Autor Wątek: Author Traction  (Przeczytany 1887 razy)

Offline Mężczyzna Wahugda

• Maratończyk ;)
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.11.2012
Author Traction
« 24 Lis 2012, 12:47 »
Witam,

prezentuje swoją maszynkę przeznaczoną do zawodów i  wypraw:)

Podstwą był Traction 2010, którego udało mi się kupić z wyprzedaży w marcu tego roku. Do tej pory wymieniłem opony na szosowe i duuużo lżejsze schwalby kojak, kaseta z górskiej została wymieniona na szosową shimano ultegra 11-21, seryjne hamulce tektro zastąpiły XT. Na wymianę poszedł przód, tj. kierownica szersza i gięta wyleciała razem z mostkiem, a wpadła troche węższa z rogami oraz mostek. Napęd to korba shimano oraz przerzutki (przód deore i tył SLX). Wiadomo, że rower to studnia bez dna, ale na razie do wiosny zostawiam go w tym wyposarzeniu:) a oto efetk:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Author Traction
« 24 Lis 2012, 13:27 »
Fajny :)

Czemu przerabiasz rower górski na szosowy? :o
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Maratończyk ;)
« 24 Lis 2012, 13:40 »
Po rekreacyjnej jeździe gdzie rower miał być odskocznią i dodatkowym treningiem do biegania zachciało mi się amatorsko startować w triathlonie:), dlatego przerabiam, aby sobie pomóc w przyszłorocznych startach. Po drugie, bardziej polubiłem jazdę po szosie niż po lesie ;)

« 24 Lis 2012, 14:28 »
Takie przeróbki są niestety niebezpieczne dla portfela, coś o tym wiem :P Próbowałem dostosować rower trekkingowy do swoich potrzeb. Nie udało się i w końcu kupiłem szosówkę ;)

Skracałeś łańcuch po wymianie kasety? Wózek się dziwnie układa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Lis 2012, 14:32 »
Ten wózek nie posiada łańcucha...;)

• Maratończyk ;)
« 24 Lis 2012, 14:35 »
Tak tak....kilka części i rower prawie dobił do podwójnej ceny:) plus który mogę w tym odnaleźć to górskie części, które leża w szafie i zawsze mogą być znowu użyte gdyby nagle zachciało mi się lasu, łańcuch ma taka samą liczbę oczek....ale....leży w pudełku, a nie na rowerze i może dlatego:)?

« 24 Lis 2012, 14:42 »
Haha :D Widziałem łańcuch ale to była listwa przy podłodze ;)

(...) łańcuch ma taka samą liczbę oczek....ale....leży w pudełku, a nie na rowerze i może dlatego:)?
W takim razie skrócenie wiele by nie dało.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 24 Lis 2012, 18:15 »
Ale skoku w amorku to masz chyba więcej niż w niejednym rowerze enduro :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• Maratończyk ;)
« 24 Lis 2012, 18:19 »
100mm:) a i tak jeżdżę na zablokowanym, w planie ma wjechac sztywny ritchey carbonowy=490gr.

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 9 Gru 2012, 23:44 »
Fajnie się prezentuje.  Z karbonowym widelcem będzie jeszcze lepiej, jaki bierzesz widelec ? szosowy czy mtb  ??? ciekawe jak rozwiążesz kwestie hamulców, czy do szosowego widelca wejdzie opona odpowiednia jak się zachce do lasu  ???  Nie widzę karbonowego widelca Ritcheya z mocowaniami na V-ki, pytam się bo sam chciałem mieć rower uniwersalny i tylko opony zmieniać.

Niektórzy jeżdżą góralami na slickach a niektórzy szosówkami na oponach full terenowych   ::) czyż to nie jest zabawne  ;)

• Maratończyk ;)
« 10 Gru 2012, 17:58 »
wersja górska się zdecydowanie lepiej prezentuje niż szosówka:)

ma jeździć nie wyglądać  (na tych oponach zdecydowanie lepiej jeździ)

Fajnie się prezentuje.  Z karbonowym widelcem będzie jeszcze lepiej, jaki bierzesz widelec ? szosowy czy mtb  ??? ciekawe jak rozwiążesz kwestie hamulców, czy do szosowego widelca wejdzie opona odpowiednia jak się zachce do lasu  ???  Nie widzę karbonowego widelca Ritcheya z mocowaniami na V-ki, pytam się bo sam chciałem mieć rower uniwersalny i tylko opony zmieniać.

Niektórzy jeżdżą góralami na slickach a niektórzy szosówkami na oponach full terenowych   ::) czyż to nie jest zabawne  ;)

ritchey carbon wcs do mtb, ritchey przestał już chyba produkować sztywne karbony z piwotami na V-ki, ale są jeszcze w sprzedaży, teraz robią ok 150 gr cięższe, które wyglądają jak amortyzatory i są tylko pod tarczowe hamulce. Wiem, że to byłoby uciążliwe, ale jeśli zachce się lasu to zawsze pozostaje amortyzator, zmiana opon byłaby trudniejsza od zmiany widelca:)

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 11 Gru 2012, 10:52 »

Zabawne, owszem, ja Swoim Rangerem co do zasady pomykam na slickach 1,5 cala, dają radę w KPN, tylko kiepsko jest z komfortem jazdy na tak wąskich oponach.....generalnie jak ktoś nie ma kasy/mozliwości mieć dwóch rowrów to taka opcja dwóch kompletów opon jest bardzo trafna i w miarę rozsądna cenowo ;D

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 11 Gru 2012, 12:10 »
Niektórzy jeżdżą góralami na slickach a niektórzy szosówkami na oponach full terenowych    czyż to nie jest zabawne
Co do zasady - a raczej przełamywania kanonów - o ile do mtb bez problemu da się założyć wąskiego kapcia (o ile obręcz na to pozwala), to full terenowej opony w szosówce jeszcze nie widziałem. Nie wiem, może mam dziwną szosówkę, ale mi wchodzi max 25mm przy marathonie i wątpię w możliwość założenia czegokolwiek powyżej 28mm przy zwykłej gładkiej bezwkładkowej szosowej oponie, bez jakkolwiek agresywniejszego bieżnika, a co dopiero kostkami ;) W zasadzie w mojej sytuacji wątpię w możliwość jeżdżenia na 28mm oponach. W starych ramach szosowych było z tym "lepiej". Ale chętnie zobaczę full-terenowe opony w szosówce  :lol:

Do takich rozwiązań najlepiej jest mieć obręcze o szerokości wewnętrznej 17mm. Wtedy wejdzie i opona 1" (25mm) i 2".
Inna sprawa to kwestia zamontowania prawie 6x lżejszego widelca w miejsce tej ociężałej krowy  :o
Poza tym 650g widelec (ten cięższy) karbonowy, to trochę przerost formy nad treścią, 20 letni widelec ze Scotta Pro Racing, stalowy do tego, ważył niecałe 100g więcej  ::) Z normalnymi piwotami i sterówką 1 1/8" :D

« 11 Gru 2012, 13:08 »
Widelec z goleniami carbonowymi jest dla wygody, a nie dla redukcji masy (tłumienie drgań). Duży zysk na masie można uzyskać dopiero zakładając widelec wykonany w całości z tego materiału.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 11 Gru 2012, 13:23 »
No to akurat wiem. Po prostu wyraziłem swoje zdanie. Widelec ze scotta też nie był aluminiowy, więc lepiej absorbował drgania. No, nie na tyle, co karbon, ale jednak. W tej cenie nie porwałbym się na taką hybrydę konstrukcyjną :)

A w zasadzie tylko chciałem napiętnować niewielki zysk wagowy, a nie dorabiać do tego ideologię ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum