Autor Wątek: Jaki telefon?  (Przeczytany 96965 razy)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Odp: Jaki telefon?
« 13 Sty 2015, 15:49 »
Właśnie rozważam zakup tego tel. jako awaryjny - ale chyba poczekam aż się jakieś używki na allegro pojawią

BTW MyPhonów - ostatnio mój kumpel chwalił się że kupił w biedzie 3 pięciocalowe myPhony i zaraz opylił na allegro 100 zł drożej :)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 15 Sty 2015, 09:47 »
Jak wygląda kwestia pamięci w tym Samsungu? Spotkałem się z opinią, że nie umożliwia on instalacji aplikacji na karcie SD a wbudowany 1 GB szybko się wyczerpuje między innymi za sprawą aktualizacji preinstalowanego przez producenta oprogramowania.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 15 Sty 2015, 09:56 »
Nie miałem tego smartfona, ale nie wydaje mi się żeby smartfon tylko z tego powodu, że jest wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne nadawał się na 'telefon dla globtrettera'. Co z tego, że telefon ma to i siamto jak bateria mu po 2 dniach padnie.

No i najważniejsze - wrzucasz na swojego bloga nowomowę o turystyce kwalifikowanej, już pal licho język, ale jak rozumiem podzielasz ten styl turystyki, gdzie jest miejsce na namiot, ognisko, przyrodę, spokój i wieczorne oglądanie gwiazd. Po jakie licho więc Ci android, facebook, internet. Do takiej turystyki wystarczy zwykłe, proste urządzenie, które pozwoli na komunikację i sprawi, że nie będziesz musiał się martwić o stan baterii. Pewnym kompromisem w tym zakresie są te smartfony z super wytrzymałymi bateriami, ale jak mi się wydaje ten chwalony przez Ciebie takim nie jest.

P.S. być może się mylę, ale odnoszę wrażenie, że powodem Twojej ostatniej aktywności tutaj jest tylko i wyłączenie rozreklamowanie swojego bloga.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 15 Sty 2015, 09:58 »
Aplikacji nie możesz wgrać na kartę SD. To fakt i to jest minus.  :(

Wbudowana pamięć nie jest 1 GB tylko 2 GB. Mam kilka zainstalowanych aplikacji i jest dla mnie ok. Każde wiaderko z czasem będzie za małe jeśli będziemy wrzucać do niego wszystko co popadnie. Ten telefon jest tym samy co plecak...pakujesz do niego same niezbędne rzeczy. ;D
i pod tym względem się sprawdza.

« 15 Sty 2015, 10:16 »
Nie miałem tego smartfona, ale nie wydaje mi się żeby smartfon tylko z tego powodu, że jest wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne nadawał się na 'telefon dla globtrettera'. Co z tego, że telefon ma to i siamto jak bateria mu po 2 dniach padnie.

No i najważniejsze - wrzucasz na swoje bloga nowomowę o turystyce kwalifikowanej, już pal licho język, ale jak rozumiem podzielasz ten styl turystyki, gdzie jest miejsce na namiot, ognisko, przyrodę, spokój i wieczorne oglądanie gwiazd. Po jakie licho więc Ci android, facebook, internet. Do takiej turystyki wystarczy zwykłe, proste urządzenie, które pozwoli na komunikację i sprawi, że nie będziesz musiał się martwić o stan baterii. Pewnym kompromisem w tym zakresie są te smartfony z super wytrzymałymi bateriami, ale jak mi się wydaje ten chwalony przez Ciebie takim nie jest.

P.S. być może się mylę, ale odnoszę wrażenie, że powodem Twojej ostatniej aktywności tutaj jest tylko i wyłączenie rozreklamowanie swojego bloga.

Mylisz się. Od wielu lat używam telefonu komórkowego, pierwszy miałem w 17 lat temu kiedy to były jednowierszowe wyświetlacze monochromatyczne. Olo, miałeś takowy w łapie?
Potem pojawiły się dość pancerne Nokie.
Ale nastał czas kiedy to ekrany stawały się coraz większe ale przy tym obudowy coraz bardziej kruche. Ostatnie kilka telefonów praktycznie w ciągu kilku miesięcy rozlatywały się przy byle zetknięciem z obcym ciałem. To mnie wkurzało i długo szukałem odpowiedniego do mojego stylu życia.
Wreszcie go znalazłem, kupiłem i zacząłem z nim jeżdzić oraz ...trasy rejestrować ...  cóż siła cywilizacji... ;)
Długo siedziałem cicho przeglądając zarazem wątki innych użytkowników smarfonów...to jednemu GPS gubi sygnał, to inny poszukuje ochraniacza by telefon osłonić etc. Po przeczytaniu tych wszelkich bolączek doszedłem do wniosku, że dokonałem odpowiedniego wyboru. Owszem, telefon nie jest idealny zwłaszcza w codziennym wielkomiejskim użytkowaniu ale w ogólnie pojmowanym terenie się sprawdza.
Korzystanie z tego telefonu w niczym nie kłuci się z moją klasyczną formą podróżowania. Nadal korzystam z mapy a nawigację smarfona włączam wyjątkowo rzadko kiedy to nie jestem wstanie precyzyjnie określić swojej pozycji.

Olo, jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej to pytaj. Jeśli nie to nie musisz mnie czytać. Masz wolną wolę i ja cię do niczego nie jestem wstanie zmusić.  ;D
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2015, 17:06 olo »

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 15 Sty 2015, 10:22 »
Bez przesady, ten sam link co chwilę? Pozycjonowanie nade wszystko?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 15 Sty 2015, 10:27 »
Przecież i tak roboty z Google tu nie mają wstępu, więc nic Panu Robertowi z tych linków nie przyjdzie oprócz czytających.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Sty 2015, 10:38 »
Mam Xcovera 2.

Sprostowanie: MOŻNA instalować aplikacje na karcie SD za pomocą aplikacji Link2SD. Setup jest dosyć upierdliwy, ale jak już działa, to działa bez problemu i zupełnie w tle.

Natomiast żywotność baterii to zupełna klapa. Nawet po wyłączeniu wszystkiego co się da i nieużywaniu telefonu prawie w ogóle, maksymalny czas między ładowaniem to 3 dni. Fajnie jak się jeździ od hostelu do hostelu, pod namiot już słabo.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 15 Sty 2015, 10:44 »
Mylisz się. Od wielu lat używam telefonu komórkowego, pierwszy miałem w 17 lat temu kiedy to były jednowierszowe wyświetlacze monochromatyczne. Olo, miałeś takowy w łapie?
Potem pojawiły się dość pancerne Nokie.
Ale nastał czas kiedy to ekrany stawały się coraz większe ale przy tym obudowy coraz bardziej kruche. Ostatnie kilka telefonów praktycznie w ciągu kilku miesięcy rozlatywały się przy byle zetknięciem z obcym ciałem. To mnie wkurzało i długo szukałem odpowiedniego do mojego stylu życia.
Wreszcie go znalazłem, kupiłem i zacząłem z nim jeżdzić oraz ...trasy rejestrować ...  cóż siła cywilizacji... ;)
Długo siedziałem cicho przeglądając zarazem wątki innych użytkowników smarfonów...to jednemu GPS gubi sygnał, to inny poszukuje ochraniacza by telefon osłonić etc. Po przeczytaniu tych wszelkich bolączek doszedłem do wniosku, że dokonałem odpowiedniego wyboru. Owszem, telefon nie jest idealny zwłaszcza w codziennym wielkomiejskim użytkowaniu ale w ogólnie pojmowanym terenie się sprawdza.
Korzystanie z tego telefonu w niczym nie kłuci się z moją klasyczną formą podróżowania. Nadal korzystam z mapy a nawigację smarfona włączam wyjątkowo rzadko kiedy to nie jestem wstanie precyzyjnie określić swojej pozycji.

Olo, jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej to pytaj. Jeśli nie to nie musisz mnie czytać. Masz wolną wolę i ja cię do niczego nie jestem wstanie zmusić.  ;D

ble, ble, ble. sorry. monochromatyczne, kruche, ekrany, rejestracja. Słów pełno, konkretu dla mnie żadnego. Słowem nawet nie zająknąłeś się na temat baterii. No, chyba że dla Ciebie prawdziwy globtrotter to ktoś kto jeździ na wyjazdy weekendowe, bo zapewne na tyle czasu działania stać ten smartfon.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 15 Sty 2015, 11:01 »
rozumiem podzielasz ten styl turystyki, gdzie jest miejsce na namiot, ognisko, przyrodę, spokój i wieczorne oglądanie gwiazd. Po jakie licho więc Ci android, facebook, internet
Olo - co ty wiesz o podróżowaniu?
Przecież nie ma nic lepszego jak się w mroźną noc rozgrzać namiot laptopem wyświetlającym najnowszy odcinek gry o tron :)

« 15 Sty 2015, 11:08 »

ble, ble, ble. sorry. monochromatyczne, kruche, ekrany, rejestracja. Słów pełno, konkretu dla mnie żadnego. Słowem nawet nie zająknąłeś się na temat baterii. No, chyba że dla Ciebie prawdziwy globtrotter to ktoś kto jeździ na wyjazdy weekendowe, bo zapewne na tyle czasu działania stać ten smartfon.

Taki bardzo podobny był moj pierwszy telefon

A ta Nokia to model 6210I to jeden z najbardziej udanych i prestiżowych modeli w tamtym okresie. Takowy do dzisiaj posiadam ale ...nie korzystam.

Co do baterii to wiadomo, że w smarfonach się wyczerpuje w tempie błyskawicznym zwłaszcza jak z niego korzystamy w jakikolwiek sposób
- czy to poprzez rozmowę,
- czy to poprzez słuchanie muzyki,
- czy to poprzez rejestrację śladu,
- czy to poprzez nawigację
- czy nawet poprzez bierne leżenie w plecaku i wyszukiwanie sygnału najbliższej stacji bazowej.
Jeśli chcesz aby bateria  na długo starczała to po prostu telefon wyłącz! Ja tak robię i wówczas bateria starcza na długo.
 Pewnie zaraz zadasz pytanie ...po co mi telefon skoro z niego nie korzystam?
Otóż to. Telefon nie jest mi stale potrzebny do kontaktu z całym światem i nie dopalam na nim wszelkich dostępnych aplikacji. Telefonu używam tylko w awaryjnych sytuacjach i tylko z krótką informacją do żony gdzie jestem i że jeszcze żyję  ;D

A do zwiększenia żywotności baterii używam powerbanka, który mi zasila zarówno telefon jak i aparat foto. Taki powerbank starcza mi na doładowanie elektronicznych gadżetów przez 3 dni. To wystarczy.

Gdy będę planować znaczne dłuższe wojaże bez dostępu do sieci 230V to będę ładował gadżety z prądnicy umieszczonej w piaście. :D
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2015, 11:40 robertrobert1 »

« 15 Sty 2015, 11:13 »
Mam Xcovera 2.

Sprostowanie: MOŻNA instalować aplikacje na karcie SD za pomocą aplikacji Link2SD. Setup jest dosyć upierdliwy, ale jak już działa, to działa bez problemu i zupełnie w tle.

Natomiast żywotność baterii to zupełna klapa. Nawet po wyłączeniu wszystkiego co się da i nieużywaniu telefonu prawie w ogóle, maksymalny czas między ładowaniem to 3 dni. Fajnie jak się jeździ od hostelu do hostelu, pod namiot już słabo.

Dzięki za informacje. Przetestuję to.

Alek, można elektroniczne gadżety ładować w knajpach, do których czasami wpadasz na małe co nieco. Robię tak od lat i dzięki temu wcale nie muszę się hotelować. Jak do tej pory nikt mi nigdy nie domówił takiego doładowywania.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Sty 2015, 11:15 »
Wiem że można, ale to kolejna rzecz o której trzeba często pamiętać. A te wszystkie rzeczy do pamiętania, szczególnie jak się podróżuje z dzieckiem, mogą człowieka całkiem konkretnie przerosnąć  :icon_smile2:

« 15 Sty 2015, 11:19 »
Wiem że można, ale to kolejna rzecz o której trzeba często pamiętać. A te wszystkie rzeczy do pamiętania, szczególnie jak się podróżuje z dzieckiem, mogą człowieka całkiem konkretnie przerosnąć  :icon_smile2:

Kwestia organizacji i ... nawyku.  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum