Autor Wątek: Samodzielne zaplatanie koła  (Przeczytany 195031 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Samodzielne zaplatanie koła
« 24 Paź 2020, 12:34 »
Od kilku la nie zaplotłem żadnego koła więc nie wiem kiedy przegapiłem moment, w którym stało się to mało- lub nieopłacalne. ::) Wychodzi mi, że gotowe koła można teraz znaleźć w cenach niższych niż suma cen części potrzebnych do ich zbudowania.

Tak, ja zaplatam tylko jak obręcz zjedzoną przez vki chcę wymienić.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 16 Lip 2021, 15:09 »
Potrzebuję pomocy. Szprychy w góralu zaczęły się sypać i musiałem przepleść oba koła. Obręcze Mavic XM317Disc + piasty Novatec 811 i 812, 32 szprychy, 3 krzyże.

Użyłem kalkulatorów Sapima, DT i jakiegoś amerykańskiego. Wyniki czasem się różniły, ale nie więcej niż 2mm. Porównałem więc z wyjętymi oryginałami i wyszło przód 262+264mm, tył 2x264mm.

Zamówiłem, zaplotłem i
- oba koła mają oś przesuniętą o dobry centymetr na lewo od osi ramy
- szprychy po dociągnięciu wychodzą z 1,5-2mm ponad nypel (nie wcięcie, ale już gorę)

Tak więc gdzieś jest błąd. Wymiary piast wziąłem z folderu Novateca, ERD obręczy ze strony Mavica. Czytałem, że różnie programy ERD przyjmują, czasem liczą od nasady nypla, ale to nie powinno wpływać na centryczność, co najwyżej na ilość gwintu w nyplu. Podobno też kalkulator Sapima czasem myli strony, ale wtedy problem byłby tylko na przodzie.

Możecie sprawdzić po swojemu długości i porównać? Oddałbym do zaplotu do człowieka, który mi zawsze koła robi, ale dostępność i ceny szprych to jest teraz jakiś dramat, szczególnie pod 26". Szprych nie ma, a jak będą, to mi wyjdzie szkoda całkowita na rowerze ;)

*e
uprzedzając oczywiste pytanie - nyple miałem już zapieczone na amen, nie szło żadnego wykręcić, musiałem wszystkie szprychy wycinać. Porównałem je do zapasowych i +/- 1mm długości mi pasują.
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2021, 15:17 marszy »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Lip 2021, 16:45 »
Z tyłu z jednej strony powinny być krótsze, jesteś pewien, że dobrze zmierzyłeś oryginalne?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Lip 2021, 16:53 »
a nie spieprzyłeś czegoś przy zaplocie? Na pewno poprzednio było na 3 krzyże, a nie np 4? :D

Z tym "krótsze po jednej stronie" to zwykle olewam, daje wszędzie taką samą długość i pasują (nypel kompensuje różnicę rzędu 1-2mm). A o ile łatwiej w razie awarii.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Lip 2021, 17:42 »
Zasadniczy bład który zrobiłeś, to że nie zmierzyłeś oryginalnych (zapieczone, ale wd40 i zawsze się da odkręcić chociaż jedną).
Przesunięcie (ofset) obręczy ustawia sie właśnie przy zaplataniu (na centrownicy się ustawia). Bez centrownicy - przednie koło można odwracać i porównywać odległość obręczy od widelca pod koroną - powinna być identyczna dla obu ustawień.

Z tylnym trochę trudniej, można ustawiać odległość od ramion górnego trójkąta.
Ja po założeniu kół do roweru, koryguje ofset tylnego koła, jadąć "bez trzymanki", nie powinno ściągać roweru w prawo, ani w lewo.

Nie stosuję różnej długości szprych dla prawej i lewej strony, to niewielka różnica rzędu 1mm, nypel to kompensuje.

Jak ci szprychy wystają 2mm ponad nypel, to zamów 3mm krótsze i zaplataj od nowa.

Offline Mężczyzna marszy

« 16 Lip 2021, 19:28 »
Z tyłu z jednej strony powinny być krótsze, jesteś pewien, że dobrze zmierzyłeś oryginalne?

Te piasty mają niesymetryczne kołnierze, może dlatego tak wychodzi. Szprychy starałem się mierzyć w miarę dokładnie, ale nie dość że były cięte, to jeszcze wyciągane przez tarcze, co trochę je zwichrowało. Także wynik w przybliżeniu 1-2mm.

Jak ci szprychy wystają 2mm ponad nypel, to zamów 3mm krótsze i zaplataj od nowa.

Nie wiem, czy śledzisz ceny i dostępność szprych ;) Wolałbym za drugim razem trafić z długościami.

Co do reszty - nie, nie zawsze puści, było kilka prób, tak, zaplecione poprawnie, wycentrowane na centrownicy, dociągnięte przy centrowaniu do osi. Są sztywne, bez bicia, ale z ewidentnym przesunięciem.

Jeśli macie sprawdzone kalkulatory, proszę o linki, jeszcze raz sobie wstukam i sprawdzę, bo albo wynik jest zly, ale faktycznie strony zamienione, albo jedno i drugie.

« 16 Lip 2021, 20:23 »
Piasta D811 novateca ma ofset 7.2 mm, D812 - 6.8mm.
Z katalogu:
https://issuu.com/novatectaiwan/docs/novatec_hub_dimensions

Ustawia się offset na centrownicy i centruje.
Powinno wyjść w osi roweru.

Szprychy jednak powinny być róznej długości, bo wg. katalogu średnica otworów szprych (P.C.D) to 58/45 i 58/54, dosyć nietypowe.
Tego się nie skompensuje na nyplach.

Offline Mężczyzna marszy

« 16 Lip 2021, 21:40 »
Wrzuciłem wymiary piast do Freespoke'a, obręcz już mają w systemie.

Wychodzi przód 258 + 262, tył 2x 260. Pomijając kwestie prawidłowego wkręcenia szprychy w nypel, tył powinien być dobrze, przód minimalnie przesunięty. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zły kierunek offsetu w kalkulatorze, ale to już na zywo trzeba by sprawdzić.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lip 2021, 00:40 »
Zamówiłem, zaplotłem i
- oba koła mają oś przesuniętą o dobry centymetr na lewo od osi ramy
- szprychy po dociągnięciu wychodzą z 1,5-2mm ponad nypel (nie wcięcie, ale już gorę)
Też kiedyś zaplotłem zaplotłem koło na darowanych, używanych szprychach. Okazały się za długie o milimetr lub nawet dwa, ale zwykła taśma na obręcz załatwia sprawę. Możesz też spróbować, jak nie to dwie taśmy :P Serio, szkoda cudować, bo na 95% będzie działać prawidłowo.

Mógłbyś ewentualnie zmienić zaplot z 3 na 4 krzyże, ale przez przekroczenie dopuszczalnego zakresu i tak uszkodziłeś gwint w nyplach, więc szkoda zachodu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 19 Lip 2021, 20:49 »
Przymierzam się do składania nowych kół. Chciałbym z przymusu użyć tylko dwóch długości szprych. Na przód wiadomo jedna długość, ale z tyłu powinny być różne długości. Różnica to jakieś 2 mm.

Podobno istnieją podkładki którymi można sobie zwiększyć ERD, czyli średnicę wpływającą na długość szprych. Co to za podkładki?  :icon_smile2: :icon_smile2:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 19 Lip 2021, 20:56 »
To są podkładki do "wzmacniania" obręczy nieoczkowanych, używam Sapim, bo jest kilka kształtów do wyboru, by spasować się z wewnętrzną powierzchnią obręczy. Ale one wybierają tak na oko  z pół mm.
https://www.sapim.be/tools/washers

« 19 Lip 2021, 21:36 »
Czyli o te chodzi. Pół milimetra nie bardzo mnie ustawia. Może gdy dało się użyć dwóch pod jednym nyplem ;)

Muszę sobie na spokojnie rozpisać na kartce dostępne długości szprych i wybrać na ile krzyży zaplatać żeby zminimalizować niedoskonałości. O ile szprycha zbyt krótka o 2 mm nie powinna być żadnym problemem, to za długiej już nie chcę.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 19 Lip 2021, 21:55 »
Moim zdaniem jest odwrotnie - prawą tronę trzeba zrobić zgodnie ze sztuką, bo masz naprężenia ok. 125 KG i największe ryzyko pękania szprych. Co Ci szkodzi wystająca o mm szprycha, jeśli i tak jest w komorze? A jeśli to jakaś zabytkowa płaska obręcz, to jak za czasów rometa trzeba liznąć szprychę pilnikiem i będzie lux.

« 19 Lip 2021, 22:22 »
Wkręcając zbyt daleko szprychę niszczy się gwint w nyplu. Wytrzymałość powinna być prawie identyczna dla zbyt krótkiej i zbyt długiej szprychy, bo gwint trzyma na takiej samej długości. Moje obręcze to stożki 30 mm, więc faktycznie nic by nie wystawało nawet gdybym miał za długą o pół centymetra :D ;D

Tył:
Ze względu na dostępność szprych chyba zdecyduję się na trzy krzyże. Wtedy będę mógł wziąć różne długości na lewą i prawą stronę, bo są dostępne. Szprychy byłyby zbyt krótkie. Lewa strona -0,4 mm, a prawa -0,8 mm.

Przód:
Zakładam, że będę zaplatał na dwa krzyże. Szprychy będą za długie krótkie: -0,2 i -1,6 mm. Zaplatając na trzy krzyże mógłbym mieć też zbyt krótkie szprychy, odpowiednio -0,6 i -1,8 mm (czyli nie ma sensu). Trzech krzyży chcę uniknąć ze względu na wysoki stożek i prądnicę w piaście.
« Ostatnia zmiana: 19 Lip 2021, 22:33 worek_foliowy »

« 20 Lip 2021, 04:20 »
Wytrzymałość powinna być prawie identyczna dla zbyt krótkiej i zbyt długiej szprychy, bo gwint trzyma na takiej samej długości.
Widzę pewną sprzeczność :D

Przejście z 2x, na 3x lub 4x, wymaga szprych dłuższych nawet o 10mm (nie da sie tak skompensować różnicy długości rzędu 2mm).

Zaplatałem wysokie stożki (30mm) na 4 krzyże - i da się.
Problem może być przy wysokim kołnierzu piasty (jak w dynamach), ale to raczej przy 4 krzyżach

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum