Autor Wątek: Piękna Rumunia!  (Przeczytany 3150 razy)

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
Piękna Rumunia!
« 4 Lis 2012, 23:52 »
Cześć, chciałabym fotograficznie opowiedzieć Wam o naszej podróży po Rumunii, która miała miejsce w sierpniu. Dość długo zbieraliśmy się, żeby stworzyć reprezentacyjną galerię zdjęć, ale nareszcie powstała :) Mam nadzieję, że chociaż odrobinę odzwierciedli nasze wszystkie zachwyty Rumunią, bo było ich naprawdę wiele.

Trasa, którą przejechaliśmy znajduje się tutaj:
http://www.bikemap.net/route/1748439#lat=46.808013417308&lng=25.06341&zoom=6&maptype=ts_terrain

a zdjęcia tutaj:
https://picasaweb.google.com/107908073970089101939/Ruma2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIuH8fut8bbqfQ&feat=directlink

Z pozdrowieniami! :)
marge i bartek_pp
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 14:36 marge »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Piękna Rumunia!
« 5 Lis 2012, 09:00 »
fajne zdjęcia :)

zdjęcie 54 - nad tym czymś na łące spaliśmy w 2009- jeden z lepszych noclegów w Rumunii
187- :D

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 5 Lis 2012, 11:05 »
A jak wróciliście do PL?
pozdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta goś

« 5 Lis 2012, 13:01 »
vooy.maciej Dzięki! :)
Uznaliśmy, że ten wielki budynek nie został ukończony z braku kasy, ale skoro stoi tam już od 3 lat to może faktycznie jest taka stylówa ;)

Giovanni - wracaliśmy pociągami, ale granice państw przekraczaliśmy na rowerach. Trochę nam zajął ten powrót, ale dzięki temu mieliśmy dłuższą podróż :)
Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód: w Konstancy w dworcowej informacji powiedziano nam, że absolutnie żaden pociąg do Bukaresztu nie zabiera rowerów i nie możemy kupić na żaden biletów (podobnie z Bukaresztu do jakiegokolwiek rumuńskiego miasta w bliskiej odległości od granicy z Węgrami), jednak w kasie okazało się, że takie pociągi są :)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 5 Lis 2012, 15:49 »
Gratulujemy wyprawy. Bardzo ładna fotorelacja. Poznaję znajome miejsca:) Szkoda, że nie mieliście pogody na Prislip
https://plus.google.com/photos/107908073970089101939/albums/5806262823798215233/5806991583241988514?authkey=CIuH8fut8bbqfQ , gdyż widoki z tego miejsca są naprawdę przepiękne.
Pozdrawiamy  :)

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
« 5 Lis 2012, 22:06 »
Widzę że lawina ruszyła i pooglądamy trochę Rumunię:)
Z tymi pociągami to też tragicznie/śmiesznie: 10 lei łapówki za dowolną odległość na rower plus dar przekonywania i blond włosy. Pod warunkiem że gruby konduktor nie znienawidzi was za zwężanie przejścia i nie każe wysiadać w szczerym polu w środku nocy (i tu znów historia z oczami kota ze shreka) :D
Miło sobie obejrzeć znajome kąty:)
No i gratulacje, kawał trasy!

Gdzie były te wulkany błotne? Super sprawa!
I jeszcze ciekawi mnie, jaką opcję wybraliście na zwiedzenie Delty Dunaju. Z tego co patrzyłam, jest ich trochę, zresztą też w różnej cenie. Jest tam niby jakaś droga, ale raczej nieprzejezdna dla rowerów
« Ostatnia zmiana: 5 Lis 2012, 22:16 juanita_hawaii »

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 5 Lis 2012, 22:34 »
aż się łezka w oku kręci na widok wielu znajomych miejsc, objechanych niestety samochodami w 2007 roku
czy wulkany to te w okolicach Buzau ?
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Kobieta goś

« 5 Lis 2012, 23:06 »
m+k dziękujemy :) Przełęcz Prislop w chmurach także miała urok ;) widoków nie było żadnych, ale dzięki tej fatalnej pogodzie dłużej posiedzieliśmy w schronisku i poznaliśmy wspaniałą właścicielkę.

juanita_hawaii my nie daliśmy łapówek :p w Rumunii potrzebowaliśmy tylko(?) dwóch pociągów na przejechanie całego kraju i na szczęście były idealnie z samego rana, dzięki czemu mieliśmy prawie cały dzień na Bukareszt, a po drugim - chwilę na znalezienie jakiegoś noclegu pod dachem. Na Węgrzech i Słowacji nie było już problemów typu: uda się czy nie uda, bo zawsze można było akurat.
Ale z łapówką próbowaliśmy w tamtym roku na Węgrzech i się nie udało :/ Jednak czasem dziewczynom jest łatwiej ;)

obserwathor ma rację, wulkany błotne są niedaleko Buzau. Jedzie się do nich mega podziurawioną drogą, ale naprawdę warto! Tam są dwie takie atrakcje: te małe, gdzie my byliśmy (za darmo) i jeden duży (kosztuje jakieś grosze), ale nie byliśmy, wyczerpało nas słońce. Gdzieś przeczytałam, że to jedyne takie w Europie. A z racji rumuńskiego systemu można podchodzić bardzo blisko, a nawet wsadzić rękę do krateru ;) Warto się wybrać. Za jakiś czas pewnie zajmie się tym Unia Europejska i dużo się zmieni.

A co do Delty: przede wszystkim chcieliśmy zobaczyć pelikany (wiadomo). Dojechaliśmy rowerami do Murighiol na camping. Jego właściciel miał łódkę i na drugi dzień wysłał nas na rejs po Dunaju. Na szczęście zrzuciliśmy się z ekipą spotkaną na tym campingu, bo było drogo... Byliśmy w 6 osób, a każdy zapłacił 25 euro za niecałe 3h przyjemności. Ale dla tych pelikanów warto było ;)
W Tulczy jest dużo statków - jakie tylko chcesz i tam mają pewnie konkurencyjne ceny. Nasz ziomek twierdził, że jesteśmy z Holland, a nie Poland a pozostali to byli Niemcy i Austriaczki, może stąd takie ceny...
Za Murighiol jest jeszcze jakaś wioseczka, ale to już bez asfaltu a później podróżuje się tylko łodzią.

I bardzo się cieszę, że pomimo którejś tam z kolei relacji z Rumunii, nadal ktoś do niej zagląda ;)

« 6 Lis 2012, 21:37 »
na te małe wulkany udało nam się nawet wjechać samochodami,później biwakowaliśmy obok tych płatnych ,pamiętam,że przyjechała grupa rowerzystów z Czech,którzy na biwak wybrali najgorsze z możliwych miejsc,powszechnie używane jako latryna :)
co do Delty ,my wynajęliśmy statek w Tulczy na całodzienny rejs ,wyniosło nas to ok 130 zł na osobę,w cenie był obiad na  trasie (smaku podawanych tam pomarańczy nie zapomnę),oraz nocleg na podłodze w mieszkaniu z wystrojem a`la wczesny Gierek (meble na wysoki połysk), w bloku obok portu,wraz ze "śniadaniem" (chleb obtoczony w jajku i usmażony na patelni  :) 

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 7 Lis 2012, 10:27 »
Gratuluje wyprawy :D W przyszłym sezonie wybieram się do Rumunii. Wjazd na transfogaraską od strony północnej da się wjęchać za dnia? , ponieważ mój kompan jest sceptycznie nastawiony na przejechanie się po tym odcinku.
POzdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 7 Lis 2012, 19:27 »
Spokojnie da się wjechać za dnia.

Offline Kobieta goś

« 7 Lis 2012, 22:43 »
obserwathor - a widzieliście pelikany? :)

paweł dmitruk - dzięki:) ja także w siebie powątpiewałam, a teraz chętnie zrobiłabym to jeszcze raz! da się, da:)

« 7 Lis 2012, 23:00 »
niestety,pelikany się nam nie ukazały,za to zrobiono "maszyny stop",bo ukazały się nam,według miejscowych równie atrakcyjne"... łabędzie  ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Lis 2012, 23:03 »
pelikany żyją też w Rumunii?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Lis 2012, 23:39 »
nieźle ;) ja w ogóle myślałem że one w jakichś egzotycznych krajach mieszkają, więc możecie sobie wyobrazić moje zdumienie jak zobaczyłem spore stado w Czarnogórze... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi: rumunia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum