Autor Wątek: Holendry - plusy i minusy  (Przeczytany 11415 razy)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
Odp: Holendry - plusy i minusy
« 12 Lis 2012, 15:56 »
ok, udało nam się wrócić do rzeczowej dyskusji. Jako, że bez sensu jest w tym wątku ciągnąć wszystkie wątki poboczne, przytoczę tylko jeden cytat
Róbcie jak chcecie - powtarzam po raz kolejny, że na siłę nikogo nie mam zamiaru przekonywać.  Nie twierdzę, że rower za 2000 tysiące jest gorszy od roweru za 200zł, bo takiej tezy nie jestem w stanie obronić. Twierdze jedynie, że rower za 100 czy 200zł w zupełności wystarcza na miasto.

Oczywiście różnica jakościowa jest i na pewno będzie się wygodniej jeździło na pierdyrialdzie przełożeń i super lekkim rowerze, ale moim zdaniem różnica kosztów między takim rowerem a rowerem "za stówkę" jest zbyt duża w porównaniu do korzyści. Zwłaszcza biorąc pod uwagę późniejsze kwestie eksploatacyjne (włączając w to ryzyko kradzieży).

Na zakończenie: przy singlu koszty są naprawdę niewielkie - tylna zębatka 8-12zł, wolnobieżka 13-25zł, łańcuch 18zł - korby zwykle nie trzeba wymieniać, ale jakby była taka potrzeba to koszt wynosi od 32zł.

Ze swojej strony zostawiam już ten wątek dla Pań, ale żeby nie było tak różowo pozwolę sobie założyć nowy temat w hydeparku gdzie można podyskutować na tematy które przewinęły się przez ostatnie kilka stron. Postaram się to w jakiejś sensownej i czytelnej formie zebrać, bo na razie się bałagan zrobił 8)

• Doktor Ojtamojtam
« 12 Lis 2012, 16:14 »
staram się sam to ogarnąć jakoś - przy okazji usystematyzuje trochę merytoryczną zawartość, bo na razie lekki chaos zapanował ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Lis 2012, 16:19 »
Jeśli chodzi o inne aspekty - bezobsługowość dla mnie żadna, i tu smaruję i tu smaruję, zmiana dętki moim zdaniem nie jest tak banalnie prosta jak w przypadku z przerzutką zewnętrzną (pomijam tu singla),
That's a point.
W skrajnym przypadku - demontaż osłony łańcucha, demontaż "łańcuszka", poluzowanie nakrętek piasty, zdjęcie napinaczy, zdjęcie błotnika (gdy jest długi i mamy haki otwarte do tyłu), zdjęcie łańcucha i już można wyjąć koło. Normalnie odpinamy szybkozamykacz i wyjmujemy koło :P

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 12 Lis 2012, 16:23 »
Skoro znamy już wady i zalety wszystkich rodzajów rowerów, jaki byście mi polecili na miasto? Jak pisałam wcześniej, na singlu absolutnie sobie nie poradzę, bo mam po drodze na wydział strome, choć krótkie podjazdy. Nawet na łagodnych podjazdach często zmieniam przednią przerzutkę na najniższą, bo nie chcę męczyć kolan potwornie niską kadencją albo stawać na pedałach (czy też po prostu prowadzić rower) jak większość rowerzystów na singlach, których widuję. W drodze na wydział (2.5 km) używam przełożeń od 1-1 do powiedzmy 3-7, jak zaszaleję i mi się spieszy to 3-9. Mojego roweru nie lubię używać jak pada (bo trzymam go w pokoju i potem wszystko jest w błocie), poza tym boję się go zostawiać na mieście, choć zawsze przypinam go dwoma mocnymi zapięciami, w tym U-lockiem. Więc wychodzi na to, że prawie nigdy na nim nie jeżdżę, bo prawie zawsze pada. Chętnie więc kupiłabym sobie jakiś tani rower miejski.

Umiejętności serwisowych nie posiadam, a serwis jest tu drogi. Rower kupiłabym używany, np. na stronie:
http://www.blocket.se/goteborg/cyklar?ca=15&w=1&cg=6060&st=s
Ceny są w koronach, jak się podzieli przez dwa to mniej więcej wychodzi w złotówkach. Może jakiś pomysł? Czego mam szukać? Wątpię, żeby udało się znaleźć coś sensownego za 100-200 zł (400 koron), pewnie zaraz by się rozpadło i musiałabym wyłożyć dużo więcej kasy na serwis...

• Doktor Ojtamojtam
« 12 Lis 2012, 17:35 »
na razie miałem siły tylko na tyle, pomóżcie trochę, napiszcie co pominąłem to wieczorem się to uzupełni, żeby stanowiło kompletną całość. W końcu forum jest opiniotwórcze, więc niech obca osoba ma możliwość zapoznania się z różnymi punktami widzenia.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7823.new#new

Jeżeli masz tam aż tak srogie góry to zostaje Ci tylko zewnętrzna przerzutka. Napisz jakie masz wielkości trybów z przodu i z tyłu oraz rozmiar koła - łatwiej będzie wtedy powiedzieć ile trzeba osiągnąć i skonfrontować to z dostępnymi opcjami ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 12 Lis 2012, 19:12 »
Z mojej strony to, co tam napisałeś albo przerzuć sobie na bloga pod jakiś temat, albo zostaw jako podsumowanie, wolałbym, żeby te posty stąd powędrowały tam przed Twój post "podsumowujący" i sprawa będzie jasna. Bez sensu dublować tematy. Teraz tylko hindiana musi się tym zająć, lub inny moderator globalny. Trochę się narobiłeś, a wnioski i tak trzeba zostawić czytającemu :P

• Doktor Ojtamojtam
« 12 Lis 2012, 19:28 »
Szczerze mówiąc właśnie taki był cel tego - przecież i tak było powiedziane, że dyskusja zostanie wyrzucona stąd. Ale nie widzę powodu dla którego nie miałaby być kontynuowana w tamtym wątku ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 12 Lis 2012, 19:42 »
Ja miałam inny pomysł na te wasze poematy dygresyjne. uważam, że dyskusja jest mocno rowerowa, dlatego szkoda jej na Hyde Park, jak zaproponował hejtyniety. Zakładam wątek w dziale "Dyskusje i ciekawostki".
Hejtyniety, nie duś dyskusji, nie podsumowuj, toć to dopiero początek!
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

« 12 Lis 2012, 19:46 »
Do tego watku przerzucam część dyskusji, jaka znalazła się w dziale dla kobiet w watku "Stuprocentowo kobiecy ekwipunek". Jak to zwykle podczas takich operacji bywa, może zdarzyć się, że jakaś wypowiedź wyda się wyrwana z kontekstu, za co z góry przepraszam. Szerszego kontakstu można szukać w wyżej wymienonym watku ;)
Miłego obradowania!
www.plscout.com

• Doktor Ojtamojtam
« 12 Lis 2012, 19:49 »
Częściowo chyba trzeba podsumować, bo zrobi się nam mętlik większy niż w "modzie na sukces"  :P

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 12 Lis 2012, 19:53 »
Jak już przecie bałagan się robi, Pan hejtyniety założył już wątek. ;>

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7823.new#new

Offline Kobieta hindiana

« 12 Lis 2012, 20:08 »
Rany boskie, poczekaj sekundę!
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

« 12 Lis 2012, 20:19 »
Poczekajcie chwilę, nie beðzie oczywiście stu watków na ten sam temat, ale nie wiem czy teraz zdążę... więc w razie czego nei wrzeszczeć, tylko dać mi czas proszę.
Oo. Poza tym nie widzę nigdzie opcji, żebym mogła wydzielone psoty przerzucic do założonego w innym dziale watku, więc potrzebuję pomocy 'grubego admina' czyli z mocniejszą niż moja klawiaturą. To, co jest tu pod kuriozalnym tytułem należy przerzucić do wątku "Holendry - plusy i minusy" albo skasowac ten mój i wrzucić to wszystko do założonego przez hejtyniety wątku w Hyde PArku. Oczywiście, potem wszystkie te techniczne wstawki będą usunięte.
Dzięki.
www.plscout.com

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 12 Lis 2012, 20:34 »
Jeżeli masz tam aż tak srogie góry to zostaje Ci tylko zewnętrzna przerzutka. Napisz jakie masz wielkości trybów z przodu i z tyłu oraz rozmiar koła - łatwiej będzie wtedy powiedzieć ile trzeba osiągnąć i skonfrontować to z dostępnymi opcjami
Koła 26", rozmiar trybów czy czego tam możesz pewnie znaleźć tu (ja nie mam pojęcia, czy chodzi o liczbę zębów czy zębatki):
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7625.0

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 12 Lis 2012, 20:59 »
Teraz tylko hindiana musi się tym zająć, lub inny moderator globalny.

Rzecz w tym, że hindiana nie jest modem globalnym (nie wiem kompletnie czemu  :-[  :-[ :-[) tylko lokalnym. I pewnie nie bardzo może wywalić coś poza ten dział, jak rozumiem, tylko ewentualnie wywalić w kosmos albo w zakresie tego działu.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum