Autor Wątek: Jaki telefon?  (Przeczytany 96957 razy)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Odp: Jaki telefon?
« 15 Sty 2015, 13:46 »
W Skandynawii przecież nawet na leśnych parkingach są zelektryfikowane toalety.

Myslisz ze globalbus przejechalby ta trase w 65 dni gdyby spedzal 2h dziennie na sedesie czekajac az cos mu sie naladuje?

Tak tylko pytam  :icon_smile2:

Rozbijasz się na noc przy takim obiekcie i do pólnocy masz wszystko naładowane.  :)
Ruchu tam takiego nie ma jak w polskim marketowym kiblu  ;D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 15 Sty 2015, 14:03 »
Ale sposób Globalbusa daje Tobie pełną niezależność, bez łaskim szukania czy proszenia.
Też tak lubię, no może jedynie kupuję po drodze, przy okazji ale zawsze z większym zapasem ilościowym. Wnerwia mnie zawsze korzystanie z okazjonalnego gniazdka, przeważnie jest więcej chętnych a i musisz mieć na oku podłączony sprzęt, dodatkowo zdarza mi się przez roztargnienie odjechać i zostawić.
A i temat prądnicy jest  mi obcy ale z wyboru.v:)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 15 Sty 2015, 14:32 »
Ale sposób Globalbusa daje Tobie pełną niezależność, bez łaskim szukania czy proszenia.

Nie neguję tego sposobu. Jest to jeden ze sposobów i dobrze, że go przedstawił.

Wnerwia mnie zawsze korzystanie z okazjonalnego gniazdka, przeważnie jest więcej chętnych

Jeśli podróżujesz w większej ilości osób to ten sposób może być bardzo upierdliwy i z tym się zgadzam. Taka sytuacja jest normą w schroniskach górskich kiedy to pod wieczór zwala się setka ludzi i każdy chce czym prędzej naładować jakiś elektroniczny gadżecik. Jeśli regularnie ładujesz np podczas stołowania się w restauracji to takich sytuacji nie ma.  :)

a i musisz mieć na oku podłączony sprzęt,
dodatkowo zdarza mi się przez roztargnienie odjechać i zostawić.
[/quote]

Wybierasz stolik koło gniazda i po problemie  :)

dodatkowo zdarza mi się przez roztargnienie odjechać i zostawić.

I na to jest sposób. Trzymasz wszystkie gadżeciki na smyczy a miskę stawiasz na podłodze  ;D  ;D  ;D

Sorry, ... taki żart  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 15 Sty 2015, 14:52 »
Nie do końca tak jest. Smartfon daje Ci jedną, ale kluczową funkcję, której telefonami jak Solid nie obsłużysz - czyli wygodny dostęp do internetu. A to jednak na wielu trasach bardzo się przydaje, szczególnie gdy trzeba coś zmienić w planach, by zorientować się kiedy pływa dany prom, jakie z danego miejsca są połączenia kolejowe itd. Umożliwia też darmowy kontakt z domem (np. przez maila na wifi). Tak więc nie można się zgodzić z tezą, że to jest urządzenie nieprzydatne dla globtrotera, bo tak nie jest, to by dotyczyło jedynie najbardziej ekstremalnych tras w zupełnej dziczy (ale tam to już i z Solidem nic nie zdziałasz, bo zasięgu nie ma, tylko telefon satelitarny zmieni sprawę).

Tak, tylko że to jest moim zdaniem skromny plus i bardzo okazjonalna sytuacja. Za internet za granicą i tak się słono płaci, chyba że znajdzie się wifi. Ale na to potrzeba czasu poszukiwania. Równie dobrze można wysłać do kogoś sms z prośbą o sprawdzenie tego czy owego. Poza tym solid to tylko przykład, są też inne telefony z żelazną baterią, które mają wifi. Także wśród smartfonów, skoro już koniecznie potrzebne jest tego typu urządzenie.

Mi już nawet nie chodzi o kwestie czy smartfon czy pancerny telefon: bo to są dwie filozofie, każdy ma swoją i dla każdego inna jest lepsza. Ale tak jak dla filozofii niezależności Solid jest jednym z lepszych wyborów, tak od smartfona polecanego przez Roberta są modele, które oferują więcej. I po prostu mi brakuje takiego szerszego spojrzenia, zamiast tego jest polecenie produktu, który wcale nie jest idealny, zwłaszcza dla globtrottera.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Sty 2015, 14:53 »
Telefon ładuje się 2 godziny, więc jeśli nie używa się strasznie intensywnie wifi to nie trzeba poświęcać dodatkowo wiele czasu na podładowywanie. U mnie sprawdzała się ta metoda. Można ładować w łazienkach podczas prania, w barach z byrkami, podczas noclegu na gospodarza, w agencji turystycznej, raz zdarzyło się nawet gniazdko przed supermarketem (było do tego wifi :)). Oczywiście w czasie ładowania należy robić coś produktywnego, np. jeść ;)

Jeśli ktoś chce być niezależny to kupuje/składa zasilacz usb na paluszki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 15 Sty 2015, 15:01 »
. Za internet za granicą i tak się słono płaci, chyba że znajdzie się wifi. Ale na to potrzeba czasu poszukiwania. Równie dobrze można wysłać do kogoś sms z prośbą o sprawdzenie tego czy owego.

Do kogo? Wyślesz informację do najbliższej osoby a ta odczyta wiadomość za 3-4 godziny bo akurat prowadzi zebranie. Wyślesz info do innej , która akurat jedzie samochodem. I będziesz tak wysyłał przez 3-4 dni? Sorry ale to jakiś absurd  ;D
O wiele sensowniej jest być niezależnym, odpalić internet na 10 minut i mieć wszystkie informacje od razu dostępne a nie z każdą najmniejszą pierdółką zwracać się do matki, ciotki czy sąsiadki  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 15 Sty 2015, 15:16 »
W cenach się nie orientujesz - w UE są żadne, ostatnio kupowałem pakiet roamingowy na internet to było 20-30zł za 50 MB, to do awaryjnego używania stron starczy aż nadto.

Nie byłem precyzyjny. Chodziło mi o ceny w kontekście wysyłania smsów - czy internet, czy sms to koszty wyjdą podobne. No i może miałem pecha, bo jak byłem miesiąc w UE, to nigdy nie miałem potrzeby czegokolwiek sprawdzać w internecie. A może miałem, tylko po prostu umiałem sobie poradzić w inny sposób? Nie mówiłem we wspólnym języku z miejscowymi ludźmi i też się jakoś dogadywałem. Internet to nie jedyne źródło wiedzy, nie zawsze potrzeba jest taka pilna że trzeba czegoś dowiedzieć się w przeciągu 5 minut. 

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Sty 2015, 15:17 »
Sms też kosztuje i to często sporo, a ze smartfona można wysłać przez darmową bramkę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 15 Sty 2015, 16:26 »
Dla jasności są wersje Solid z GPS, tylko na LCD nic nie widać.
Ja łączę obie rzeczy, na wyjazdach mam zawsze Solida, do dzwonienia i do odbierania. SMS nie używam, (takie zboczenie) dla mnie jest to b.droga forma łączności.
Ale w pieleszach bagaży mam zawsze smartfona, włączam go tylko w momencie potrzeby, które dokładnie opisał Wilk. W przyszłości, jak producenci rozwiążą problem wydajnego zasilania, będzie to ideał dla turysty, nie tylko rowerowego,
Jest jeszcze inna sprawa, na wyjazdach staram się ograniczać smycz elektronicznej łączności jak tylko mogę, tak dla spokojności, relaksu i zdrowotności :) Nie, nie dlatego, że jestem stary, mimo wieku, bardzo lubię gadżety elektroniczne.
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2015, 16:31 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Sty 2015, 20:32 »
P.S. być może się mylę, ale odnoszę wrażenie, że powodem Twojej ostatniej aktywności tutaj jest tylko i wyłączenie rozreklamowanie swojego bloga.

Nie jesteś w tym wrażeniu osamotniony. Ile dzisiaj było odnośników do bloga?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum