Autor Wątek: Rumunia i dodatki  (Przeczytany 3737 razy)

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
Odp: Rumunia i dodatki
« 26 Mar 2013, 17:11 »

Jechałem tą droga w obie strony (tj. z PL do SK i nazat) zaraz po ulewnych deszczach i bardzo przyjemnie mi się pedałowało rowerem objuczonym sakwami choć opony mam średnio terenowe - Schwalbe Tyrago

Co kto lubi i jak umie. Ja nie dałabym rady zjechać, więc prowadziłam.

Blue_b4nana,  dokładnie nie pamiętam ale ceny w Rumunii kształtują się mniej wiecej jak w Polsce, a więc jeżeli śpiszn a dziko, wydasz tyle ile byś wydał na miejscu. Dochodzą ew. koszty napraw/części zamiennych, ale to wszędzie, nie tylko w Rumunii; jeżeli lubisz zwiedzanie, jest względnie tanie. Jedyny większy wydatek to pociągi powrotne z Budapesztu, bo nawet pokonywanie odcinków granicznycho własnych siłach nie redukuje kosztów jakoś znacząco (ale zawsze stówka czy dwie do przodu). Dokładniej nie pamietam to było taaaak dawno.... ;D

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 26 Mar 2013, 20:50 »
Jedyny większy wydatek to pociągi powrotne z Budapesztu, bo nawet pokonywanie odcinków granicznycho własnych siłach nie redukuje kosztów jakoś znacząco

Zależy wobec czego się porównuje. Jak się zamówi trochę wcześniej bilet autokarami orangeways, to wychodzi podobnie. Ale jak się porównuje do bezpośredniego pociągu do PL, to redukuje bardzo. Mnie podróż z południa z Szeged spod granicy serbskiej do granicy polsko-słowackiej wyszło ok. 200zł w dwie strony, więc bardzo niewiele.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Mar 2013, 20:58 »
Czy ktoś wie jak dobrze są zaopatrzone spożywczaki w mniejszych wioskach rumuńskich? Czy można liczyć na jakieś mini-markety jak u nas? Interesujące mnie produkty: owoce suszony i orzechy, owsianka, mleko w proszku, konserwy z tuńczykiem, przyprawy.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 26 Mar 2013, 21:35 »
Byłem trzy razy i nie kojarzę żebym miał jakieś kłopoty z zaopatrzeniem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 26 Mar 2013, 21:52 »
Niejeden tą trasą z sakwami zjeżdżał bądź podjeżdżał.

Nawet z czterema :)
Choć podjazd ze Słowacji do Polski z sakwami to byłoby w większości wyczerpujące pchanie.

Czy ktoś wie jak dobrze są zaopatrzone spożywczaki w mniejszych wioskach rumuńskich? Czy można liczyć na jakieś mini-markety jak u nas? Interesujące mnie produkty: owoce suszony i orzechy, owsianka, mleko w proszku, konserwy z tuńczykiem, przyprawy.

Takie produkty to akurat możesz brać z miasteczek, przecież się nie zepsują w kilka dni. A w miasteczkach pełno jest Lidli i innych biedronkowatych.

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
« 8 Maj 2013, 13:31 »
To ja też spróbuje coś dodać od siebie.

Co do najstarszej Cerkwi w Ieud, to niestety dziewczyny widziały kościół (zresztą niedawno wybudowany).
Łatwo jest się tam pogubić, bo kościołów/cerkwi jest coś ok. 5:
Kościół w Ieud
https://maps.google.pl/maps?ie=UTF8&cid=2101334557058972461&q=The+New+Wooden+Church+St.+Dumitru&iwloc=A&gl=PL&hl=pl

Cerkwi niestety trzeba się naszukać, a najlepiej popytać miejscowych. Dokładnie jest tutaj jakby ktoś potrzebował:
https://plus.google.com/106741883910062039450/about?gl=pl&hl=pl

Do cerkwi i na cmentarz, które są na górce, trzeba wejść przez bramę, żeby wejść do środka (a warto bo freski są fantastyczne, trzeba zadzwonić do faceta który w ciągu 10 min przychodzi i otwiera cerkiew):
http://www.panoramio.com/photo/47466798

Co do sklepów to rzeczywiście, na ogół nie ma problemu. Na wsiach nam bardzo brakowało owoców i warzyw, z tego względu, że większość hoduje sobie u siebie w ogródku i nie ma potrzeby sprowadzania ich do sklepów. Wtedy warto zagadać, bo może, coś się dostanie z tychże prywatnych zbiorów :D

Transforgarska jest o tyle fajna, że miejsca do noclegów nie brakuje. Na samej górze jest pole namiotowe. Korzystaliśmy z niego, żeby pochodzić po okolicznych górach.

Ruskiego Siodła absolutnie nie należy się bać. My podjeżdżaliśmy od strony słowackiej(tej gorszej) i żadnego pchania nie było! W większości jest to utwardzony szuter, a największym problemem są od czasu do czasu odcinki z małymi kamyczkami gdzie koła lubią po buksować.

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
« 8 Maj 2013, 13:53 »
P.S. Zastanawiałem się kogo spotkała ekipa Top gear`a. Teraz już wiem i wam zazdroszczę tego przejazdu "porshawek" :)

« 8 Maj 2013, 19:15 »
Kto by się spodziewał, że mają aż tyle tych cerkwi. Jest pretekst, żeby sobie wrócić któregoś razu :D
tak jest, miałyśmy pewien medialny epizod ;D

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
« 8 Maj 2013, 19:30 »
A jak tam było z Echem Dnia Radomskim, zgłaszałyście się? Oni są chętni takich rewelacji, ciekawe co można by z tego wyciągnać.

« 9 Maj 2013, 18:56 »
Pewnie by chcieli- oni nigdy nie mają o czym pisać- ale nie zależy mi na tym, nie czuję się bohaterem:P "każdy by tak zrobił na moim miejscu".  :D

A Ty coś kombinowałeś w tę stronę, Radomianinie?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 10 Maj 2013, 10:45 »
Ja też bohatera nie mam zamiaru strugać Radomianko ;D  tylko myślę, czy by nie dało się jakiegoś wsparcia wycyganić w zamian za krótką relacje i kilka zdjęć  ;D  czysty biznes :p

« 10 Maj 2013, 16:52 »
I tak by wyszło strasznie kwieciście. Poza tym jak już mówiłam- to nie moja bajka. Ja wolę sama sobie :)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 10 Maj 2013, 17:25 »
Hero story ;p  mniejsza, zobaczymy jak wyjdzie w sumie nie potrzebuje wsparcia.

Tagi: ukraina rumunia węgry 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum