Autor Wątek: Jak wysłać rower do Francji?  (Przeczytany 3730 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Jak wysłać rower do Francji?
« 5 Gru 2012, 22:12 »
To może by tak wątek: Poczta Polska - absurdy? ;) (żart).
To nie pierwszy i nie ostatni przypadek na PP. Pracują tam często złodzieje.
Niegdyś również mnie okradziono - do domu przyszła paczka wypełniona pustym pudełkiem.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Gru 2012, 22:24 »
Poczta polska mnie nie zawodzi odkąd z listonoszem jestem na "ty", wszystko przychodzi, jak się nie mieści do skrzynki to wrzuci mi w ustalone miejsce. Kurierzy bardziej dają ciała w moim przypadku, a to powiedzą, że byli (a nie byli), a to zostawią na płocie itp.
Szkoda roweru, w przypadku międzynarodowych nikt się nie przyzna do uszkodzenia paczki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 5 Gru 2012, 22:28 »
Finalnie remont + paczka wyniosły mniej niż wysyłka "pełnoprawnym" kurierem.
Ale strasznie zawiodłem się na poczcie i kolejny rower wyślę jednak kurierem. Za dużo można stracić.
Podejrzewam, że błędęm było wpisanie na paczce wartości - wpisałem "ot tak" 3000 zł w formularz, może to zachęciło...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 5 Gru 2012, 23:25 »
Ech, kiepsko, ale przecież pisałam ja albo ktoś inny,  ze DPD zamawia się przez pośrednika (takich firm w necie można znaleźć sporo), wychodzi naprawdę tanio;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 11 Gru 2012, 09:03 »
A standardowe ubezpieczenie nie obejmuje uszkodzeń, tylko zaginięcie? Bo nawet jak specjalnie nie ubezpieczasz, to PP pewne zobowiązania wobec Ciebie ma. Nie mogą sobie paczki ot tak ukraść.

Mi kiedyś zaginął list polecony międzynarodowy. Złożyłem reklamację i dostałem 150zł odszkodowania. Był to rok chyba 2001, więc teraz pewnie jest więcej.

Dudeck

• Gość
« 11 Gru 2012, 13:27 »
DPD nie przyjmuje paczek od klientów indywidualnych.
Ech, kiepsko, ale przecież pisałam ja albo ktoś inny,  ze DPD zamawia się przez pośrednika (takich firm w necie można znaleźć sporo), wychodzi naprawdę tanio;)
Aż tak tego nie pilnują, obstawiam, że fikcyjne dane nawet mogłyby przejść. Ja wziąłem dane firmy znajomego, podpisałem się jako ja, nawet nie wiem czy na NIP kurier nalegał. Ogólnie, przepis z tymi klientami indywidualnymi to jest dziwna rzecz.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 11 Gru 2012, 14:33 »
No nie wiem, z tym sie nie spotkalam, kiedys chcialam wyslac paczke bezposrednio DPD i zamowieniem indywidualnym nie bylo problemu, tylko ze cena byla conajmniej dwukrotnie wyzsza od tej ktora place zamawiajac przez posrednika;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 27 Gru 2012, 03:30 »
Straszna kaszana :-(
Co do DPD - zapewne przez jakiegoś brokera usług kurierskich jednak dałoby się to załatwić. Moja rama podróżowała z firmą DPD przez całe Niemcy i pół Polski i dotarła bez przygód. Normalnie tę firmę odradzałem, ale zmieniłem opinię.
Szkoda, że taką lipę pocztowcy odstawili z Twoim rowerem :-(

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
« 27 Gru 2012, 08:28 »
Nie wiem dlaczego wszyscy od razu stwierdzają, że rower okradła i poniszczyła Poczta Polska - od jakiegoś czasu w PP funkcjonuje system który dokładnie śledzi paczkę i ta w momencie przechodzenia przez kolejne osoby zabiera te informację ze sobą do systemu. Każdy kto ją dotknął musi się pod tym podpisać - bardzo prawdopodobne, że paczka została uszkodzona dalej, nie w Polsce.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Gru 2012, 08:36 »
Ciężko się pozbyć opinii po wielu latach "doświadczenia" w dostarczaniu przesyłek...;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 27 Gru 2012, 09:22 »
Każdy kto ją dotknął musi się pod tym podpisać - bardzo prawdopodobne, że paczka została uszkodzona dalej, nie w Polsce.
To Ci nowość, na pewno w momencie, w którym mój współlokator zamawiał dla siebie odtw. mp3 był ten Twój cudowny system, a jakoś przy odbiorze pani na poczcie powiedziała, żeby lepiej nie odbierał, bo przypadkiem zobaczyła, że jest inna waga aktualnie niż w momencie wysyłania. I co, otworzyli do końca, bo koperta była uszkodzona, i zamiast mp3 była kaseta mangetofonowa. Co Ty myślisz, że wprowadzili małe udogodnienie i pozbyli się od razu wszystkich bolączek? Wystarczy, że przez czyjeś ręce przejdzie olana jeśli chodzi o uszkodzenie i już nie dojdziesz do tego kto to zrobił. Tyle w praktyce.

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
« 27 Gru 2012, 10:53 »
Odwoływałem się do tego - http://pokazywarka.pl/yki7vx/ - taki system daje możliwość stwierdzenia kto ukradł, a nawet jeżeli nie kto dokładnie to przynajmniej kto to przeoczył i nie powiadomił

Edycja:
Nie jestem żadnym fanbojem poczty ale każdy ich krok w celu poprawy jakości usług powinien być zauważany bo w ostatnich czasach to kurierzy traktują gorzej paczki, a nie PP
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2012, 11:05 patyk »

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 27 Gru 2012, 12:01 »
Finalnie remont + paczka wyniosły mniej niż wysyłka "pełnoprawnym" kurierem.
Mam nadzieję,że mnie to ominie,a przede wszystkim da radę paczkę wysłać. Będę pakował szosę za ocean...

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 27 Gru 2012, 12:53 »
@patyk - sprawa skończyła się ostatecznie na tym, że w okienku zaoferowano brak odbioru paczki a zwrot deklarowanej kwoty do rąk nadawcy. Nie jestem ani hejterem ani fanbojem PP, tylko mówię, że jak zawsze, znajdzie się ktoś lub coś, co po prostu uniemożliwi dokładne sprawdzenie, i ten system nic nie da, myślisz, że potencjalny złodziej zostawi po sobie tak duży ślad ;)? Na pewno będzie starał się to w jakiś sposób zatuszować. Tak jak napisałem wcześniej - jest to krok w przód, ale 100% kradzieży czy uszkodzeń nie wyeliminuje się i tyle. Ani też nie zawsze wyciągnie się jakichkolwiek konsekwencji z tego powodu idących. Trzeba być naiwnym żeby w to wierzyć.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 31 Gru 2012, 12:36 »
Jak ktoś ciekawy cen naszej poczty na długodystansowych trasach to wygląda to bardzo znośnie. Paczka ekonomiczna o wymiarach 98cmx80cm23cm -+ i wadze ok 10kg kosztuje 129zł. Ostatnia doszła w 3tygodnie, kartki też to spodziewam się,że tym razem nie będzie inaczej. Priorytet 2 razy szybszy,ale i 2x droższy.

Jednak najważniejsze to w jakim stanie odbiorę rower...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum