Autor Wątek: Pojemna przednia przerzutka  (Przeczytany 1769 razy)

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
Pojemna przednia przerzutka
« 31 Paź 2012, 06:21 »
Pytanie o wasze doświadczenie. Temat pojemności już parokrotnie się gdzieś pojawiał, ale wpadłem na pomysł zmiany w blatach więc mam problem...

Teraz z przodu mam 48/38/22 na manetkach i przerzutce alivio. Taka konfiguracja nie daje rady. Choćbym nie wiem jak kręcił i ustawiał zawsze gdzieś trze i czasami zrzuca łańcuch.

Planuje zamontowanie manetek bar-end-owych z adapterem na kierownicę. Z tyłem raczej nie będę miał problemu (8/9sp 11-34 i coś na długim wózku), ale do przodu nie mam pojęcia co obsłuży moją wymarzoną konfigurację blatów 50/38/24. A i jeszcze jedno - rama dostosowana do dolnego ciągu.

Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 31 Paź 2012, 12:10 sumdetective »
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Pojemna przednia przerzutka
« 31 Paź 2012, 10:40 »
przejdź się do jakiegoś serwisu (nie sklepu!), to Ci gość wynajdzie przerzutkę która to obsłuży.

Sam szukałem czegoś podobnego, to w każdym sklepie wyciągali katalog, i mówili że się nie da, bo teoretycznie pojemność za mała. W pierwszym serwisie gość powiedział że zrobi od ręki. Wyciągnął z zapasów jakąś przerzutkę i śmiga bez problemów ;)
Mam do tego zwykłe rapidfire MTB z grupy deore
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline sumdetective

« 31 Paź 2012, 12:30 »
Waxmund jaką masz tę* przerzutkę? Jakie masz koronki z przodu?

Niestety u nas mam straaasznie złe doświadczenia z tutejszymi serwisami... Ale spróbuję i tak. A dlatego tutaj pytam, bo przecież mamy niejednego serwisanta na forum  :icon_twisted:

*ot
teraz wykłócam się z hindianą, że "tę" brzmi badziewnie i "tą" po prostu słychać poprawniej, ... a sam przed chwilą walnąłem marzenie przez "ż"  :icon_redface:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Paź 2012, 12:58 »
manetka przód pod barend jest ciągła, więc obcierać nie będzie, ot trochę wachlowania manetką.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 31 Paź 2012, 13:43 »
Ja mam z przodu 50 39 26 przerzutka tiagra obsługuje je bez problemu, myślę że 50 39 24 też by działały. Manetkę mam do przerzutek szosowych ale do montażu na prostą kierownicę. Manetka ta ma 5 pozycji ustawienia dzięki czemu nie ma problemu z łańcuchem ocierającym prowadnicę.
« Ostatnia zmiana: 31 Paź 2012, 15:44 Karol »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Paź 2012, 13:59 »
manetka przód pod barend jest ciągła, więc obcierać nie będzie, ot trochę wachlowania manetką.

Dokładnie tak. Warto dodać, że w taki sposób długo jeździł sam Lance Armstrong, do obsługi przedniej przerzutki używał klasycznej ciernej manetki na ramę; właśnie z tego względu, że przednią indeksowaną ciężko tak ustawić by wszystkie biegi chodziły bez obcierania:

Klamkomanetki Campagnolo, przynajmniej te moje, też mają regulację ciągłą dla przedniej przerzutki. Dzięki temu można stosować je z korbami 2 i 3-rzędowymi.

Czasem po zmianie biegu z tyłu konieczne jest podciągnięcie z przodu żeby właśnie nie ocierało.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 31 Paź 2012, 15:35 »
ja hulam z przednią przerzutką SLX (dolny ciąg) na zębatkach 48/38/22. Skoro Twoja wymarzona konfiguracja ma taką samą różnicę między największym a najmniejszym blatem, przerzutka da radę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 31 Paź 2012, 16:20 »
Waxmund jaką masz tę* przerzutkę? Jakie masz koronki z przodu?

koronki mam 30/42/52, ale jest spokojnie miejsce na wsadzenie 26 zamiast 30, co chce kiedyś uczynić. przerzutka to jakieś shimano, niestety nie wiem jakie, a rower mam w domu rodzinnym ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 31 Paź 2012, 22:38 »
Jak dobrze pamiętam, to stara "szara eminencja" XTR miała jakiś giga zakres (28?) Ale trochę polowałem.. i sobie odpuściłem: jak już się pojawiała, to cena kosmos..
Raczej należy pójść w stronę "naum sie sam": zmieniać z przodu wcześniej, pamiętać o przekosach, nauczyć się zakładać łańcuch przerzutką, itd.
Kiedyś były "patenty" na spadanie łańcucha (i ochrona przed zerwaniem przeżutki), można zanabyć albo wręcz zrobić sobie samemu (kawał pogiętej blachy.. Sum dasz radę :) )
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 31 Paź 2012, 23:57 »
Nie chce mi się już dziś liczyć, ale nie wiem, czy ja nie mam
48/38/22 na manetkach i przerzutce alivio

Fakt, wcześniej się zdarzało, że spadał mi łańcuch, ale od dłuższego czasu się nie zdarza a i nie trze nic w żadnym miejscu. Oczywiście nie robię przekosów za dużych.

Offline sumdetective

« 1 Lis 2012, 04:49 »
@Robert!
Dzięki, popatrzę za taką przerzutką.

@pajak_gdynia
DIY to nie moja silna strona :-)
Tutaj fajna stronka z modyfikacją. Jak ktoś się podejmie czegoś takiego, to z chęcią będę partycypować w kosztach. Podejmiesz rękawicę pajak? :)
http://abundantadventures.com/mtfaq/frontderail/fr.derail.mods.html

@globalbus
Wszystkie barendy mają ciągłą regulację? Czy jest po prostu możliwość zmiany na ciągłą, albo na indeksowaną?

@Karol
O co chodzi z tymi pięcioma ustawieniami manetki... Nie mam doświadczenia w sprzęcie szosowym i nie bardzo rozumiem o jakie ustawienia chodzi. O zakres wyciągania linki?

@Wilk
Dokładnie o to mi chodzi, aby znaleźć przerzutkę z takim wózkiem, który obsłuży różnicę większą niż 20-22 zęby, a w moim przypadku 26.

A poza tym dlaczego nikt nie produkuje właśnie takich przerzutek z dużym zakresem pracy... Rozumiem, że w szosie nie potrzeba aż tak miękkich przełożeń, a w MTB nie potrzeba tych najtwardszych. Ale, że nikt nie robi (przynajmniej nie słyszałem) dedykowanych przednich do szerokiego spektrum przełożeń. Względy nieopłacalności produkcji dla niszowych klientów, no bo przecież nie jakieś problemy technologiczne... Sam nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2012, 05:36 sumdetective »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Lis 2012, 10:02 »
Kiedyś były "patenty" na spadanie łańcucha (i ochrona przed zerwaniem przeżutki), można zanabyć albo wręcz zrobić sobie samemu (kawał pogiętej blachy.. Sum dasz radę :) )
Miałem w szosie taki wspomagacz,kiedyś były bardzo popularne,obecnie już mniej ale też można poszukać.Temat często pojawia się przy ramach węglowych.
https://www.google.pl/search?q=Chain+Catcher&hl=pl&prmd=imvns&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bpcl=37189454&biw=1280&bih=677&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=FTqSUOG1DoTmtQblz4CICA
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 1 Lis 2012, 10:32 »
Wilk, tyle że ja mam to zamontowane w MTB, z przerzutką do MTB ;) (w szosie też, swoją drogą, ale to już fabrycznie montowane tak jak wspomniałeś) i wątpię, żeby te 4 zęby mniej na małej koronce nagle drastycznie zmieniły poprawność działania przerzutki.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline sumdetective

« 1 Lis 2012, 11:25 »
Może coś takiego?

http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=0AC0C42B-5669-4316-B6BE-BE589841974B&Enum=113&AbsPos=134

http://allegro.pl/shimano-deore-dx-m650-34-9mm-ds-dp-i2749926900.html

Now you talking! - jak mawiają tutejsi autochtoni :)
dzięki, kupiłem. Zobaczę co to warte i dam znać. Niestety dopiero za jakieś trzy tygodnie będę miał u siebie, ale co tam się nie spieszy.
A pytania z poprzedniego posta nadal zostają... A może jeszcze ktoś coś używa i mu się sprawdza?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum