Autor Wątek: Holendry - plusy i minusy  (Przeczytany 11427 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Holendry - plusy i minusy
« 14 Gru 2012, 09:40 »
Może w Dublinie można jeździć po chodnikach?! :)

Słuchawki tez nie są niebezpieczne  jak słucha się muzyki z odpowiednia głośnością.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 14 Gru 2012, 09:40 »
Niech każdy jeździ jak mu wygodnie.

Dodałbym do tego zapewnienie wygody (i bezpieczeństwa) również innym użytkownikom drogi ;)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 14 Gru 2012, 09:45 »
@Hindiana, w Irlandii jest obowiązek jeżdżenia w kaskach "na łbach"?
Sukienka to niezbyt łatwo może się wkręcić w szprychy, chyba że bardzo romantyczna. ;) Typowy holender ma osłonę na szprychy od góry, to rozwiązanie dla tych bardzo romantycznych. Problem prędzej powodować mógłby łańcuch, ale te w holendrach są osłonięte (nawet w tych gruchotach polecanych przez Hejtynietego  :P).
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2012, 08:42 Viracocha »

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 14 Gru 2012, 14:07 »
Dodałbym do tego zapewnienie wygody (i bezpieczeństwa) również innym użytkownikom drogi

Miałem oczywiście na myśli ubiór, nie styl jazdy ;)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 14 Gru 2012, 17:00 »
A ja wczoraj mijałem użytkowników "górali"

To widze podział powstał na krakowiaków i górali i holenderki?:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Gru 2012, 08:26 »
Hindiano - dziewczyny w rozwianych włosach i rozwianych spódnicach to nie jest taki zły widok - nie przesadzaj :D

Offline Bicycles couple

• Miasto: Duisburg
  • Na forum od: 12.12.2012
    • Bicycles'couple
« 15 Gru 2012, 10:45 »
Ze względu na miejsce zamieszkania zdarza nam się być dość często "u źródeł". W samej Holandii ma się nieodparte wrażenie, graniczące z pewnością, że rower dla Tych ludzi jest narzędziem, a jeżdżenie w słuchawkach na uszach i spódnicach nikomu nie zagraża. Kaski też nie są powszechne. Największym zaskoczeniem dla nas jednak było wożenie się nawzajem na bagażniku czy ramie. To też nie wygląda bezpiecznie.
To częściej w Niemczech widać wypasione trekkingowe Kogi (holenderskie zresztą choć dalekie od stereotypu "holenderki") czy rodzime VSFy na Rohloffach.

Przyznaję, że inny jest kontekst: infrastruktura rowerowa - bez komentarza, nastawienie i uwaga kierowców wyczulona na rowerzystów, umiejętności wrodzone (większość ludzi od najwcześniejszego dzieciństwa zaczyna przygodę z rowerem).
Największe realne zagrożenie stanowią turyści, którzy ostatnio na rowerze siedzieli w przedszkolu ale np. w Amsterdamie muszą wynająć dwa kółka, bo to przecież Amsterdam!

Reasumując we wszystkim najważniejsze są umiejętności i umiar i np. prawdą jest to co napisał yoshko :

słuchawki nie są niebezpieczne tylko zbyt głośna muzyka,

odwrotnie proporcjonalna do zdrowego rozsądku. W skrajnym przypadku kask też nie pomoże a spódnica nie zrobi różnicy, jak wjedziesz pod tramwaj.

Pozdrowienia.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 15 Gru 2012, 12:42 »
Zgadzam się! Rowerowanie w Holandii to zupełnie inna bajka. Jeździłem ostatnio na zdezelowanym holendrze przez tydzień po Amsterdamie, także w dwie osoby. Byłem turystą, do tego nie przyzwyczajonym do jazdy z kimś na bagażniku, więc czasami przy ruszaniu mnie zarzucało, czasami trochę niepewnie jechałem przez skrzyżowanie, ale ani nikt na mnie nie natrąbił ani nie nakrzyczał. Tak mi się dobrze jeździło po mieście, że zacząłem olewać deszcz (którego normalnie nie znoszę i zdarzało mi się przez niego wracać z pracy tramwajem, mimo, że przyjechałem rowerem) i po powrocie do Krakowa zdecydowałem, że spróbuję całą zimę przejeździć rowerem ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 15 Gru 2012, 13:05 »
Hindiano - dziewczyny w rozwianych włosach i rozwianych spódnicach to nie jest taki zły widok - nie przesadzaj :D
Już naprawdę uszami mi wychodziły zażarte dyskusje techniczne na temat tych rowerów. Wolę o spódnicach i Holandii :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Gru 2012, 13:17 »
W Holandii w kaskach jeździ zaledwie 0,1% rowerzystów, a mimo tego mają najmniej wypadków w stosunku do liczby ludności  ;)
http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9158379,Zapytaj_mnie__dlaczego_jezdze_bez_kasku.html
Jazda w kasku zwiększa prawdopodobieństwo wypadku...
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 15 Gru 2012, 13:38 »
Jazda w kasku zwiększa prawdopodobieństwo wypadku...

Boskie! Dedukcja godna naszej władzy :lol:

« 15 Gru 2012, 13:42 »
Nie dedukcja tylko fakty. Np. kierowca przejeżdża bliżej rowerzysty w kasku.

Wilk napisał, że mają mniej wypadku mimo braku kasków. Brzmiało to tak jakby kask miał zmniejszać ich liczbę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Gru 2012, 13:47 »
były jakieś badania na ten temat bodajże w Australii. na forum też było to przytaczane...

wyszło z grubsza na to, że kierowcy widząc rowerzystów w kaskach, biorą ich za zaprawionych rowerzystów, i w efekcie mijają ich zachowując mniejszą odległość niż 'niedzielnych rowerzystów' ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Gru 2012, 13:50 »
Albo po prostu uważają, że mniej im się stanie w razie potrącenia ;)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 15 Gru 2012, 14:01 »
Ze względu na miejsce zamieszkania zdarza nam się być dość często "u źródeł". W samej Holandii ma się nieodparte wrażenie, graniczące z pewnością, że rower dla Tych ludzi jest narzędziem, a jeżdżenie w słuchawkach na uszach i spódnicach nikomu nie zagraża. Kaski też nie są powszechne.

W Holandii w kaskach jeździ zaledwie 0,1% rowerzystów, a mimo tego mają najmniej wypadków w stosunku do liczby ludności  ;)
http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9158379,Zapytaj_mnie__dlaczego_jezdze_bez_kasku.html

Tu raczej rozbija się o kulturę jazdy oraz dostępność wyodrębnionych scieżek rowerowych niżeli o to czy jeżdżą w kaskach czy bez.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum