Autor Wątek: Samodzielne zaplatanie koła  (Przeczytany 195860 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Samodzielne zaplatanie koła
« 9 Lut 2012, 21:26 »
Dwa zwoje - udaj że nie widzisz.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 9 Lut 2012, 21:39 »
przy każdym nyplu widać jakieś 2 zwoje gwintu (ok. 1 mm)
pytanie podstawowe - jakie nyple? 12, 14 czy 16mm?
mnie od zawsze wpajano, że poprawne zaplecione koło jest wtedy, gdy wstępnie nakręcamy nyple do końca gwintu, a później równomiernie dociągamy
Zatem - jeśli masz nyple dłuższe niż 12mm to bym się raczej nie obawiał (i ew odpuścił po pół -3/4 obrotu jeśli się boisz że za mocno naciągnąłeś szprychy), przy 12stkach dla świętego swojego spokoju (przy założeniu że rower ma dzielnie służyć) przeplótłbym chyba na 14mm i nie naciągał tak bardzo mocno (niektóre obręcze są na to bardzo czułe i częsta przyczyna wyrywania z nich oczek to właśnie przeciągnięcie przy zaplataniu)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 14 Mar 2012, 17:16 »
Po zapleceniu koła miałem zagwozdkę, czy nie za mocno naciągnąłem szprychy i znalazłem dość prostą metodę, która mam nadzieję, że działa  ;) :

http://www.bikexprt.com/bicycle/tension.htm

Na youtube po wpisaniu "instrument tuning tone" znajdujemy szukany przez nas dźwięk i staramy się naciągnąć szprychy tak, aby brzmiały bardziej tak jak powinny, niż jak nie powinny ;)

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 17 Mar 2012, 19:36 »
Hm... Gdzieś tu pod ręką miałem stroik od gitary...  ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Kwi 2012, 14:29 »
Iwo, fajny link! [: ostatnio centrowałem koła w dwóch rowerach i się tak właśnie zastanawiałem czy nie przesadziłem z naciągiem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 6 Maj 2012, 16:54 »
Po zapleceniu koła miałem zagwozdkę, czy nie za mocno naciągnąłem szprychy i znalazłem dość prostą metodę, która mam nadzieję, że działa  ;) :

http://www.bikexprt.com/bicycle/tension.htm

Na youtube po wpisaniu "instrument tuning tone" znajdujemy szukany przez nas dźwięk i staramy się naciągnąć szprychy tak, aby brzmiały bardziej tak jak powinny, niż jak nie powinny ;)

To wygląda rewelacyjnie! :)
Bardzo uczenie to objaśniono, ale czy ktoś z Was to wypróbował?
Nie znam się na muzyce, jak prawdzić te częstotliwości?
Może jest jakiś miernik?
To porównywanie do mnie nie przemawia.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Maj 2012, 17:06 »
Są aplikacje na komputer i telefon do strojenia gitary, powinny pomóc.

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 10 Maj 2012, 18:18 »
Uzupełniłem częstotliwości.
Odpowiednią częstotliwość wpisujesz np. tu:
http://onlinetonegenerator.com/
Zapisujesz sobie plik (u mnie odtworzenie online nie działa), wrzucasz na komorke/mp3/cokolwiek i masz.
Osobiście mam wątpliwości przed stosowaniem metody w opisany tam sposób w kole zaplecionym na 3 krzyże. Prędzej zmierzyłbym kawałek szprychy między nyplem a najbliższym krzyżowaniem i tą długość odniósł do tabeli, a nie uderzał w miejscu krzyżowania.
Trochę mi pachnie też lipą stosunek długości do wydawanych dźwięków. Pomiędzy dźwiękami różniącymi się o oktawę (dźwięk oznaczony tą tym samym symbolem i dwukrotnie różnicy się częstotliwością) powinna być dwukrotna różnica w długości szprychy, a tak nie jest. Porównajcie sobie to np dla dźwięku F#.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Maj 2012, 09:28 »
może dlatego, że naciąg szprychy nie rośnie liniowo wraz ze wzrostem jej długości?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 12 Maj 2012, 10:37 »
Naciąg szprychy w ogóle tutaj nie rośnie. Autor tekstu wychodzi z założenia, że niezależnie od długości przy takiej samej średnicy szprych naprężenie powinno być takie samo.
Nie chce mi się grzebać po książkach za wzorami, ale przy takim samym naprężeniu, takiej samej średnicy szprychy skrócenie jej długości o połowę skutkuje dwukrotnym wzrostem częstotliwości drgań własnych. Jedyną widoczną jak dla mnie możliwą przyczyną odstępstwa od tej reguły jest uwzględnienie zamocowania szprychy w nyplu.

Sprawdzanie i wyrównywanie naciągu za pomocą wydawanego tonu jest ogólnie pomysłem niezłym, ale pod warunkiem, że jest to ustawienie zgrubne, poprawione później centrowaniem. Natomiast "strojenie" szprych idealnie do tego samego dźwięku to wg mnie pomysł chybiony, bo zakłada idealność części. Tymczasem obręcz na pewno nie jest tak samo sztywna na całym obwodzie (choćby otwór na wentyl i łączenie obręczy to już 2 newralgiczne miejsca), szprychy nie mają co do mikrometra tej samej średnicy itp. i takie "nastrojone" koło będzie jajem.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Maj 2012, 12:00 »
Tak, mi na prostym, nacentrowanym kole szprychy wydają dźwięki wyraźnie różniące się od siebie. Ale ja nie używałem tej metody do samego centrowania, tylko do sprawdzenia już po nacentrowaniu, czy nie naciągnąłem wszystkich za mocno lub za słabo - mimo różnego brzmienia, dźwięki wydawane przez szprychy są zdecydowanie bliżej pożądanego tonu niż do tonów sąsiednich.

Offline Mężczyzna insect

• Na forum od: 15.04.2012
« 9 Cze 2012, 15:48 »
Mam problem z doborem długości szprych.
Piasta Novatec f062 sb, obręcz mavic a719. 36 szprych, zaplot na trzy krzyże.

Wymiary piasty: całość 135mm, FTF (odległość pomiędzy kołnierzami od zewnątrz) 57mm, PCD (odległóść przeciwległych otworów na szprychy) 49mm, oldegłóści od kołnierza z zewnątrz do konca piasty: od strony kasety 46mm, od drugiej 32mm.

Wymiary obręczy: http://www.starbike.com/p/Mavic-A-719-299-en , ERD: producent podaje 602mm a na stronach z kalkulatorami jest od 600,5mm do 603mm (na jakims forum wyczytałem że ktoś osobiscie mierzył i wyszło też 602mm).

Z tymi danymi kalkulator dtswiss wyliczył szprychy na 279 i 280.
Reszta kalkulatorów podawała zupełnie inne wyniki:
prowhell:   290 ; 291
lenni.info:  288,3 ; 289,7
sapim:       290 ; 292
whellpro:   288,6 ; 290
pro-bike:   290,1 ; 290,1
SpokeMan: 290,7 ; 289,4

dlaczego kalkulator dt pokazuje az tak rozbieżny wynik?
Jaką wobec tego wziąć długość szprych?
Może ktoś ma taki zestaw?

« Ostatnia zmiana: 9 Cze 2012, 16:38 insect »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Cze 2012, 18:00 »
o ile dobrze pamiętam to w kalkulatorze DT podaje się nie "oldegłóści od kołnierza z zewnątrz do konca piasty: od strony kasety 46mm, od drugiej 32mm.", tylko odległości do środka piasty - popatrz, według niego strona nienapędowa wyszła krótsza niż napędowa.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna insect

• Na forum od: 15.04.2012
« 9 Cze 2012, 22:39 »
Ale od strony zewnetrznej kołnierza do środka piasty czy od strony wewnetrznej?
Z resztą różnica jest mała pomiedzy tymi dwoma opcjami a odbiega znacząco od reszty. Teraz nawet jeszcze bardziej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Cze 2012, 22:54 »
Ale od strony zewnetrznej kołnierza do środka piasty czy od strony wewnetrznej?
Po środku kołnierza.
Policzmy, masz piastę mtb, środek to 135/2 mm, od jednej strony 135/2-32mm, a od drugiej 135/2-46mm (wedle tego, co podałeś na 1 screenie).
Czyli wychodzi w tych okolicach co w pozostałych kalkulatorach, 292 i 290. Różnice długości szprych rzędu 2mm nie są aż tak istotne.

edit: widzę twój błąd, jak podajesz średnicę otworu na szprychę 36mm to nic dziwnego, że źle liczy :D

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum