Autor Wątek: Pomocy!!! Wybór aparatu  (Przeczytany 2257 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Pomocy!!! Wybór aparatu
« 28 Lis 2012, 11:14 »
Mam kompletny mętlik. Od dłuższego czasu zamierzałem porzucić e-system (albo jak kto woli - 4/3) i lajsnąć sobie nowy aparat. Początkowo miał być Canon eos 550d, ale porzuciłem ten zamysł i do niego nie wrócę. Nikon został skreślony ze względu na m42. Padło na Pentaxa, początkowo na model k-r, teraz stanęło na k-30 z obiektywem 18-135. Uszczelniony korpus i takie tam szmery-bajery. Gdzieś po drodze pojawiła się jeszcze koncepcja Samsunga NX, niby tanio, ale po co, skoro jakością mocno nie przewyższa mojego obecnego sprzętu.
Później mnie zjechali na forum optyczne i kazali kupić kompakt. Ale ja się lubię bawić obiektywami...

Biją się we mnie dwie koncepcje: totalna czyli K-30 ze spacerzoomem i jakąś jasną stałką oraz trochę dziadowska, czyli system m4/3 (tu będzie na raty - wpierw tanie body i szkiełko 12-50, a dalej, jak już będzie taniej, kolejne body z matrycą nowej generacji.

Za pierwszą opcją przemawia jakość, za drugą - finanse, waga i objętość. Ogólnie mam mętlik, niech mi ktoś coś pomoże.... Proszę...
« Ostatnia zmiana: 28 Lis 2012, 19:29 wilcze_stado »

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: Pomocy!!!
« 28 Lis 2012, 11:22 »
A dlaczego kazali ci kupić kompakt? Uzasadnili to jakoś?
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 28 Lis 2012, 11:30 »
Ponieważ nie powinienem kupować lustrzanki :P

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 28 Lis 2012, 11:38 »
patrząc na twojego awatara to mieli rację ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Lis 2012, 11:45 »
Kup Samsunga ex-1  :)

Offline Mężczyzna Popiel

« 28 Lis 2012, 11:48 »
patrząc na twojego awatara to mieli rację ;)
Tak wygląda bo lustra nie miał  ;)

Co do aparatu to zrobię jeszcze większy mętlik choć może i nie koniecznie.
Ja ostatnio skierowałem mój wzrok w stronę Pentaxa K-r. Coś dla początkujących lustrzyków (ale nie w tym innym znaczeniu  :P). Wydaję się być idealnym rozwiązaniem za przystępna cenę. Szkieł do nich też ponoć jest sporo. Jedyny minus to jak dla mnie rozmiar anty rowerowy ale w tej materii to się kompletnie nie znam, bo lustra na rowerze jeszcze nie przewoziłem.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 28 Lis 2012, 11:51 »
jeśli lustrzanka to czemu nie Nikon lub Canon?
Wydaje mi się że lepiej kupić tańszy korpus firmy bardzo powszechnej, do której jest duży wybór dodatków (nawet niekoniecznie oryginalnych firmowych) a dołożyć do lepszej optyki.  Dobre obiektywy sobie możesz przekładać latami z korpusu do kolejnego nowszego korpusu.
Nie twierdzę, że jakościowo inny sprzęt jest do d... ale to jest trochę wyszukiwanie oryginalności na siłę, która potem może dużo kosztować. Mam na myśli że sprzedając sprzęt lub naprawiając, lub też kupując do niej dodatek zapłacisz więcej i czasu na szukaniu i kasy za to "coś".

A kasa i czas który Ci zostanie przeznaczyć na wyprawę.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 28 Lis 2012, 12:03 »
Woziłem olympusa e-520 z dwoma obiektywami w torbie na kierownicy, więc da radę. K-30 to chyba następca k-r, różnica w cenie raczej niewielka, a nowszy (jakby co) odsprzedam z mniejszą stratą.
Samsung może i fajny, ale nie dopnę do niego heliosa czy innego dziadostwa.

Nikon odpada przez kiepską współpracę ze starymi szkłami, manualne ostrzenie mnie nie boli, a ja się lubię bawić. A canon do mnie nie przemawia. Mam dwa w pracy i jakoś nie ma tej iskry.
« Ostatnia zmiana: 28 Lis 2012, 12:10 wilcze_stado »

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 28 Lis 2012, 12:11 »
czemu nie Canon?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Popiel

« 28 Lis 2012, 12:20 »
K-30 to chyba następca k-r, różnica w cenie raczej niewielka, a nowszy (jakby co) odsprzedam z mniejszą stratą.
K-30 to wyższy model dla bardziej wymagających a K-r to model dla rozpoczynających zabawę z lustrami. Jednak jeżeli różnica cenowa jest niewielka to czemu by nie K-30.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Lis 2012, 12:27 »
jeśli lustrzanka to czemu nie Nikon lub Canon?
Wydaje mi się że lepiej kupić tańszy korpus firmy bardzo powszechnej, do której jest duży wybór dodatków (nawet niekoniecznie oryginalnych firmowych) a dołożyć do lepszej optyki.  Dobre obiektywy sobie możesz przekładać latami z korpusu do kolejnego nowszego korpusu.
No, ten akurat argument to przemawia w przeciwną stronę. Canon, Nikon, Minolta co kilka lat  zmieniają bagnet i cała ta teoria bierze w łeb.
Wyjątkiem jest tu właśnie Pentax, w którego lustrzankach założysz praktycznie dowolny obiektyw wyprodukowany od 1976 roku i bez żadnych sztuczek będzie działał. Sam mam m.in. stałą 50-tkę, kupioną z 10 lat temu, a wyprodukowaną koło 1980 i po prostu wymieniam ją, jak każdy inny obiektyw. Co może działać działa, co nie może (np. autofocus) automatycznie pracuje w takim trybie jak potrafi (w tym wypadku nie ostrzy bo nie może, ale potwierdza ostrość).

Nie chcę dowodzić, że Pentaxy są lepsze od innych, nie bawią mnie wojny sprzętowe, ale akurat ten argument był średni  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 28 Lis 2012, 12:29 »
czemu nie Canon?

5D - wielki i ciężki, 550D - mniejszy, lżejszy, ale jakiś taki. Być może to kwestia egzemplarza, ale czuję krawędzie elementów obudowy, no jakiś nierówny jest.

@Popiel
Patrząc na ceny k-r z ceneo czy allegro, to k-30 jest tańszy - http://www.parkcameras.com/23968/Pentax-K-30-Body-Only--Black-.html

Offline Mężczyzna Popiel

« 28 Lis 2012, 12:43 »
@Popiel
Patrząc na ceny k-r z ceneo czy allegro, to k-30 jest tańszy - http://www.parkcameras.com/23968/Pentax-K-30-Body-Only--Black-.html

No toś mnie zaciekawił Pentaxem K-30. Chyba jedno oko skieruję w jego stronę :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 28 Lis 2012, 13:10 »
No to moze cos posredniego 50D albo nowszy 60D ? ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 28 Lis 2012, 13:13 »
Też kloce, a w dodatku mają taką samą matrycę, jak 550d ;)

Dostałem aparat Smiena 8M :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum