Autor Wątek: Harpagan - startujemy razem  (Przeczytany 48187 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Harpagan - startujemy razem
« 29 Wrz 2008, 12:44 »
Słuchajcie,
od kilkunastu lat na Pomorzu organizowany jest rajd rowerowy HARPAGAN (pełna nazwa brzmi: Ekstremalny Rajd na Orientację, ale nie trzeba być żadnym ekstremalistą, by wziąć udział). Najbliższy Harpagan już w sobotę, 18 października. Formuła rajdu sprawia, że nie są to zwykłe zawody sportowe, gdzie liczy się tylko siła mięśni. Równie ważna jest szeroko rozumiana strategia, jak odpowiedni dobór i później korekta trasy oraz orientacja w terenie. Generalnie są to zawody dla ludzi "myślących", coś w sam raz dla podróżników rowerowych, których z resztą sporo tam startuje/startowało.
Specyfika Harpagana wynika z faktu, że nie ma wyznaczonej, z góry narzuconej trasy. Każdy uczestnik otrzymuje mapę 1:100k z naniesionymi dwudziestoma punktami kontrolnymi (PK). Optymalną trasę, dostosowaną do swoich możliwości, należy sobie ułożyć samemu. Poszczególne PK mają różną wartość wagową, co dodatkowo uatrakcyjnia ten element strategiczno-planistyczny. Długość optymalnej trasy pomiędzy wszystkimi PK wynosi 200 km, limit czasu to 12 godzin. PK składa się z obsady sędziowskiej kimającej w namiocie przy dogasającym ognisku. Po dojechaniu do PK meldujemy się sędziom, podbijamy kartę i ruszamy dalej. Oczywiście można posiedzieć przy ognisku i zjeść kanapki :) Generalnie 50% trasy robi się po asfalcie, a druga połowa przypada na drogi gruntowe.
Zachęcam do udziału, możemy stworzyć jakąś wspólną drużynę. W większości przypadków, ten co raz wystartuje zapada na dziwną chorobę H objawiajacą się nerwowym odliczaniem dni do kolejnego startu :D
Chory na H Remigiusz :D

Odp: Harpagan - startujemy razem
« 29 Wrz 2008, 14:46 »
Cytat: "Michał Wolff"
W sobotę znowu pracuję

Akurat w tą 18.X - to pech.

A swoją drogą to północno-zachodnia Polska pod względem imprez rowerowych bije centrum na głowę. Większość maratonów szosowych właśnie tam się odbywa

Typowe maratony szosowe to jednak zupełnie inna bajka. Tam trzeba zasuwać po wyznaczonej trasie. Jezie się wachlarzykiem, po zmianach. Na kończącym cykl Pucharu Polski, maratonie w Świnoujściu, kolega Lider uzyskał średnią ponad 38 km/h na 240 kilometrowej trasie. Na Harpaganie to nie do pomyślenia. Jak mam średnią z samej jazdy ponad 20 km/h to już się cieszę. A dochodzą jeszcze odpoczynki, czas na podbicie karty.
W Harpaganie już kilka razy próbowali swoich sił kolarze, czołowi zawodnicy maratonów sportowych i przepadali z kretesem.
start w miejscu odległym od domu 300-500km to minimum 3 dni i trochę kosztów

Startują ludzie z całej Polski. Wiosną wygrał zawodnik, który przyleciał specjalnie z Anglii :D
Dwa noclegi, przed i po imprezie, zapewnia organizator w cenie wpisowego (50 zł). Można też wykupić u organizatora (chyba za 2 zł) zniżkę na bilety PKP.
A ciekaw jestem czy wolno tam np używać GPS?

Do niedawna GPSa wolno było używać. W regulaminie był jedynie zapis, że nie wolno używać map w skali większej niż dostarczone przez organizatora. W praktyce ciężko było sprawdzić co kto ma wgrane i po każdej edycji wybuchały dyskusje o dopuszczalności stosowania GPSa. Teraz regulamin zmieniono i GPSa nie wolno już używać podczas trwania imprezy. Można będzie jedynie zapisywać tracka. Nie było chyba jednak przypadku, by ktoś zajął czołowe miejsce dzieki GPS-owi. Zwykła umiejętność czytania mapy w zupełności wystarcza.

I jeszcze jedno uzupełnienie mojej poprzedniej wypowiedzi.
Na Harpaganie nie ma obowiązku przejeżdżania 200 km. Każdy ustala sobie trasę w zależności od swoich możliwości. Podstawową sprawą jest powrót na metę w 12-godzinnym limicie czasu.

« 29 Wrz 2008, 15:51 »
Jeździ tam jeszcze inny zdobywca Kolosów, Grzegorz Szyszkowski, który był w Ameryce Południowej. Jest też Grzegorz Grabiec, który zwiedził Azję. Generalnie można spotkać wielu ciekawych ludzi i pogadać o wyprawach.
By lepiej poczuć klimat imprezy warto pojawić się już w piątek wieczorem i zobaczyć start trasy pieszej: około pięciuset piechurów rusza nocą w 24-godzinną, stukilometrową trasę - niesamowity widok.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Wrz 2008, 10:48 »
Propozycja ciekawa, ale w tym roku z pewnością nie pojadę. Mam umówioną od roku imprezę i muszę, oraz chcę na niej być. Poza tym nie wiem, czy zdecydował bym się na spory jednak wysiłek organizacyjny jakim jest wyjazd z Sącza do Gdańska.
Może by wymyślić jakąś imprezę  na przykład w Piątku, czyli geometrycznym środku Polski? Chętnie bym spotkał kilka osób, które znam do tej pory tylko z internetu.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 30 Wrz 2008, 11:00 »
Z chęcią bym się wybrał, ale niestety w tym roku nie dam rady. Co prawda mówię sobię tak już chyba od dwóch lat, ale w 2009 r. muszę się zebrać i pojechać:)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 30 Wrz 2008, 11:38 »
Panowie, rezerwujcie zatem trzecią sobotę kwietnia 2009 - edycja wiosenna Harpagana.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Wrz 2008, 11:55 »
18.04.2008 - OK.  A miejsce już jest znane?

« 30 Wrz 2008, 12:44 »
18 kwietnia 2009.
Specyfika tej imprezy jest taka, że dopiero dzisiaj ogłosili miejsce bieżącej edycji. Informacji o kolejnej nie należy się spodziewać szybciej niż pod koniec marca. Jedno jest pewne, niestety nie będzie to Piątek  :D

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Wrz 2008, 13:19 »
No dobrze, niech będzie Sobota :D

« 30 Wrz 2008, 15:24 »
He, he wiem w czym rzecz. W 1997 byłem rowerem i w Piątku i w Sobocie  :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Paź 2008, 14:45 »
Piątek piątkiem,, Sobota sobotą, a mnie się zdaje, że najlepszym miejscem na ewentualny zjazd PodróżyRowerowych.info byłaby Łódź. Jesli chcecie, to z kolegą Huannem możemy jakąś trasę na orintację ułozyć, zbierzemy ekipę PR, zakwaterujemy w PTSMie za kilkanascie złotych i hajda! ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 20 Paź 2008, 10:05 »
Harpagan jesienny 2008 już za nami. Wielka szkoda, że nikt się nie zdecydował na start, bo trasa była bardzo ciekawa, większość punktów kontrolnych nad jeziorami, a pogoda też dopisała. Zachęcam jeszcze raz do startu na wiosnę - czasu na podjęcie decyzji i przygotowania będzie o wiele więcej.
Mi udało się zaliczyć 13 z 20 punktów. Przejechałem 207 km w limicie 12 godzin, przy czym 10 godzin przesiedziałem na siodełku, a 2 na trawie. Suma przewyższeń wyniosła równe 2 tys. metrów (po pierwszej setce było nawet 1100). Wedle wstępnych wyników udało mi się załapać do pierwszej dziesiątki  :)

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 20 Paź 2008, 11:16 »
Gratulacje Remigiusz.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 20 Paź 2008, 13:41 »
Grrratu! Pierwsza dziesiątka to wielka sprawa! :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 10 Lis 2008, 14:29 »
Dołączam się do gratulacji!
A będzie jakaś relacja?

Dziękuję za wszystkie gratulacje, jednak mam nadzieję, że w przyszłym roku, to ja będę Wam gratulował debiutu. Organizacja jest ostatnio naprawdę perfekcyjna i przyjemnie się w takiej imprezie startuje.

Powstała właśnie
relacja, do lektury której serdecznie zapraszam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum