Autor Wątek: ABS dla roweru (prawdziwy)  (Przeczytany 6512 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
ABS dla roweru (prawdziwy)
« 28 Lis 2012, 22:27 »
http://www.bikerumor.com/2012/11/27/hands-on-sabs-antilock-bicycle-brake-pads/#more-52233

SABS - Antilock Bicycle Brake Pads

Ciekawe, jak to jest w praktyce z nimi, ale cena na jedno koło skutecznie odstrasza. W turystyce to jest IMO umiarkowanie przydatne (chyba że takiej mocno sportowej w wydaniu MTB). No ale wrzucam - może to dla kogoś jest właśnie ten ostani, brakujący element układanki marzeń :-)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: ABS dla roweru (prawdziwy)
« 28 Lis 2012, 22:30 »
swego czasu Shimano lansowało w tanich Vkach modulatory siły zapobiegające blokowaniu koła - patent był dedykowany dla osób malo wprawnych i po prostu się nie przyjął

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 28 Lis 2012, 23:07 »
swego czasu Shimano lansowało w tanich Vkach modulatory siły zapobiegające blokowaniu koła
No nie. Moja Koga poczuła się obrażona - bo ona do tanich nie należy amodulator ma, choc tylko w przednim.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 28 Lis 2012, 23:23 »
Ale modulator w samych szczękach hamulca, czy przed fajką?
Bo kiedyś shimano produkowało takie vki, gdzie w miejscu, gdzie zaczepiało się fajkę o ramię hamulca był zamontowany właśnie taki a'la modulator, nawet regulowało się jego siłę, przy której zaczyna działać. Sam posiadam takie 2 hamulce, choć nie jestem ich użytkownikiem ;) Wady to przede wszystkim waga. Aktualnie nie mogę znaleźć zdjęć tych szczęk ;) Ale patencik fajny, szczególnie dla tych, co mają problem z hamowaniem przednim hamulcem, tj nie hamują, bo boją się, że wylecą przez przednie koło. Taki patent uspokaja ;)

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 29 Lis 2012, 01:06 »
Mnie by nie uspokajał. Zresztą te "klocki a ABS" też mnie nie przekonują. Bałbym się, że w kluczowym momencie odetną mi siłę hamowania.

Offline Mężczyzna oszej

« 29 Lis 2012, 01:09 »
Ciebie, bo jeździsz. Ci, którzy nie jeżdżą i mają obawy o fikanie przez kierownicę mają to za zaletę, jak napisał wyżej skolioza - jest to dla niedoświadczonych osób. Poza tym regulacja modulatora była na tyle szeroka, że dla każdego by się coś znalazło. Zablokować koło w razie czego też dało radę.
PS. W kluczowym momencie trzeba mieć bb7 :) (najlepiej w wersji road)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 29 Lis 2012, 08:16 »
mula53 - Koga sama w sobie może nie tania, ale jeśli ma hamulce do których nawiązywałem to te hamulce były jednak  z niskich (tanich) grup - wyższych modeli niż Nexave  (poziom STXa) w każdym razie nie kojarzę Więc nie ma o co się obrażać, indexy grupy nie kłamią :P

oszej - dokładnie o tym pisałem - Vki z modulatorem w miejscu zaczepienia fajki

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
« 29 Lis 2012, 09:46 »
Każda przednia piasta Shimano do hamulców rolkowych ma zabezpieczenie przeciw zablokowaniu koła podczas hamowania. Taki swoisty ABS.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 29 Lis 2012, 18:43 »
Ja w swoim rowerze posiadam taki "shimano power modulator" i jestem z jego działania bardzo zadowolony!! Mam hamulce hercules-a, tak jak cały rower. Ten modulator mam tylko z przodu i jedynie tam uważam za słuszne jego montowanie.
Po założeniu nowych klocków hamulcowych i rozpędzeniu się na prostej do 35km/h zahamowałem do oporu tylko przednim hamulcem i rower zahamował na bardzo małej odległości. Koło się nie zablokowało, ja nie przefrunąłem przez kierownicę - więc jestem pozytywnie zaskoczony jego działaniem:D
zdjęcie: http://tnij.com/ksPTt

Offline Mężczyzna oszej

« 29 Lis 2012, 20:26 »
Mam, doszukałem się w końcu tego po wskazówce grupowej skoliozy.

Tak to wyglądało, w miejscu śrubki regulacyjnej H-L zmieniało się czułość modulatora, przy mocno skręconym na H modulator po prostu nie działal, to ramię się nie ruszało i bezproblemowo można było doprowadzić do normalnego blokowania koła.
Do wad, prócz w/w wagi, niektórzy mogą jeszcze zaliczyć mocowanie klocków hamulcowych, a'la canti.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 30 Lis 2012, 09:29 »
Ciebie, bo jeździsz. Ci, którzy nie jeżdżą i mają obawy o fikanie przez kierownicę mają to za zaletę

Niech założą sakwy (pełne), to nie fikną :)

Offline Mężczyzna oszej

« 30 Lis 2012, 10:18 »
Niech nie wsiadają na rower, też nie fikną  :icon_confused:

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Gru 2012, 01:10 »
No ale w absie chodzi o to żeby na śliskiej nawierzchni koła nie blokować, a te modulatory nic takiego nie dają, działają tak samo niezależnie od nawierzchni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum