Autor Wątek: Nowy rower szosowo/trekkingowy- szukam pomysłu  (Przeczytany 1718 razy)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Cześć
Planuję kupić lub poskładać rower szosowo/trekkingowy ale coś co sobie wydumałem jest chyba ciężko dostępne i pewnie skończy się na składaniu. Obecnie mam gianta xtc i na wyprawy zmieniam opony na slicki, brakuje jednak prędkości asfaltach i niepotrzebnie targam 1kg amortyzatora, pora więc chyba na drugi rower bardziej szosowy. Nie chcę jednak typowej szosówki, mam zbyt agresywny styl jazdy i taki rower nie pożyje u mnie długo, nigdy też nie zaakceptuję szosowych hamulców a raczej spowalniaczy.

Znalazłem coś takiego jak Trek Crossrip i szukam jakiejś alternatywy dla takiego roweru lub podobnej ramy – warunek waga ramy max. ok 1500g, Alu lub carbon, koła 28, mocowanie pod tarczę i sportowa geometria (niska rama z dość długą górną rurą poziomą). Rower ma być na tygodniowe wypady z bagażem ultralight , dystanse 200-300 km dziennie.

Możecie zaproponować jakieś gotowe rowery/ ramy podobne do tego treka ? Budżet na cały rower do 4000 pln.
Pozdro
Ricardo

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Na allegro można szukać pod hasłami: przełajowy, przełaj lub cyclocross - o ile interesują Cię rowery używane.

Pojawiają się od czasu do czasu ciekawe oferty. Przeglądam co jest dostępne na rynku od trochę ponad roku i jak do tej pory chyba nie widziałem niczego z hamulcami tarczowymi. Na możliwość ich montażu nie zwracałem uwagi.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
Jakbym czytał własne myśli przed zakupem poniższego, niestety wyboru nie ma praktycznie żadnego.

http://www.bike4race.pl/sklep/przelajowe-rowery-2013/ridley-x-bow-crossbow-kolor-1317a-shimano-105/ może coraz mniej elitarne grono przełajowców zwiększy się do pięciu.  :D

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tcx.3/14049/64157/

Niemieckie Focusy odpadają bo chyba nie ma mocowań na bagażnik ale radziłbym sprawdzić za to mają od kilku miesięcy tarczówki mechaniczne. W Łodzi w sklepie widziałem takiego.

Co do hamulców to poczytaj sobie naszą wczorajszą owocną dyskusje.   ;D
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7891.30

Głównym problemem są te dwie małe dziurki na bagażnik, których nie ma w powyższej ramie  :(

• Dominik
Przy bagażu ultralight otwory na bagażnik raczej są nie potrzebne.

Oferty przełajówek na allegro przeglądam już jakiś czas, tylko nie jestem wciąż przekonany czy o to mi chodzi. Te ramy są dość krótkie i tego obawiam się najbardziej. Dla ram w rozmiarze M (54, 55) długość  górnej rury to ok 530, podczas gdy mój obecny giant ma 570.
Ramę accenta też znam, rozmawiałem ze sprzedawcą set rama z widelcem jest do wzięcia za 900 pln i to największy plus tego zestawu. To obecnie mój faworyt. Focus Mares z allegro też znam, ale problem z rozmiarem bo nie wiem który ni przypasuje 54 czy 56. Z tych kalkulatorów rozmiarów wychodzi mi 55. Raczej nie kupię roweru przez net jeśli się na takim samym nie przejadę, a do Opola mi nie po drodze. Może ma ktoś w Warszawie Maresa Focus rozm. 54 i/lub 56 do przymiarki?

• Dominik
Ile masz wzrostu?

Jakby co to jestem w stanie Ci załatwić rame z widelecem z accenta za 810zł

Ile masz wzrostu?

Jakby co to jestem w stanie Ci załatwić rame z widelecem z accenta za 810zł
Wzrost 179 cm.  Dobra cena, kolejny punkt dla accenta. Jak się zdecyduję to kupię ramę u Ciebie. Czekam na dalsze propozycje rowerów/ ram.

Oferty przełajówek na allegro przeglądam już jakiś czas, tylko nie jestem wciąż przekonany czy o to mi chodzi. Te ramy są dość krótkie i tego obawiam się najbardziej. Dla ram w rozmiarze M (54, 55) długość  górnej rury to ok 530, podczas gdy mój obecny giant ma 570.
Ramę accenta też znam, rozmawiałem ze sprzedawcą set rama z widelcem jest do wzięcia za 900 pln i to największy plus tego zestawu. To obecnie mój faworyt. Focus Mares z allegro też znam, ale problem z rozmiarem bo nie wiem który ni przypasuje 54 czy 56. Z tych kalkulatorów rozmiarów wychodzi mi 55. Raczej nie kupię roweru przez net jeśli się na takim samym nie przejadę

Czego się obawiać.
Górna rura jet krótsza dzięki czemu sylwetka jest bardziej wyprostowana i tyle, jednak sama rama ma większy rozstaw osi, to wszystko dla sprawniejszego pokonywania nierówności. Sam nie wiem czy te kilka cm. ma jakieś znaczenie. Ridley niestety tylko w ciemno na zamówienie. Do wyścigów przełajowych biorą rozmiar mniejsze, podejrzewam że dla lepszej kontroli nad rowerem. Znajomy kolarz wsiadł na przełajówkę i stwierdził że fajna sprawa mieć bliżej kierownice. Jednak nic nie zastąpi przejażdżki testowej. Kilka miesięcy temu widziałem w necie przełajówkę Surly Cross Check.  Szukajcie a znajdziecie  ;)

Z tego co patrzę to przełaja znajdziesz w Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Łodzi.

:o znalazłem przełajówkę która ma wszystko czego bym potrzebował  ;)
http://www.rowerownia.com/rower-przelajowy-nova-sport-2013-p-1873.html
http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a15/6893/Prze%C5%82ajowy+Jamis+Nova+Pro/

Jeszcze trochę pokapryszę  ;) Z tego Jamisa zbyt wiele osprzętu trzeba by wyrzucić, ciężki kloc 11 kg. A te kilka cm krótsza rama powoduje że czuję się jakbym na kozie jechał, lubię być wyciągnięty na rowerze, choć przy kierownicy szosowej w dolnym chwycie chyba wyciągnę się o te "brakujące" 3-4 cm.

Jeszcze trochę pokapryszę  ;) Z tego Jamisa zbyt wiele osprzętu trzeba by wyrzucić, ciężki kloc 11 kg. A te kilka cm krótsza rama powoduje że czuję się jakbym na kozie jechał, lubię być wyciągnięty na rowerze, choć przy kierownicy szosowej w dolnym chwycie chyba wyciągnę się o te "brakujące" 3-4 cm.

To nie składaj i nie bierz lepiej w ciemno, najpierw na podobnym się przejedź, z tego co wiem na żadnej przełajówce nie będziesz wyciągnięty, że z Jamisa trzeba wyrzucić to fakt, akurat 800 zł  na klamki 105  :P Może swój sprzęt przerób na przełajówkę  ;)

http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-przelajowe/rower-merida-cyclo-cross-42012

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
można jeszcze popatrzeć na egzotyczne wynalazki http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6225.msg117246#msg117246 choć cena zabija.
Jakiś 29'er + wrzucić sztywniaka + klamkomanetki i jest prawie jak przełaj.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
@ Symfonian, a powiedz jaka jesteś w stanie zaproponować cene za sam widelec, bo też takowy jest w ofercie tej firmy.

• Dominik
@ Symfonian, a powiedz jaka jesteś w stanie zaproponować cene za sam widelec, bo też takowy jest w ofercie tej firmy.

290zł za sam widelec.

krzysiek-d

• Gość
Coś mi sie wydaje że to nie do końca tak z tymi brakującymi cm.
O ile sama rama jest oczywiście krótsza, o tyle zestaw kierownica + mostek trochę nadrabiają.
U mnie pomiędzy MTB i przełajem jest identyczna różnica i jeździ mi się ok.
Poza tym piszesz o agresywnym stylu jazdy na xtc i jak rozumiem kontynuacji tego stylu na 2 rowerze. Coś mi sie wydaje, że łatwo nie będzie. Chyba musisz zdecydować, albo agresja albo prędkość ;) Gdybyś chciał spróbować przełaja to służę pomocą, mam rozmiar 52.
I pamiętaj że typowy przełaj to korba 46/39 lub 46/36, prawie każdy treking ma 48/x/x.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum