Autor Wątek: Holendry - plusy i minusy  (Przeczytany 11419 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Holendry - plusy i minusy
« 12 Lis 2012, 21:01 »
Tak. wydieliłam, zaklepało się, a potem sobie uświadomiłam, że nic z tym dalej nie moge zrobic i ten watek, założony przeze mnie w dyskysjach jest kompletnie od czapy... Mam nadzieję, że ktoś po mnie posprząta :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 12 Lis 2012, 21:34 »
hindiana minęło 1,5 godziny a Oskar nadal czeka!
let's make it big :)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 13 Lis 2012, 06:36 »
Janus Minimalne przełożenie masz na poziomie 0,67, aby otrzymać takie używając przekładni planetarnej przełożenie bazowe musiałoby wynosić praktycznie 1/1, więc jazda na takim rowerze byłaby niewygodna. Zostaje rower z klasyczną przerzutką, za zakładaną przez Ciebie kwotę można czasami wyhaczyć coś na przyzwoitych podzespołach (np. Alivio, ze starszych Sachs), pchanie się w marketówki nie ma sensu, bo zjedzą Cię koszty regulacji i serwisu.

Ale może wystarczy zmienić trasę, którą jedziesz na uczelnie? Ja, żeby się nie męczyć przesadnie wolę często pojechać na zasadzie zygzaka: jedną przecznice w górę, jedną przecznicę w bok itd, dzięki czemu pokonanie wzniesienia jest rozłożone na kawałki między którymi mamy przerwę na za złapanie oddechu. Jednak jak jest mocno załadowany rower wygodniej jest pojechać kawałek dłuższą, ale technicznie prostszą trasą ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lis 2012, 07:57 »
Janus, podaj adresy skąd dokąd jedziesz to znajdziemy Ci drogę :D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 13 Lis 2012, 08:01 »
Nie mam jednej ustalonej trasy, bo bym się zanudziła, ale podjazdy są zawsze. Da się ominąć te dwa najstromsze, ale i tak na tym łagodniejszym jadę używając przełożenia 2-5, 1-4 czy jak to tam się bardziej fachowo określa ;) I nie mam obładowanego roweru...

Poza tym nie zakładałam żadnej kwoty. Jak pisałam, jestem przekonana że 200 zeta na nic sensownego tu nie starczy. Bilet 3-miesięczny kosztuje tu prawie 700 zł (1400 kr), więc równie dobrze mogę tyle wydać na rower (choć oczywiście wolałabym mniej, jeśli będzie coś w dobrym stanie). Jeśli rower się nie zepsuje przez te 3 miesiące, na co mam nadzieję, to szybko się zwróci...
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2012, 08:10 Janus »

• Doktor Ojtamojtam
« 13 Lis 2012, 08:40 »
Nie wiem jak trzymają się ceny rowerów tam gdzie mieszkasz, ale w Polsce warto się rozglądać za starymi kettlerami, villigerami, mondiami, herkulesami i innymi szwajcarami i austryjakami.  Na przykład ostatnio udało mi się kupić kettlera alusportrad za 140zł z przesyłką przy czym nie miał żadnych poważnych uszkodzeń, jedynie trzeba było umyć, po dokręcać śrubki i posmarować łańcuch ;)

Żeby nie być gołosłownym:
http://allegro.pl/meski-kettler-alusportrad-28-5biegow-i2767820847.html

Jak się wie czego szukać to takich okazji można znaleźć od groma - zresztą świadczy o tym fakt, że już nie mam gdzie rowerów ustawiać :P Może opłaci Ci się przywieźć coś z Polski?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 13 Lis 2012, 09:53 »
Jak pisałam wcześniej,
Rower kupiłabym używany, np. na stronie:
http://www.blocket.se/goteborg/cyklar?ca=15&w=1&cg=6060&st=s
Ceny są w koronach, jak się podzieli przez dwa to mniej więcej wychodzi w złotówkach.

Problem polega na tym, że ja sama nie jestem w stanie ocenić, w jakim rower jest stanie. Mogę co najwyżej ocenić, czy rower jest ładny ;) Dlatego nigdy jakoś poważnie nie przeglądałam tych ogłoszeń, bo nie wiem, na co zwracać uwagę :(

Przywieźć coś z Polski bym teoretycznie mogła w styczniu, ale byłoby to bardzo mało wygodne (wielka walizka i rower w pudle to średnie połączenie).

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 13 Lis 2012, 10:37 »
ale i tak na tym łagodniejszym jadę używając przełożenia 2-5, 1-4

Podaj ile masz zębów w zębatkach odpowiadających wymienionym powyżej biegom, wtedy zobaczymy czy rower z przekładnią wewnętrzną ogarnie takie przełożenia.

Jeśli jesteś przyzwyczajona do roweru bez hamulca nożnego - torpedo, czyli kręcisz pedałami do tyłu bez hamowania i możesz ustawić ich pozycje startowa, to polecam Ci szukać roweru z piastą wielobiegową z hamulcem rolkowym bądź v-brake. Wtedy zawężasz obszar poszukiwań. A jeśli to nie ma znaczenia, to masz od wyboru jeszcze rowery z hamulcem torpedo.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 13 Lis 2012, 10:39 »
Jeśli jesteś przyzwyczajona do roweru bez hamulca nożnego - torpedo, czyli kręcisz pedałami do tyłu bez hamowania
...
Tak, jestem przyzwyczajona ;D

Liczbę zębów w zębatkach podawałam wcześniej, powinna być podana w opisie mojego roweru.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 13 Lis 2012, 12:09 »
@hejtyniety Zawsze chciałem kupić taki rower ale mam obawę, że są one kradzione. Albo u nas albo za granicą. To tak jak okazje na nowe rowery na Allegro, które rzekomo "spadły z TIR-a" ;)

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 13 Lis 2012, 12:12 »
i tak na tym łagodniejszym jadę używając przełożenia 2-5, 1-4

2-5, 1-4 przeliczając na zęby
32/18 daje przełożenie 1,77
22/21 daje przełożenie 1,04 – miękkie pod górkę

Prawie taki zakres obsłuży Ci już piasta 3 biegowa z korbą 38 zębów i tylną zębatką 24 zęby.
Na na 3 biegu przełożenie będzie około 2,3.
a na 1 biegu przełożenie będzie około 1,18 – miękkie pod górkę,

Szukaj roweru miejskiego na kołach 26” z piastą Shimano Nexus 3R40 i korbą 38 zębów. Zębatkę z tyłu wraz z łańcuchem będziesz musiała zmienić na 24, gdyż standardowo rowery nie są w taką wyposażone.
Możesz też kupić dowolny rower z biegami w piaście, i w razie potrzeby zmienić korbę na taką z 38 zębami, a zębatkę z tyłu na 24 zęby. Ale jeśli cena jest istotna rower z piastą 3 biegową będzie tańszy od tego z 7 biegowa.

Mam w rodzinie 3 biegowy rower z przełożeniem 38/24, i takie przełożenie wystarcza w terenie pagórkowatym.

• Doktor Ojtamojtam
« 13 Lis 2012, 12:47 »
I w sumie kolega rodert napisał wszystko co było do napisania - jakby coś możemy pomóc szukać ;)

Poruszając temat pochodzenia rowerów - owszem, niektóre oferty wzbudzają podejrzenia, ale większość to zwykłe okazja. Ludzie się na tym nie znają, stoi im coś od kilku lat i zawadza, chcą się pozbyć problemu za przysłowiową flaszkę. Wątpię też, że handlarze, który w sezonie mają wystawione po 20-30 rowerów mieli je z trefnego źródła, za duże ryzyko..

W nowszych rowerkach może być trochę inaczej, bo łatwiej jest wycenić jego rynkową wartość, ale tak naprawdę jedynie system ogólnoeuropejski system ewidencji mógłbym coś zmienić w tym temacie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 13 Lis 2012, 12:51 »
I w sumie kolega rodert napisał wszystko co było do napisania
Tyle że ja nic z tego nie zrozumiałam :(

No nic, poszukam czegoś i najwyżej będę pytać o konkretny rower.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 13 Lis 2012, 13:27 »
chłopaki piszą zbyt technicznie. Janus podsyłaj zdjęcia rowerów ze szczegółami typu tylna piasta, przednie zębatki, i tego typu i myślę że Ci pomogą.

powodzenia w zakupie!

przy okazji: ja miejskim rowerem jeżdżę po mieście od 12 lat chyba, kupiłem go za 105 zł i miał 7 biegową piastę sachs, teraz mam 3 biegową shimano nexus. Ja zadowolony, żona też. Marka Diamant.

pozdrawiam

• Doktor Ojtamojtam
« 14 Lis 2012, 06:14 »
Właśnie, to jest dobry pomysł: podaj przykłady rowerów które Ci się podobają a my spróbujemy poszukać czegoś w tej stylistyce przy założeniu niewielkiej ceny i napędu spełniającego większość Twoich oczekiwań ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum