Autor Wątek: Pomocy!!! Wybór aparatu  (Przeczytany 2255 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Pomocy!!!
« 30 Lis 2012, 10:12 »
jeśli lustrzanka to czemu nie Nikon lub Canon?
Wydaje mi się że lepiej kupić tańszy korpus firmy bardzo powszechnej, do której jest duży wybór dodatków (nawet niekoniecznie oryginalnych firmowych) a dołożyć do lepszej optyki.  Dobre obiektywy sobie możesz przekładać latami z korpusu do kolejnego nowszego korpusu.
No, ten akurat argument to przemawia w przeciwną stronę. Canon, Nikon, Minolta co kilka lat  zmieniają bagnet i cała ta teoria bierze w łeb.
Wyjątkiem jest tu właśnie Pentax, w którego lustrzankach założysz praktycznie dowolny obiektyw wyprodukowany od 1976 roku i bez żadnych sztuczek będzie działał. Sam mam m.in. stałą 50-tkę, kupioną z 10 lat temu, a wyprodukowaną koło 1980 i po prostu wymieniam ją, jak każdy inny obiektyw. Co może działać działa, co nie może (np. autofocus) automatycznie pracuje w takim trybie jak potrafi (w tym wypadku nie ostrzy bo nie może, ale potwierdza ostrość).

Nie chcę dowodzić, że Pentaxy są lepsze od innych, nie bawią mnie wojny sprzętowe, ale akurat ten argument był średni  ;)
nie wiem jak teraz z pentaxami- jak kupowałem k-x  maił dużo lepsze opinie i osiągi niż droższe o kilkadziesiąt % nikkony i canony.
do tego manualne szkła - tani sposób by nauczyć się robić zdjęcia dobrymi szkłami.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: Pomocy!!! Wybór aparatu
« 30 Lis 2012, 18:13 »
Canon, Nikon, Minolta co kilka lat  zmieniają bagnet i cała ta teoria bierze w łeb.

Muszę sprostować, bo jeszcze ktoś w to uwierzy ;)

Nikon od początku istnienia systemu lustrzanek nie zmienił bagnetu.

Canon zmienił chyba tylko raz - w momencie wejścia serii EOS (czyli baaaardzo dawno temu)

Minolta już dawno nie istnieje, a szkła Minolty w dalszym ciągu pasują bodajże do lustrzanek Sony (nie wiem w jakim stopniu kompatybilności)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Lis 2012, 18:19 »
Kompatybilność Minolty znaczna ale lepiej kupić starego Dynaxa niż Soniaka..;)

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 30 Lis 2012, 21:21 »
z Nikonem to z kompatybilnością też tak nie jest do końca,niby bagnet taki sam,a obiektyw nie współpracuje z korpusem (szczególnie w tańszych modelach)
poza tym Pentax ma stabilizację obrazu,która działa z każdym,także w pełni manualny obiektywem
Sony ma problemy ze współpracą ze starszym obiektywami,szczególnie firm niezależnych
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 30 Lis 2012, 21:58 »
W nikonie jest problem ze współpracą starych analogowych szkieł (tych bez jakiejkolwiek elektroniki) z tańszymi cyfrowymi korpusami - nie posiadają one pierścienia odbioru wartości przysłony. Niemniej w trybie manualnym zdjęcia robić można :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Lis 2012, 22:03 »
No i to jest właśnie ta drobna różnica w zgodności  ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 30 Lis 2012, 22:11 »
Niemniej Nikonem np. D700 jesteś w stanie zrobić zdjęcie z podpiętym obiektywem z lat 70 i jedyne, co musisz zrobić, to ustawić ostrość :) W Canonach nie ma tego problemu, bo zmienił system wraz z wejściem obiektywów z AF i jest chyba do teraz pełna kompatybilność starszych obiektywów EF - ale szkieł ze starych manualnych czasów nie podepniesz w ogóle.

Jak komuś zależy na M42, to Canon lub Pentax - Nikon odpada ze względu na brak pomiatru światła i problemy z ostrzeniem do nieskończoności.

Zawsze byłem raczej zwolennikiem systemu Nikona. Ostatnio jednak pomacałem przez chwilę robbowego Canona 5D - i trochę zaburzyło mi to porządek świata ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum