Autor Wątek: Filmy rowerowe  (Przeczytany 220645 razy)

Offline Mężczyzna iguan007

• Miasto: Queensland, Australia
  • Na forum od: 11.07.2015
    • tu i tam
Odp: Filmy rowerowe
« 27 Paź 2016, 08:10 »
Okrazenie Annapurny

W klipie zobaczycie czego mniej więcej można się spodziewać okrążając masyw Annapurny w Nepalu. Z góry pragnę wymienić to, czego ten film nie pokazuje, a co należy sobie wyobrazić aby mieć pełny obraz wyzwania. Otóż w filmie nie uświadczycie: jazdy w deszczu, wszystkich osunięć zbocza tarasujących drogę, czterech wypadków (każdy po jednym), szesnastu złapanych gum, dwóch poważniejszych usterek, przeklinania w miejscach gdzie szlak wywiódł nas w gęsty busz, łez wylanych podczas zdobywania najwyższej przełęczy świata – Thorang La (5416m.) oraz żadnego ujęcia z tejże przełęczy, bowiem na niej właśnie siadła bateria... Zapraszam :)

tymi 16 gumami to wyrobiliscie srednia za mnie - nie zlapalem na tej trasie ani jednej :)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 3 Lis 2016, 10:20 »
podczas zdobywania najwyższej przełęczy świata

Mój błąd. Poprawiam na "jedną z najwyższych przełęczy świata".
Pragne natomiast zwrócić uwagę forumowiczów na nieprzyjemny zwyczaj czepiania się szczegółów, zamiast odnoszenia się do tematu rozmowy, w tym wypadku filmu.
Ktoś coś zrobił, dzieli się tym, warto najpierw szepnąć dobre słówko, bo zawsze można choć jedno takie znaleźć, a dopiero potem wnieść swoje trzy grosze. To się nazywa krytyka konstruktywna i można tym naprawdę wiele uzyskać w życiu. ;)

tymi 16 gumami to wyrobiliscie srednia za mnie - nie zlapalem na tej trasie ani jednej 

połowę tej sredniej to wyrobilem ja sam, jednego dnia, podczas jednego dnia jazdy poza szlakiem, stokiem usianym kolczastą trawą (pokazane na filmie). 4 gumy z przodu, 4 z tyłu tylko tego dnia :)
Raz, że nie wiedziałem, że ta trawa taka ostra, a dwa myślałem, że opony (Schwalbe Nobby Nic) mocniejsze.
iguan007 Czy Ty pozwoliłeś sobie na podobną jazdę poza szlakiem? :)

Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Lis 2016, 10:39 »
Rzadko sobie słodzimy, więc z prawie 3000 użytkowników czynnych jest 200. ;-)

Następnym razem na wyprawę polecam opony Schwalbe z serii Marathon.

« 3 Lis 2016, 10:46 »
Następnym razem na wyprawę polecam opony Schwalbe z serii Marathon.

W swoim rowerze mam. Wyruszyłem na Marathon Mondial, zużyłem, zmieniłem właśnie na Plus Tour.
W rowerze wynajętym na Annapurnę brałem co było, a brałem i tak z prawie najwyższej półki.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Lis 2016, 11:10 »
Jeśli Mondial druciany to jest to model według spotykanych opinii gorszy nawet od zwykłego green guard.

« 3 Lis 2016, 11:16 »
Jeśli Mondial druciany to jest to model według spotykanych opinii gorszy nawet od zwykłego green guard.

Evo, ale i tak wcześnie padły. Tylna opona poddała się po 4500 km! Wprawdzie po gorących nawierzchniach Australii, ale i tak o wiele za wcześnie. Schwalbe ma beznadziejną obsługę klienta tak apropos, ale to już temat na inną rozmowę. ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Lis 2016, 13:14 »
Co do konstruktywnej krytyki. Bierz pod uwagę, że są na forum takie konserwy jak ja, co filmów nie oglądają z zasady i interesuje ich tylko tekst i zdjęcia. Prawdopodobnie dlatego dostałeś uwagę do tekstu, a nie do filmu.

P.S. moje mondiale po 15kkm są tylko lekko zużyte.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 4 Lis 2016, 13:09 »

Mój błąd. Poprawiam na "jedną z najwyższych przełęczy świata".
Pragne natomiast zwrócić uwagę forumowiczów na nieprzyjemny zwyczaj czepiania się szczegółów, zamiast odnoszenia się do tematu rozmowy, w tym wypadku filmu.
Ktoś coś zrobił, dzieli się tym, warto najpierw szepnąć dobre słówko, bo zawsze można choć jedno takie znaleźć, a dopiero potem wnieść swoje trzy grosze. To się nazywa krytyka konstruktywna i można tym naprawdę wiele uzyskać w życiu. ;)

tymi 16 gumami to wyrobiliscie srednia za mnie - nie zlapalem na tej trasie ani jednej 
Masz rację - zauważyłem nieścisłość, ale zapomniałem dodać, że cała reszta bardzo mi się podobała :-)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 4 Lis 2016, 17:48 »

RDK

• Gość
« 4 Lis 2016, 18:12 »
wikipedia
Konstruktywna krytyka – rodzaj krytyki, która charakteryzuje się tym, że osoba krytykująca przedstawia lub sugeruje jednocześnie sposób lub sposoby rozwiązania problemu poddanego krytyce

Trochę się te definicje różnią ;) Wbrew pozorom, na forum jest BARDZO DUŻO konstruktywnej krytyki - z indywidualnymi radami, sposobami, dzieleniem się doświadczeniami. Co można zarzucić, to że owe raczej omijają główny wątek i skupiają się na wątkach pobocznych  ;)

« 5 Lis 2016, 08:41 »
Trochę się te definicje różnią ;) Wbrew pozorom, na forum jest BARDZO DUŻO konstruktywnej krytyki - z indywidualnymi radami, sposobami, dzieleniem się doświadczeniami. Co można zarzucić, to że owe raczej omijają główny wątek i skupiają się na wątkach pobocznych  ;)

dziekuje za te definicje z wikipedii. Nie znalem tej "odslony" krytki konstruktywnej. Uczyli mnie jej przed wejsciem wikipedii. :) - napisalem te slowa i pomyslalem, ze skoro juz chwytamy za wikipedie (ktora jak zaraz zobaczysz nie stanowi rzetelnego zrodla) warto sprawdzic rowniez jej angielska wersje:

Constructive criticism is the process of offering valid and well-reasoned opinions about the work of others, usually involving both positive and negative comments, in a friendly manner rather than an oppositional one. The purpose of 'constructive criticism is to improve the outcome. In collaborative work, this kind of criticism is a valuable tool in raising and maintaining performance standards.

A teraz: Wedlug Ciebie ktory sposob sprzyja lepszej komunikacji i poprawie wynikow pracy krytykowanej osoby?

Offline Mężczyzna iguan007

• Miasto: Queensland, Australia
  • Na forum od: 11.07.2015
    • tu i tam
« 8 Lis 2016, 03:10 »

połowę tej sredniej to wyrobilem ja sam, jednego dnia, podczas jednego dnia jazdy poza szlakiem, stokiem usianym kolczastą trawą (pokazane na filmie). 4 gumy z przodu, 4 z tyłu tylko tego dnia :)
Raz, że nie wiedziałem, że ta trawa taka ostra, a dwa myślałem, że opony (Schwalbe Nobby Nic) mocniejsze.
iguan007 Czy Ty pozwoliłeś sobie na podobną jazdę poza szlakiem? :)

Tak, ale mialem wiecej szczescia :)
Moze tych ostrych traw nie bylo tyle.

Offline Mężczyzna onthecorssroad

• Miasto: Iwonicz- Zdrój
  • Na forum od: 18.10.2016
« 20 Lis 2016, 06:53 »
A to mój pierwszy rowerowy film ;) A właściwie taka zapowiedź za niedługo pełna wersja zachęcam do obejrzenia ;)

&t=3s

Offline Mężczyzna onthecorssroad

• Miasto: Iwonicz- Zdrój
  • Na forum od: 18.10.2016
« 27 Lis 2016, 12:06 »
... A tutaj pełnometrażowa wersja filmu z wybrzeża środkowego ;)

&t=1s

« 24 Sty 2017, 14:47 »

... A tutaj pełnometrażowa wersja filmu z wybrzeża środkowego...

Fajne ujęcia! Czym nagrywałeś i edytowałeś?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?