Autor Wątek: Praga i Wiedeń- maj 2013  (Przeczytany 4063 razy)

Offline Mężczyzna wildstrawberry

• Miasto: Radomsko
  • Na forum od: 11.08.2012
Praga i Wiedeń- maj 2013
« 14 Lis 2012, 18:07 »
A więc razem z filipem0905 postanowiliśmy się się wybrać do jednych z piękniejszych miast w Europie. Taki plan na odstresowanie się po maturach  :) Dzienny dystans jaki chcemy pokonywać to około 100 km. Nastawiamy się na zwiedzenia nie zależy na na jakimś biciu dystansu dziennego..  ::) Co do noclegu to planujemy spać na dziko  :icon_surprised: i teraz mam pytanie do Was - czy nie ma problemów z noclegami ? Jedzenie myślimy robić sobie sami ale mam pytanie odnośnie zakupów czy warto zaopatrzyć się w zapasy w kraju czy kupować na bieżąco? A teraz czas  na zwiedzanie  ;D  Czytając różne artykuł w internecie oraz opinie ludzi postanowiliśmy zwiedzić trochę zabytków. Na pierwszy ogień pójdzie Praga i tutaj myślimy o zwiedzeniu : Mostu Karola, Rynku Staromiejskiego i Zamku Praskiego. Natomiast w Wiedniu : Pałac Schonbrunn , Hofburg,  Katedra św. Szczepana oraz ratusz. Macie jakieś propozycje  miejsc wartych zwiedzenia ? -piszcie śmiało :P Czekamy na wszelkie wskazówki i propozycje  ;D Poglądowa mapka trasy ukaże się po waszych radach i opiniach. Ale jak to bywa w podróży wszystko może ulec zmianie :)
Pozdrawiam Łukasz 

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Odp: Praga i Wiedeń- maj 2013
« 14 Lis 2012, 18:33 »
Problemów z noclegami raczej nie powinno być. Wszystko zależy gdzie się leży, że tak zrymuję.
Jedzenie jak zawsze bym brał z domu ile wejdzie do sakw bo taniej wyjdzie i później w czasie odłożycie zakup drogiego żarcia w Austrii :P O zwiedzaniu i zabytkach sie nie wypowiem, bo się tym kompletnie nie interesuję i mijam szerokim łukiem.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 14 Lis 2012, 19:14 »
Nie przesadzajmy, jedzenie w Austrii nie jest tak kosmicznie drogie żeby wypychać sakwy po brzegi. Chleb około 2,5 EUR ale za to jaki! Duży jogurt (marka "własna") około 0,80 EUR. Czekolada (również marka własna) około 0,40 EUR.

« 14 Lis 2012, 19:56 »
Nie przesadzajmy, jedzenie w Austrii nie jest tak kosmicznie drogie żeby wypychać sakwy po brzegi. Chleb około 2,5 EUR ale za to jaki! Duży jogurt (marka "własna") około 0,80 EUR. Czekolada (również marka własna) około 0,40 EUR.
Z tymi cenami nie jest tak źle  ::) myślałem ,że ceny kształtują się gorzej..

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 14 Lis 2012, 20:08 »
Swobodnie w Penny można kupić rano chleb alpejski niekrojony po 1 euro, który ma 1 kg. :)

Offline Mężczyzna ppiotr

« 14 Lis 2012, 20:20 »
Owszem Yoshko, ale ja pisałem o chlebie CHLEBIE :) Taki co pół sakwy zajmuje, trzy kromki i jesteś najedzony. Austriacy mają zdaje się ustawę o chlebie i tam pieczywo a chleb to dwie różne bajki.

Dla porównania norweski Kneippbrod - 750g (mniej niż 1 EUR) - mogłem zjeść cały i nie byłem najedzony.

« 14 Lis 2012, 20:21 »
Czyli jedzenie mam z głowy :D Teraz dochodzi kwestia płacenia jaka forma wg. jest dobra ? Gotówkowa czy bezgotówkowa ?

Offline Mężczyzna ppiotr

« 14 Lis 2012, 20:35 »
Ja jakoś tak wyszło, że mam zawsze EUR z delegacji, więc w Austrii tylko gotówkowo ;)

Ogólnie lepiej się wychodzi na gotówce przy tej samej cenie kursowej EUR (zależy jeszcze jaką masz kartę, gdzie i jakie prowizje).

Co do koron to napisałem Ci na priv, żeby nie reklamować ;)

« 14 Lis 2012, 20:40 »
Dzięki :) Fakt banki mają swoje haczyki ;D

Offline Mężczyzna ppiotr

« 14 Lis 2012, 20:45 »
Zawsze warto mieć gotówkę przy sobie, taka wyprawa nie będzie Cię kosztowała nie wiadomo ile.

Np. w Niemczech z płatnością kartami znanych organizacji jest lekki problem bo oni się na nie wypieli i mają swoją lokalną Sparkasse i lokalne karty. I najzwyczajniej ich nie honorują.

Wierz mi lub nie, za 3 tygodnie Czechy/Austria/Włochy dałem jakieś... 450 PLN nie tak dawno temu :) Dla stu paru EUR to chyba nie ma co walczyć, kupić jak jest nieco tańsze i już :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Lis 2012, 20:48 »
Austria jest droga i to czuć po wjeździe. Tak, ten chleb zapychacz po 2,5 też jadłem, niestety na u mnie starcza na 2 posiłki max. W porównaniu do Czech/Polski jest zdecydowanie drożej, o takich ekskluzywnych produktach jak mięso nie wspominając.
Wzięcie kilku konserw przed granicą (a te w Czechach są naprawdę dobre) nie jest złym pomysłem.

My home is where my bike is.

« 14 Lis 2012, 20:53 »
Też o tym myślałem.. ^ ^ Widzę ,że temat jedzenia się bardzo rozwija  :lol: a co do miejsc godnych zobaczenia ktoś coś poleca ? :icon_redface:

Offline Mężczyzna ppiotr

« 14 Lis 2012, 20:57 »
No tak, ja to w sumie mało mięsny jestem, konserw to już raczej w ogóle nie jadam. O mięsie się nie wypowiadam.

Odczucia różne. Chleb za 2,5 EUR (nie wiem gdzie kupowałeś) na pewno nie był zapychaczem. Tu nie odpuszczę bo na chlebie akurat się coś nie coś znam :)

W Austrii chleb warto kupować w lokalnych sklepach, w piekarniach są dość drogie, ale tu mamy pewność, że chleb będzie chlebem. Natomiast w mniejszych sklepach, których coraz mniej był to porządny chleb.

Na pewno też różne jest pojęcie co to znaczy "drożej". Chleb który waży ponad 1,5 kg za 10 PLN... Hmm w Polsce nie wiem po ile teraz jest taki chleb, ale nie spodziewam się by był znacząco tańszy. Dziś widziałem przy markecie to mi się ceny przewinęły 7 PLN/kg. Nie to samo?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Lis 2012, 21:03 »
W Polsce 0,5 kg chleb kosztuje mnie jakieś 2,5zł. W Wiedniu płaciłem 2,7 euro za 700g (wygrzebałem sobie z notatek). Oczywiście dalej od Wiednia jest "trochę taniej", ale to nic w porównaniu z konzumowym chorwackim chlebem po 3 kuny na 700g.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ppiotr

« 14 Lis 2012, 21:07 »
Ja też za muzeami nie przepadam, ale w Austrii może to nie być tania impreza. Zobaczcie przed wyjazdem kiedy są darmowe wejścia i się spróbujcie wstrzelić. Może warto rozważyć posiadanie EURO<26?

Chcecie jechać Praga - Wiedeń po prostej?

Jeśli chodzi o noclegi to w Czechach nigdy nie miałem żadnej nieprzyjemniej przygody. To naród, który raczej nie imprezuje tak jak w Polsce (w sensie agresji), są bardzo przyjaźnie nastawieni. A jak już trochę mówisz po czesku to miód malina :)

W Austrii też nie miałem żadnych złych przygód. Tylko tu trzeba już rozważniej dobierać miejsce, żeby nie rozbić się na prywatnym terenie. Ja często nocowałem przy trasach rowerowych, prowadzą one nad rzekami, bardzo często były fajnie miejscówki, wiaty itp.

Taka mała uwaga, zarówno w Niemczech jak i Austrii trasy rowerowe przejezdne autem są patrolowane przez policję. Nie zawsze i wszędzie, ale warto mieć to na uwadze :) Raczej nie skończy się to mandatem, jedynie sprawdzeniem dokumentów, ale po co mieć jakieś rebusy :)

@globalbus Nie mówię, że nie. Wiedeń na pewno nie jest tani, a tyle też zapłacisz za chleb w piekarni. Ale, nie samym chlebem żyje człowiek :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum