Autor Wątek: Samodzielne zaplatanie koła  (Przeczytany 194832 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Samodzielne zaplatanie koła
« 25 Wrz 2020, 20:47 »
Ostatecznie wygląda na to, że stanie na zakupie tego co niżej. Tak jak poprzednia składa się do bardzo polskiej formy - łatwo upchnąć, ja zbyt dużo wolnej przestrzeni nie posiadam :/ Przekonuje mnie to, że nie jest skręcana plastikowymi elementami, tylko jest zrobiona z wygiętej rurki.

https://a.aliexpress.com/_B16GET

Klon z allegro
https://allegro.pl/oferta/super-b-tb-pf25-centrownica-do-kol-16-29-mobilna-7498589319?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

A tu adapter do wszelkich sztywnych osi

Bike Bicycle Wheel Truing Stand 12/15/20mmx100 Thru-Axle Front Hub Adapter Tool Bicycle Hub Adapter
https://a.aliexpress.com/_BO13B1

Na ten moment zbędny
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 27 Wrz 2020, 19:51 »

...

@Sedymen ma centrownicę, która jest bliźniacza do tej. Funkcjonalnie zdaje się być identyczne. Ciekaw byłbym opinii.

Mam i jestem bardzo zadowolony. Jedyne czego zajmuje to, że kupiłem ją po tylu latach. Praca na niej wobec trytytek na ramie to inny świat. Gorąco polecam centrownice jako urządzenie. Warto.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Wrz 2020, 20:46 »
Po twoich doświadczeniach ze specjalistą od kół to ja bym też kupił i wszystko sam robił

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 28 Wrz 2020, 11:28 »
...  i wszystko sam robił

to jest dobry pomysł, zrób sobie centrownicę ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Wrz 2020, 11:36 »
Dopóki mam na osiedlu serwis, którego centrowania za 20 PLN (w 2019) nigdy nie poprawiałem, nawet po kilku latach, zupełnie nie mam motywacji.

« 28 Wrz 2020, 12:25 »
To do Worka było przecież.
On lubi majsterkować :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Wrz 2020, 21:50 »
Po twoich doświadczeniach ze specjalistą od kół to ja bym też kupił i wszystko sam robił
Nie przypominaj. Tragedia.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 11 Paź 2020, 21:07 »
No i dostałem centrownicę :)

Oczywiście Chińczyk mnie oszukał i dostałem wersję z plastikowymi łącznikami - taką można było kupić 10 dolarów taniej. Oczywiście spór na AliExpress rozwiąże kwestie finansowe i powinno wyjść tanio..

Taką dostałem

Pierwsze wrażenia całkiem pozytywne, centrownica wygląda solidnie i jest BARDZO płaska po złożeniu! Po założeniu koła miałem już mniej pozytywne odczucia. Plastikowe mocowania koła są wiotkie. Problem polega na tym, że popychając kołem można je lekko odgiąć, co skutkuje tym, że nie zawsze jest jasne, czy koło jest krzywe, czy może po prostu coś się poruszyło. Dodatkowy w takim przypadku kółek pomiarowy (czy jak to nazwać..) przesuwa się. Dla pewności trzeba weryfikować dodatkowymi obrotami.

Poprawiłem sobie już dwa koła. Mimo wspomnianych wad pracuje się szybko i przyjemnie. Co najważniejsze - jest baardzo płaska! Ocena 7/10. Przy cenie rzędu $30 zdecydowanie warto.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 11 Paź 2020, 21:40 »
W centrownicy najważniejsze jest, żeby była płaska.

« 12 Paź 2020, 11:17 »
W centrownicy najważniejsze jest, żeby była płaska.
Oczywiście. Maksymalna grubość (na pokrętle od płytki do sprawdzania bicia w pionie) to niecałe 5,5 cm. Pozostałe odstające elementy mieszczą się poniżej 4,5 cm.

Co wiotkich mocowań koła, to doszedłem do wniosku, że tak musi być, jeśli centrownica ma w prosty sposób obsługiwać piasty o różnych szerokościach - przykładowo 130 i 135 mm.

« 12 Paź 2020, 12:52 »
Jeżeli ona jest taka wiotka, to skąd będzie wiadomo czy przy centrowaniu tylnego koła będzie właściwy ofset?
Przednie koło mozna odwrócić i sprawdzić czy jest osiowe, a tylne to jak?

« 12 Paź 2020, 13:40 »
Wiotkie są tylko plastikowe mocowania koła, cała reszta wystarczająco sztywna. Blaszka od offsetu jest zawsze na miejscu. Jedyny problem jest taki, że można tymczasowo troszkę odgiąć koło i następuje moment dezorientacji: czy to koło ma bicie, czy je tylko odgiąłem? Mocowania koła sprężynują. Po prostu należy troszkę delikatnej kręcić kołem i można bezproblemowo używać.

Tak jak wspominałem, jest płaska, to niweluje drobne niezgodności.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Paź 2020, 00:53 »
Od kilku la nie zaplotłem żadnego koła więc nie wiem kiedy przegapiłem moment, w którym stało się to mało- lub nieopłacalne. ::) Wychodzi mi, że gotowe koła można teraz znaleźć w cenach niższych niż suma cen części potrzebnych do ich zbudowania.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 24 Paź 2020, 01:08 »
Ja zwykle kupuję używane koła lub cały rower. Czasem jednak trzeba zmienić obręcz lub piastę.

Co do samego zakupu, zakończyło się dyskusją w związku z niezgodnością z opisem. Mam otrzymać częściowy zwrot pieniędzy. Ostateczna cena wyniesie około 65 zł.

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 24 Paź 2020, 10:59 »
O, i to jest prawdziwe podejście do ekologii :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum