Autor Wątek: Damska rama od 19 cali w górę pod koła 26 cali  (Przeczytany 933 razy)

Offline Mężczyzna zywiol

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 24.04.2012
Witam,

Poszukuję od dłuższego czasu damskiej ramy wyprawowej :) ale pod koła 26 calowe.
Z racji tego że mojej drugiej połówce chciałem ulżyć w trudach podróży postanowiłem wymienić jej ramę na damską i tu pojawił się problem. Wszystkie damskie ramy od 19 cali w górę to praktycznie ramy trekkingowe pod koła 28 calowe. Widziałem kilka modeli pod koła 26 cali, ale były to ramy w nowych rowerach a na rynku wtórnym ani widu ani słychu takiego modelu jaki bym potrzebował.
Nie chcę przy tym przerzucać się na koła 28 calowe bo nie o to mi chodzi, wszystko jest dopasowane pod 26 cali i przy takiej wielkości kół wolałbym pozostać.

Jeśli ktoś ma do sprzedania albo wie gdzie dostać to czego potrzebuję to byłbym bardzo wdzięczny :)

Zapomniałem dodać że rama powinna być pod stery 1 1/8 cala i najlepiej gdyby była aluminiowa. To wszystko z uwagi na to że nie chcę pozbywać się masy sprzętu a jedynie podmienić ramy.
« Ostatnia zmiana: 29 Paź 2012, 08:30 zywiol »

Offline Mężczyzna zywiol

Po wielomiesięcznych poszukiwaniach muszę z przykrością stwierdzić że takie ramy to naprawdę rzadkość, tak więc póki co moja połówka zostanie jeszcze na jakiś czas przy Accent-cie m003 przerobionym na turystyka z bagażnikiem ;). Chyba że znajdę damską ramę Schwinn Frontier w największym rozmiarze w przystępnej cenie.

Jeśli zaś chodzi o same poszukiwania to jedyne modele jakie znalazłem to damska wersja Trek Skye i Schwinn Frontier. Jest jeszcze Merida Juliet ale ta rama jest tylko trochę damska gdyż górna rura dosyć mocno przypomina ramę męską.

Ogólnie zastanawiające jest dla mnie dlaczego producenci tak bardzo upierają się przy kołach 28 calowych. Co ciekawe ramy damskie pod koła 26 cali są zazwyczaj w największym rozmiarze 18 cali (czyli tak do około 170 cm wzrostu), co można jeszcze podyktować tym że jednak większość kobiet jest tego wzrostu bądź niższych.
Jeśli zaś chodzi o ramy damskie pod koła 28 calowe to można znaleźć nawet ramy 22 calowe (czyli pod około 187 cm wzrostu). Ciekawa logika.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Nieurodzaj można wytłumaczyć tym, że 26" to standard MTB. A MTB musi być sztywne i mocne, więc ramy są męskie.

Mi się wydaje, że damska rama może okazać się dość wiotka po obciążeniu sakwami. Ale to tylko niezweryfikowane podejrzenia.

A tak swoją drogą, to czemu się upierasz przy damskiej? Na wyprawach znowu tak często się nie wsiada ani nie zsiada z roweru. No chyba że Twoja luba koniecznie chce jeździć w spódnicy lub sukience - wtedy nie ma kompromisu ;)

Offline Mężczyzna zywiol

Niby tak ale są też ramy pod koła 26" tak zwane ATB. Poza tym nikt nie ogranicza się dzisiaj do jednego zastosowania i dlatego można też kupić ramy MTB  na kołach 28" calowych.

Co do tej wiotkości ramy damskiej z sakwami to faktycznie jest takie prawdopodobieństwo ale sądzę że raczej znikome :)

A chciałem ramę damską ponieważ one mają geometrię bardziej zbliżoną do turystycznych ram a nie taką agresywną jak większość ram MTB. A poza tym faktycznie mogłaby jeździć na niej w spódnicy :) o tym nawet nie pomyślałem.

PS.
Michał chciałem Cię spytać czy organizowałeś już może jakieś preelekcje po swoim wyjeździe ? Bo chętnie bym posłucha co nieco o Twoich przygodach :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
A chciałem ramę damską ponieważ one mają geometrię bardziej zbliżoną do turystycznych ram a nie taką agresywną jak większość ram MTB.

To może przejrzyj allegro za rowerami z początku lat '90? Wtedy jeszcze nie było amortyzatorów, MTB dopiero powstawało i geometria była inna. A za niewielkie pieniądze możesz znaleźć lekką stalową ramę, która pożyje wieki.

Michał chciałem Cię spytać czy organizowałeś już może jakieś preelekcje po swoim wyjeździe ? Bo chętnie bym posłucha co nieco o Twoich przygodach :)

Ależ oczywiście, ale jeszcze nie we Wrocławiu. We Wro dopiero będą:
25 marca, 17:00, jurta Ekojarmarku na Szewskiej,
6 kwietnia, 10:00, biblioteka przy Sztabowej - jako część akcji Rowerem do biblioteki
Obie raczej kameralne :)

Offline Mężczyzna zywiol

To może przejrzyj allegro za rowerami z początku lat '90? Wtedy jeszcze nie było amortyzatorów, MTB dopiero powstawało i geometria była inna. A za niewielkie pieniądze możesz znaleźć lekką stalową ramę, która pożyje wieki.
Spróbuję w takim razie czegoś takiego poszukać :) zobaczę co uda mi sie znaleźć.

Co do preelekcji to chyba wybiorę się na ten termin na Sztabowej :) dzięki za informację :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum