Autor Wątek: Jaka trasa w południowo-centralnej Europie?  (Przeczytany 1365 razy)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Przymierzam się do planowaniu letniego wyjazdu rowerowego z dwójką dzieci w przyczepce na ok. 2 tygodni w okolicach maja, czerwca.
Zależy nam na kierunku południowym, ale nie bardzo odległym (Słowacja, Czechy, Austria, Chorwacja itp). I kompletnie nie wiem co wybrać.

Z warunków: drogi asfaltowe, szutrowe, najlepiej z dala od ruchu samochodowego i bez jakiś mega podjazdów. Dobrze jakby po drodze były jakieś atrakcje dla dzieci w stylu jezioro, morze. Dziennie ok. 30-40km.
Możemy spać pod namiotem, ale maksymalnie 2 noce. Co parę dni musimy zajeżdżać do jakiejś "bazy" z dostępem do kuchni, w której upichcimy jedzenia dla młodszego syna (jest uczulony na prawie wszystko) i możemy znów z zapasami jechać dalej. Czyli innymi słowy optymalne byłoby miejsca, wokół którego można robić 2-3 dniowe pętelki.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to Istria...
Możecie podrzucić jeszcze inne propozycje?

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
Może droga rowerowa wzdłuż Dunaju? Np. na odcinku Passau-Wiedeń-Bratysława-Budapeszt? Przymierzaliśmy się do tej trasy w tym roku, ale jednak zdecydowaliśmy się na Holandię. Tak, czy inaczej bardzo malownicza trasa, z tego co czytałem praktycznie w całości poprowadzona wzdłuż rzeki na wolnych od ruchu samochodowego drogach. Baza Campingów też bardzo gęsta.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Też o tej trasie myślałam. Ale to jest wybitnie trasa jednokierunkowa i wielodniowa. Chodzi mi raczej o jakieś pętelkowe trasy.

My nie mamy możliwości zapakować do sakw jedzenia dla syna na 2 tygodnie, bo się to po pierwsze nie zmieści, a po drugie sobie nie wyobrażam gotowania mu dyni, czy królika (przez 2h) nad ogniskiem :-). Chociaż w czasach jaskiniowych tak gotowano...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Ktoś tu ostatnio wspominał, że Czechy zainwestowały w sieć ścieżek rowerowych oddalonych od ruchliwych dróg. W google pod hasłem "cyklotrasy" jest sporo na ten temat, również mapa.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
W Czechach już dawno powstała sieć oznaczonych tras rowerowych. Raczej poprowadzone są bocznymi lub leśnymi drogami. Są nieźle oznaczone i dojechać można praktycznie wszędzie. Każda trasa ma swój numer.

W Czechach można bez problemu dostać atlas wydany przez wydawnictwa wojskowe w skali 1:100 000 gdzie te trasy są dokładnie opisane i zaznaczone. Główne trasy mają oznaczenia 1 cyfrowe i 2 cyfrowe, bardziej poboczne 3 i 4 cyfrowe. Trasy są również na podkładzie rowerowym na http://www.openstreetmap.org/. Ja bardzo miło wspominam każdą moją wycieczkę do Czech. Nie miałem tam żadnej nieprzyjemniej sytuacji na drodze, kierowcy omijają rowerzystów drugim pasem (nawiasem mówiąc nie wiem czy nie wynika to z ich przepisów drogowych).

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Jeżeli chodzi o mapy ścieżek rowerowych w Czechach to szczerze polecam:
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/index.php#pos=49.75000P15.75000P13
Każdą naszą wyprawę po lub przez Czechy planujemy w oparciu o te mapy. Sprawdzone w terenie. Pozdrawiam M :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum