Autor Wątek: Rumunia i dodatki  (Przeczytany 3736 razy)

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
Rumunia i dodatki
« 3 Lis 2012, 19:03 »
"Koleżanki nastolatki", jak to nas ktoś nazwał, dały radę:)
Zapraszam do obejrzenia zdjęć, chociaż to dość wkurzajace czytać o wyprawach kiedy listopad nastał:DD
https://picasaweb.google.com/115375116395928494027/RumuniaRoweremIKilkaKrajowStopemNaDokAdke?authkey=Gv1sRgCP_syoKj9_XAmgE

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Odp: Rumunia i dodatki
« 3 Lis 2012, 19:14 »
Wspomnień czar :D

Czy to na pewno cerkiew w Ieud na jednym z podpisanych zdjęć? Z tego co pamiętam był obok niej cmentarz i sporo drzew...

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Lis 2012, 19:16 »
Super! Bardzo fajna galeria i sama wyprawa oczywiście też. Chętnie obejrzałabym trasę, może macie jakąś mapkę?
W którym miesiącu tam byłyście i jaka była temperatura? To jedna z rzeczy, które mnie nieco odstraszają od wyprawy rowerowej w Rumunii w wakacje...

P.S. Komentarz do zdjęcia krzesła za 30 simoleonów jest bezcenny :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 3 Lis 2012, 20:05 »
gratulacje! Super że Wam wyszło. Nie znam Was osobiście, ale ze zdjęć wynika, że fajne dziewczyny jesteście i w sposób "normalny" bez szaleństw sobie jeździcie i korzystacie z czasu. Lubię tak.
Jeszcze raz gratuluję i szkoda, że trochę lat wstecz nie spotkałem takich "skawiarek".
 :D

pozdrawiam

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 3 Lis 2012, 20:19 »
Gratuluję wyprawy  :D Ostatnie zdjęcie mówi mi, że to dopiero początek następnych planów i wypraw  w nieznane, natomiast mam pytanie czy można przenocować pod namiotem na przełęczy transogaraskiej ?
Oczywiście poproszę o mapkę
Pozdrawiam :D

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Lis 2012, 20:28 »
w drodze na transfogaraską dużo turystów nocuje na małych polankach przy drodze, więc jestem przekonany że i na szczycie nie byłoby to problemem ;)

mam wrażenie że strasznie poszarpana ta galeria jest, brak w niej ciągłości... :p ale i tak fajnie zobaczyć znajome miejsca ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 3 Lis 2012, 20:44 »
Dzięki Waxmund

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
« 3 Lis 2012, 21:12 »
Fajne zdjęcia, aż kusi, co by zamłócić, tę przełęcz!

« 3 Lis 2012, 23:25 »
Ppiotr: na sto procent Ieud. Cmentarz i dużo drzew było np. w Budesti, tu jak widać łyso:)

Janus: wyprawa trwała od połowy lipca do końca sierpnia. Deszczu padał tylko w Polsce, co jest oczywiście dużą zaletą. Temperatury- wysokie dzień w dzień, ale co kto lubi. Ja lubię się poprażyć w słońcu, ale może z racji budowy nie odczuwam upału aż tak bardzo. No i jak się jedzie to jednak wiatr orzeźwia:) Chociaż to też zależy od człowieka, Majka narzekała (na szczęście cicho i już po fakcie), że niby w ruchu jeszcze gorzej. Ja z kolei gorzej znosiłam od niej łapanie stopa, czyli stanie w miejscu przy rozgrzanym asfalcie.
Mapka, mapka...zrobi się:) niebawem.:))

EASYRIDER77, co to znaczy "bez szaleństw" ?:P większość ludzi jak słyszy o wyprawie to wkłada nas do szufladki szalonych:) A jeszcze, w swoich odczuciach nie jesteś samotny bo na szczycie Transfogaraskiej polscy motocykliści mówili to samo, i jeszcze dali nam betonowe precle ("do samoobrony") :D

Paweł Dmitruk, jak mówi Waxmund- nie tylko można, ale trzeba:) Raz, że świtu w Fogaraszach wstyd odpuścić, dwa- tam to jest legalne i bardzo popularne.

Poszarpana, może i tak, ale za to sam konkret:) Jechaliśmy jeszcze przez Węgry, ale to taki tranzyt, jednego dnia poszło 160 km:D

Ogólnie trasa wyglądała tak: Polska, Słowacja, przez Ublę na Ukrainę, potem Zakarpaciem aż do Sygietu Marmaroskiego, następnie Maramuresz, Bukowina, potem kawałek pociągiem (powrót), Transylwania, Braszów, Sighisoara, Sybin, Transfogaraska, Bukareszt , potem pociąg aż do Aradu (oj, z przygodami:)) i stamtąd dopiero rowerem, bla bla bla ....;D Mapka się zrobi to pokażę:)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Lis 2012, 23:30 »
Temperatury- wysokie dzień w dzień, ale co kto lubi. Ja lubię się poprażyć w słońcu, ale może z racji budowy nie odczuwam upału aż tak bardzo. No i jak się jedzie to jednak wiatr orzeźwia:)
Hmm... widać jeździcie zdecydowanie szybciej ode mnie :P Ja zdycham już przy 25 stopniach i jadę tak wolno, że żadnego wiatru nie czuję ;)

Btw, czy Juanita to tylko nick, czy Twoje imię po hiszpańsku? :)

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 3 Lis 2012, 23:33 »
Hmmm, to co oni tam w tym Ieud wymodzili ???

Aż odgrzebałem moje stare zdjęcia, wyglądało to zupełnie inaczej. Pod cerkiew wchodziło się przez bramę, całość była ogrodzona. Sporo drzew i cmentarz.

Taka fotka jest na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ieud_deal.jpg

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 4 Lis 2012, 07:50 »
  :)  Odważne, rezolutne, piękne i ciekawe świata - nic dodać, nic ująć. ;D Za mojej młodości ta forma zwiedzania kraju była mało popularna,  nie mówiąc o zagranicy.  :( Brawo dziewczyny!!! ;)   Pozdrawiam.  :D   
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2012, 08:07 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 4 Lis 2012, 09:53 »
Hmmm, to co oni tam w tym Ieud wymodzili

Aż odgrzebałem moje stare zdjęcia, wyglądało to zupełnie inaczej. Pod cerkiew wchodziło się przez bramę, całość była ogrodzona. Sporo drzew i cmentarz.

Taka fotka jest na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ieud_deal.jpg

Ppiotr tam jest po kilka cerkwi na wioskę, Ty pewnie mówisz o tej: http://photo.bikestats.eu/zdjecie,333933,cerkiew-na-wzgorzu-ieud.html, a dziewczyny o tej: http://photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,333935,cerkiew-w-ieud.html. Leżą od siebie jakieś 2 km.

Gratuluję wyprawki, część z tych miejsc odwiedziłem w tym roku ze znajomymi. Wasze zdjęcia  przypomniały mi ten piękny kraj oraz bardzo miłych ludzi których się tam spotyka na trasie.

Pozdr.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

« 4 Lis 2012, 09:56 »
Janus, z tą szybkością to bez przesady, ja zdecydowanie nie jestem sprinterem, raczej długodystansowcem:) Zresztą, kto by myślał o upale jak koła się kręcą i radyjko gra:D

ppiotr, zasiałeś wątpliwość ale nawet na pocztówkach mam napisane Ieud, więc chyba jednak. Albo Rumunom się coś pokręciło.

Juanita_hawaii to mój nick. Juanita bo tak na mnie kiedyś siostra mówiła, a Hawaii to najfajniejsze słowo po angielsku:D normalnie mam Asia

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 4 Lis 2012, 09:59 »
Hmm... widać jeździcie zdecydowanie szybciej ode mnie  Ja zdycham już przy 25 stopniach i jadę tak wolno, że żadnego wiatru nie czuję

Janus jedź we wrześniu, pogoda dobra, turystów mniej, temperatury znośne  ;).
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Tagi: ukraina rumunia węgry 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum