Autor Wątek: jak zachować wspomnienia - gpx+foto+tekst  (Przeczytany 1197 razy)

Offline sandking

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2011
jak zachować wspomnienia - gpx+foto+tekst
« 29 Paź 2012, 23:06 »
Luźne nie powiązane wspomnienia z wycieczek są fajne, ale chciałbym zachować z nich coś więcej niż tylko obraz, który zniknie za jakiś czas. Póki co wszystkie elementy wyjazdów mogę zachować osobno - gps na gpsies, zdjęcia oznaczyć na mapie przy użyciu Picasa, a tekst zapisać jeszcze gdzie indziej. Jednak czy nie ma jakiejś usługi, która robiłaby to wszystko na raz? Chciałbym móc wgrać trasę, opisać ją w formie tekstu/narracji + notki w różnych miejscach (tu ugryzł pies, tam mi poszła guma w deszczu itp) + móc nanosić na linię gpx zdjęcia. Czy jest takie cudo?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
googlemaps? :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
bikestats + osobna edycja mapy (np google maps) którą tam linkujesz
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Można zawsze jakiegoś darmowego bloga założyć i tak jak Waxmund powiedział linkować trasy.
Można też wykupić tani hosting i zainstalować na nim Wordpressa, a wtedy konfiguracja dowolna. Są nawet wtyczki umożliwiające wyświetlanie trasy i wtedy z zewnętrznych stron nie trzeba korzystać.
Jak byś się decydował na takie rozwiązanie to mogę co nieco pomóc w konfiguracji.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Kupic album, wkleic zdjecia i mapy, wydrukowac lub narysowac zapis trasy. Dokleic bilety, pocztowki, foldery. Dopisac notatki, adresy poznanych osob. Przegladac w zimowe wieczory przy kominku :-)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
I jak się tym potem pochwalisz na facebooku  ???

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
zrobisz zdjęcie albumu :p
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
I jak się tym potem pochwalisz na facebooku  ???

zaprosisz znajomych z fejsa aby wpadli Ci na chatę z browarami i wspólnie pooglądacie. jak ktoś nie będzie chciał, to znaczy że na fejsie i tak by nie obejrzał ;-) ;-) ;-)

moja Mama robi takie tradycyjne kroniki. czasem się z niej nabijam, ale generalnie też lubię oglądać różne relacje w formie nie-komputerowej. Ma to swój klimat, kiedy chwyta się taką grupą księgę pełną zdjęć, opisów, biletów, pocztówek, etc.

można też ewentualnie zrobić sobie jakiegoś pdfa, wtedy można mieć wersję takiej kroniki wydrukowaną jak i przenośną ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta hindiana

Olo. Jestes super.
www.plscout.com

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
niezły podryw Hindiano ;)

www.waxmund.pl

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Oj tak, takie kroniki to rewelacyjna sprawa. Z pocztówkami, biletami, zapiskami i wszystkim, co się da. Na 100% na następnym moim dłuższym wyjeździe coś takiego zrobię.

Offline Kobieta hindiana

niezły podryw Hindiano ;)
Alez skad, Waksmundzie. Ja jestem szara myszka, z natury niesmiala i zupelnie nie wiem o czym mowisz.
Co do kronik, to sa pracochlonne, ale warre zachodu. Udalo mi sie zrobic taka z Bialorusi i Ukrainy. Trzymamy ja razem z innymi albumami w poblizu sofy, na ktorej siadaja goscie. Zawsze ktos ja sobie przeglada. Zapraszam,  szczegolnie ze mam w planie (od wielu miesiecy...) zrobic taka sama z Rumunii. W sieci wszystko mam w chaosie, zdjecia na picasie, kawalki relacji na forum, czasem zapis trasy na bikenet.
www.plscout.com

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
generalnie zdjęcia mam w wersji elektronicznej. ponieważ zaczynałem zdjęcia jeszcze z czasów analogowych więc we krwi mam albumy ze zdjęciami. Raz w roku siadam przed kompem i wybieram zdjęcia na odbitki. Zupełnie inny klimat siedzieć ze znajomymi lub rodziną i oglądać albumy, popijając wino itp.  Tym bardziej że zdjęcia wybieram konkretne i w ilości ograniczonej, aby nie było powtórek i jakiś niepotrzebnych ujęć. Dla kogoś z zewnątrz i tak to inaczej wygląda niż dla nas samych. Dla nas są wspomnienia w sercu, zdjęcia tego nie oddają, ale są miłym dodatkiem.  Nieraz się przydają i to koniecznie z opisem, bo po paru latach nie pamiętam gdzie to było dokładnie zrobione, ale wolę mieć fizyczną odbitkę.

Bardzo lubię też pokazy kiedyś slajdów, dziś projekcyjne. Na dużych ścianach. Siedzimy, w pokoju, na podłodze wino i oglądamy siebie większych niż "na żywo".

Mapy zaznaczam w bikemaps, ale generalnie i tak korzystam z map drukowanych więc na nich nic nie zaznaczam. Potem czytam sobie w opisach które robię w komputerze.

Kiedyś z kumplem prowadziłem klub rowerowy, kroniki zostały, są super wspomnieniem, ale robił to kolega, nie ja.  Dziś trochę inaczej to przeżywam, więc odbitki mi wystarczają, najważniejsze jak wspomniałem wcześniej i tak jest gdzie indziej.

pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum