Autor Wątek: Pojemna przednia przerzutka  (Przeczytany 1771 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Pojemna przednia przerzutka
« 1 Lis 2012, 12:16 »
@globalbusWszystkie barendy mają ciągłą regulację? Czy jest po prostu możliwość zmiany na ciągłą, albo na indeksowaną?
Wszystkie.
@KarolO co chodzi z tymi pięcioma ustawieniami manetki... Nie mam doświadczenia w sprzęcie szosowym i nie bardzo rozumiem o jakie ustawienia chodzi. O zakres wyciągania linki?
Masz 5 indeksów. W campagnolo to nawet 7.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 1 Lis 2012, 12:46 »
@KarolO co chodzi z tymi pięcioma ustawieniami manetki... Nie mam doświadczenia w sprzęcie szosowym i nie bardzo rozumiem o jakie ustawienia chodzi. O zakres wyciągania linki?
Przednie manetki MTB mają trzy położenia po jednym dla każdej zębatki. W manetkach szosowych jest ich pięć dla trzech zębatek.Tzn. trzy główne i jeszcze po jednyn między pierwszym biegiem i drugim oraz między drugim i trzecim. Są to takie dwa "półbiegi" któtre pozwalają doregulować prowadnicę przerzutki przedniej aby nie tarł o nią łańcuch przy różnych położeniach przerzutki tylnej. W praktyce pozwala to na możliwość wykorzystania pełnego zakresu tylnej kasety na każdej przedniej zębatce. Bez problemu ocierania łańcucha o prowadnicę.
PS.
Łańcych mi nie spada i nie ociera również o dół ani górę prowadnicy.
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2012, 12:54 Karol »

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Lis 2012, 21:35 »
DX'a miałem (ale się zmielił na dojeździe na zlot), żeby mieć pojemność 29 też go przerabiałem na podobnie jak na stronie podesłanej przez Suma (a coniektórzy mają swoje zdanie na temat mojego majsterkowania.. i niestety mają rację.. nie wyszło za dobrze, na szczęście załatwił ją rozpinający się łańcuch :) ).
Aktualnie mam założoną "normalną" przerzutkę dwurzędową (oldiesowa grupa szosowo-trekingowa), z "baryłką" na dole zamiast blaszki (kocham warsztat Skoliozy :) ). Po "zamianie" na 3sp (poprzez doklejenie kawałka blachy) działa w 100% poprawnie (korba 61/32).

Taka uwaga odnośnie przerzutek szosowych: one są zaprojektowane na większe kąty rury podsiodłowej, w trekingu pojemność trochę rośnie (bo jest bardziej położona). Tylko trzeba dobrać odpowiednie stopniowanie i będzie działało.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum