Autor Wątek: Jaki telefon?  (Przeczytany 96916 razy)

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
Odp: Jaki telefon?
« 29 Sty 2018, 18:59 »
Tylko z tego co widzę obsługuje on tylko sam GPS a to trochę przy słabo do nawigowania w terenie. Chyba, że gdzieś piszą o Glonassie i mi umknęło.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 29 Sty 2018, 19:30 »
Widzę, że Xiaomi Redmi 4x jest często polecany. Używa go ktoś już dłużej, jak się sprawuję GPS? Chyba, że jest jakiś inny ciekawy smartfon do 1000 zł? Jestem własnie na etapie poszukiwania i jeszcze wpadł mi w oko Samsung J7 2017. Głównie chodzi mi o dobre działanie GPS (korzystam z Locusa i Endomondo).

Ja mam chyba z pół roku ten telefon. Jakiś wyszukanych testów dokładności GPSa nie robiłem, ale działa i nigdy problemów nie miałem. Oczywiście trzeba pamiętać o wyłączeniu 'power savera' dla danej apki, którą rejestrujemy aktywność. Używam do rejestrowania i nawigowania podczas pieszych wycieczek (Locus) czy biegania (Strava). Na rowerze mam garmina.

Jeśli chcesz go wrzucić do jakiegoś pokrowca na kierownicę do nawigacji na rowerze, to jedyną upierdliwością jaką widzę może być położenie przycisku odblokowującego ekran (nie pod ekranem tylko z boku)

I, podobnie jak dudi, uważam go za jeden z lepszych telefonów jakie posiadałem. Zdecydowany plus to wydajność i bateria. A w kategorii możliwości / cena to mistrzostwo.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 29 Sty 2018, 22:59 »

Wyłącz funkcję Przypadkowe użycie (ustawienia > ekran blokady > pozostałe ustawienia).

Piszesz właśnie o trybie kieszeniowym. Można to wyłączyć, ale tylko wtedy, gdy najpierw włączysz ekran przesunięcia. Te dwie funkcje są ze sobą powiązane. Nie da się wyłączyć obydwu. Ot, taki tam upierdliwy kaprys Xiaomi.

Offline Mężczyzna Romal

« 29 Sty 2018, 23:07 »

Ciekaw jestem dlaczego niepolecane są np takie telefony:
Hammer Bolt
Bo mało kto ich używa? Raczej polecamy lub odradzamy to, co sami posiadamy. Ja osobiście takiego Hammera bym nie kupił. Nie jest mi potrzebny taki czołg na co dzień. Chyba, że szukałbym drugiego telefonu, tylko na rower. Wtedy kto wie? Może byłby to dobry kandydat?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 30 Sty 2018, 07:45 »
najpierw włączysz ekran przesunięcia.
Nie mam pojęcia o czym mówisz, nie mam takiej funkcji u siebie. Może masz jakieś stare albo chińskie miui? Polecam jednak wersje od xiaomi.eu. U mnie wyłączam przypadkowe użycie, mogę zakryć wszystkie czujniki i spokojnie przycisk z boku działa, jak tego oczekuję.

Offline Mężczyzna Romal

« 30 Sty 2018, 15:26 »

najpierw włączysz ekran przesunięcia.
Nie mam pojęcia o czym mówisz,
Problem nie dotyczy tylko mnie. Jest znany i piszą o nim w wielu miejscach w necie. O, np tu:
https://www.wykop.pl/wpis/19642277/od-dluzszego-czasu-podczas-zwyklego-uzytkowania-te/75673321/
Mam MIUI w wersji GLOBAL 8.5.2.0. Na ten telefon nowszej wersji chyba nie ma?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 31 Sty 2018, 07:41 »
Na ten telefon nowszej wersji chyba nie ma?

Ja mam 9.3 w wersji xiaomi.eu, problemu nie odnotowano :)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 2 Lut 2018, 11:41 »
@Sedymen: pewnie dlatego że jedyne co takie telefony oferują to super wytrzymałość.
Tymczasem mając topowego smartfona na wyprawie otrzymujesz świetny aparat, świetny odtwarzacz muzyki, szybką nawigację, wygodny duży wyświetlacz, dostateczną wytrzymałość, a i na jednym ładowaniu wytrzyma bez problemu dzień nawigowania ;-)

Po co więc kupować telefon który jest jedynie super wytrzymały, jak nawigacja będzie się wolno wczytywać, a do zdjęć będziesz musiał zabrać aparat itd.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Lut 2018, 13:21 »
Tymczasem mając topowego smartfona na wyprawie otrzymujesz świetny aparat
Które to te topowe ze świetnymi zdjęciami? Jest coś oprócz nieprodukowanego już panasa CM1?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Lut 2018, 13:48 »
Bo wicie, rozumicie, kolego Wojtku... to co inni nazywają świetnym aparatem niekoniecznie jest świetnym aparatem dla Ciebie  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 2 Lut 2018, 15:16 »
Sam znalazłem. HTC U11 i Pixel 2. Drogawe trochę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Lut 2018, 16:27 »
Z zastrzeżeniem Borafu to ja mam Huawei P10 z dwuobiektywowym aparatem Leica i rzeczywiście jest niezły. Nie kosztuje też jakiegoś majątku.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 2 Lut 2018, 17:51 »
A i Samsungi z linii S robią rewelacyjne zdjęcia...oczywiście nie twierdzę że profesjonalne aparaty robią gorsze ale takowy trzeba już umieć obsługiwać czyli się tym interesować. A w warunkach wyprawowych jak potem zgrywam na dysk zdjęcia ze smartfonów oraz aparatów które ktoś sobie kupił do robienia zdjęć przed wyprawą ....to te ze smartfonów są zazwyczaj świetne, a z aparatów kiepskie.

Nie mówiąc już o częstotliwości robienia zdjęć ;-) smartfona to każdy ma albo w kieszeni albo na kierownicy czy specjalnej torebce na ramę więc wystarczy chwilką i już fotka gotowa. Tymczasem o profesjonalne aparaty ludzie dbają jak o jajka, specjalne futerały, schowane gdzieś w sakwie... więc tylko podczas dłuższych postojów chce się komuś wyciągać i robić zdjęcia.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 2 Lut 2018, 18:24 »
Mam S7, zdjęcia robi średnie, kosztuje więcej, niż kosztował mój fuj ;)

Offline Mężczyzna Glyde

• Miasto: Płock
  • Na forum od: 28.11.2017
« 16 Lut 2018, 13:54 »
Średnie, ale zależy do czego porównasz. Z kompaktami, nie mówiąc już od lustrzankach, to nie ma szans, ale jak zestawić z innymi telefonami w tej klasie, to nie jest źle.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum