Autor Wątek: Manetki alivio.  (Przeczytany 16750 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 6 Paź 2008, 18:44 »
Witam, mam problem odnośnie manetek. Potrzebuję coś taniego na 8 biegów. Bardzo chciałbym zainwestować w LX ale nie widzę takich na 8. Zostaje półka niżej: alivio. I tu pytanie...jak się sprawują i czy da się zdemontować w nich monitorek?
Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam, rafalb (łojant)

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
Manetki alivio.
« 8 Paź 2008, 13:09 »
Mam takie i działają bez zarzutu. Ekraniki wyglądają trochę "komunijnie" ale nie zwracam na nie uwagi.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 8 Paź 2008, 14:12 »
Cytat: "Jarek P."
Ekraniki wyglądają trochę "komunijnie"
A da się je zdemontować? Nie chodzi mi o sam ich wygląd tylko raczej o problem zgrania klamek hamulcowych na kierownicy.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 9 Paź 2008, 10:35 »
Mam bardzo fajne klamki accent. Ponawiercałem je już i nie chcę ich zmieniać. Chciałem tylko nowe manetki...klamkomanetki mi nie podchodzą po prostu- jak nie będzie wyjścia to je jednak kupię.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Manetki alivio.
« 14 Paź 2008, 09:10 »
A Gripshift nie wchodzi w grę? Mnie tam zawsze najlepiej pasowały...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 15 Paź 2008, 13:53 »
Teraz mam jakieś revoshifty (takie gripshift od shimano) i mi nie pasują. Słyszałem dużo dobrego o rapid fire plus i takie też chcę kupić...

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 16 Paź 2008, 12:26 »
Przewaga rapidów dla mnie to zmiana biegów tylko kciukiem. Jak używam palca wskazującego i serdecznego do hamowania to spokojnie mogę operować kciukiem manetką.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Manetki alivio.
« 16 Paź 2008, 12:59 »
Każdemu jego Everest... tak tylko pytałem. Ze względu na pękniętą ramę będę teraz się przymierzał do nowego roweru, to i nad manetkami będę się musiał zastanowić, bo współczesne Gripshifty robią wrażenie dużo mniej solidnych niż te sprzed 11 lat, które mam (a które tylko dlatego się kończą, że guma, którą były wyłożone, prawie całkiem zlazła z powodu używania nazbyt "agresywnych" rękawiczek) (:

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Manetki alivio.
« 16 Paź 2008, 15:31 »
To zależy w którą stronę zmieniasz, tak się da zrobić na lżejsze biegi (z tyłu przy przerzutce z normalną sprężyną), "zrzucasz" już nie kciukiem.

No  chyba, że ma się manetki Trigger SRAMa :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 17 Paź 2008, 16:30 »
To zależy w którą stronę zmieniasz, tak się da zrobić na lżejsze biegi (z tyłu przy przerzutce z normalną sprężyną), "zrzucasz" już nie kciukiem.

Rapid fire plus? W tych manetkach zrzuca się i wrzuca kciukiem. Przy zwykłych- starszych rapidach zrzuca się innym palcem.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Manetki alivio.
« 18 Paź 2008, 15:43 »
Faktycznie, masz rację Michał. :oops:  Jedna strona internetowa mnie w błąd w takim razie wprowadziła...ale i tak się na nie zdecyduję. :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Manetki alivio.
« 15 Lut 2009, 17:06 »
Cytat: "Michał Wolff"
mniej miejsca niż zestaw manetki + klamki, będzie więcej przestrzeni na ekwipunek typu lampka, dzwonek, większe gripy itd.

A propos miejsca na kierownicy. Może ktoś mi zmierzyć efektywną ilość miejsca "zżeraną" przez jedną manetkę RF? One zdaje się ładnie się "wpasowują" pod klamkę (mówię "zdaje się", bo mam gripy), więc jeśli tak jest, to może być ilość miejsca zajętego przez zestaw manetka plus klamka. Z góry dzięki za info!

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Manetki alivio.
« 15 Lut 2009, 17:30 »
Cytat: "aard"
Może ktoś mi zmierzyć efektywną ilość miejsca "zżeraną" przez jedną manetkę RF? One zdaje się ładnie się "wpasowują" pod klamkę (mówię "zdaje się", bo mam gripy), więc jeśli tak jest, to może być ilość miejsca zajętego przez zestaw manetka plus klamka. Z góry dzięki za info

Policz sobie krateczki albo inną proporcję zastosuj ;) Na środku się prześwietliły troszkę ale po bokach są całkiem ok :P

[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 5:34 pm ]
Ale niektórym jest wygodniej jak jest odstęp między klamką a manetką. Dźwignie manetki są wtedy bardziej "schowane" i jest więcej miejsca na paluchy ;)

P.S.
spodobało mi sie dodawanie fotek ale jak będzie to zagrażało stabilności forum to proszę Admina o upomnienie  :mrgreen:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Manetki alivio.
« 15 Lut 2009, 18:05 »
Widzę, że efektywnie tyle samo co klamka bez manetki i jeśli ufać kratkom, to ok. 8 cm. Co jest ostatecznym argumentem przeciw gripom (poniżej 10 cm nie zejdą). Dzięki, Szkodniku! :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Manetki alivio.
« 15 Lut 2009, 18:17 »
Tak, ale klamkomanetki są ponoć podatne na awarie. Tak słyszałem. Zresztą nie wyglądają wcale na krótsze niż manetki wpasowane pod klamkę jak u Szkodnika.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum