depnięcia ( pionowa część rogów zewnętrznych, posta część rogów wewnętrznych)
1 chwyt manewrowy (klasycznie na klamkach i manetkach)

Wszystkie chwyty się przydają, więc nie mam zamiaru rezygnować z nich. Owinięte są po chamskiemu skórą, bo nie lubię jeździć w rękawiczkach - raz, że człowiek jest potem opalony w kratkę a dwa, że to pocą się niepotrzebnie ręce.  Kiedy zarzucona jest sakwa na kierownicy nie wygląda to tak tragicznie  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum