Autor Wątek: nowy 'sakwowy' extrawheel  (Przeczytany 15968 razy)

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
nowy 'sakwowy' extrawheel
« 5 Lis 2008, 08:45 »
Trochę to naciągane - po co przyczepka, skoro i tak sakwy...? No a sakwy rżnięte równo ze SportPackera Ortlieba - ciekawe jak system mocujący, hehe :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 5 Lis 2008, 08:56 »
E tam, Sport Packer - przecież to są sakwy crosso Expert Rear  :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 5 Lis 2008, 11:44 »
W tym roku byłam z welocypedami w Mołdawii i jeden koleś sam zmodyfikował przyczepkę extrawheel na wersję sakwową: były tam zamontowane 2 bagażniki low i na przyczepce wiózł 4 sakwy. Plusem było to, że łatwiej rzeczy posegregować niż worach transportowych i siatki trzymające wory sie nie niszczą, bo ich nie ma ;). Mimo tych udziwnień przyczepka i tak rozwaliła sie dwa razy.
Poniżej zdjęcie przyczepki (nie komentujcie liczby sakw:P)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 5 Lis 2008, 15:44 »
Jak dla mnie to pomysł jest lepszy porównując starszą przyczepkę. Łatwiej rzeczy posagregować to raz, nie ma tych podatnych na przetarcia siatek to dwa. A jak w bazie zostawiamy przyczekę zabierając powiedzmy kilka tylko rzeczy to jeżeli tylko są zapakowane do jednej sakwy to omija nas przepakowywanie. Po prostu przekładamy sakwę z przyczepki na bagażnik.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 6 Lis 2008, 07:45 »
Cytat: "Michał Wolff"
dwie sakwy to starczą może na tygodniową trasę

Ilość bagażu to chyba zależy bardziej od tego, gdzie się jedzie, a nie na ile. Podstawowego bagażu zabieram w zasadzie tyle samo gdy jadę na 4 dni i tyle samo, gdy na 3 tygodnie (różnica może być tylko w ew. zapasach jedzenia, a czy się je zabiera zależy właśnie od miejsca, w które się jedzie). A zdażały się nam i klasyczne wyprawy, gdy na 3 tygodnie pakowaliśmy się w dwójkę w jedną parę sakw :) Generalnie idea Extraweela przy podróżowaniu po Europie jest bardzo naciągana.

« 6 Lis 2008, 14:10 »
Są tacy jak Ty, że wyrabiają się w mniej

Sedno sprawy leży w wielkości sakw. Moje Cumulusy to zdecydowanie największe sakwy na rynku, większych nie widziałem. Stąd też sporo się do nich mieści. Poza tym część bagażu, jak np. namiot, jedzie na bagażniku osobno przytroczona. Dopóki jeździliśmy we dwójkę, nigdy nie potrzebowaliśmy więcej niż dwóch zestawów sakw. Teraz też nie używamy ich więcej, ale część bagażu trafia do przyczepki Natalki.
Generalnie wydaje mi się, że ludzie mają tendencję do przeładowywania rowerów. Pytanie tylko czym?? Oczywiście nie mówię tu o wyprawach na północ Europy, gdzie trzeba zabierać więcej ubrań. Warto dodać, że kilka razy (Hiszpania, Chorwacja), oprócz standardowego bagażu, pakowaliśmy zapasy jedzenia, które wystarczały w zasadzie na całe 3-tygodniowe wyjazdy.

« 6 Lis 2008, 14:43 »
Wielu wozi dużo akcesoriów fotograficznych

Czyżbyś się przymierzał do dalszych zakupów  :)

Ja do Anglii zabrałem 900-gramowe puszki z gołąbkami i flakami.  :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 6 Lis 2008, 15:56 »
Cytat: "Remigiusz"
Moje Cumulusy to zdecydowanie największe sakwy na rynku, większych nie widziałem. Stąd też sporo się do nich mieści.

Ile mają pojemności?

Ja w te wakacje musiałem się przez 4 tyg. mieścić w dwie zadnie sakwy, trochę z przymusu, bo a początku jechałem z kolegą, ale po trzech dniach zrezygnował i musiałem wspólny bagaż wozić sam. Po zakupach sakwy mogłem zawinąć tylko raz :) Później na nierównościach pękło mi aluminiowe mocowanie bagażnika do ramy (jak to określił mechanik w Słupsku: "aluminium to gówno, nie materiał"  :lol: ), chcieli mi wcisnąć nowy bagażnik, ale dzięki pomocy serwisantom z dwóch sklepów rowerowych jakoś udało mi się naprawić mocowanie, ale potem tak na wszelki wypadek na ławce pod latarnią Stilo, zostawiłem klapki, kilka par spodenek i koszulek, szampon, olejek z filtrem, a ręcznik przeciąłem na pół  :D

« 6 Lis 2008, 16:15 »
Tyż piknie!  
A to ile miałeś tam w sumie bagażu?

W kg nie wiem. Wystarczająco dużo, by na miejscu, przez 10 dni, wydać jedynie osławione 17 funtów. Bonusowo woziłem też torby lotnicze Zatora (+ 6 kg) na przednim bagażniku i wszystkie wspólne elementy ekwipunku (namiot 3 kg, narzędzia, zapasową oponę, dętki itp.)

Cytat: "VAGABOND"
Ile mają pojemności?

Tak naprawdę to nie wiadomo. Znamionowo producent podaje jedynie 50 litrów. Ale faktycznie to są duuuuuużo większe od wszelkich Crossaków i innych Ortliebów - porównywałem w boju  :) Niestety nie są już w zasadzie produkowane  :cry:

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 6 Lis 2008, 16:46 »
http://www.wrower.pl/turystyka/sakwy/sakwy-cumulus.php

hmmm... identyczny system mocowania widziałem w sakwach Crosso (chyba) Twist, mojego kolegi. Mówił że Crosso dopiero je testowało, przed wprowadzeniem na rynek, czyżby nie wysilając się zerznęli pomysł Cumulusa  ?

mingus

• Gość
« 6 Lis 2008, 16:56 »
hmmm... identyczny system mocowania widziałem w sakwach Crosso (chyba) Twist, mojego kolegi.

Ta nowa nauka zdumiewa mnie. :lol:

czyżby nie wysilając się zerznęli pomysł Cumulusa  ?

Nie, ze starych VauDe.

Michał, jaką lustrzankę w końcu kupiłeś?

Pozdrawiam ciepło.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 6 Lis 2008, 23:06 »
Cytat: "Remigiusz"
Ja do Anglii zabrałem 900-gramowe puszki z gołąbkami i flakami.  :)

ktore mozna bylo kupic b.czesto na miejscu :-))

co do extrewheel . .to sam nie wiem .. Michal pisal o srodku ciezkosci ... ze niski .. a wiemy ze np. Duszak Team jezdza z tym wszedzie .. no i ludzie nawet po bezdrozachTybetu z tym jezdza . .wiec chyba musi byc ok ...

ale mi sama idea i tak sie jakos nie podoba ... [ludzie twierdza ze to jak SPD - raz sie sprobuje i sie nadziweic nie mozna czemu sie wczesniej nie probowalo, ale .. ]

a nie podoba mi sie tylko dlatego ze chyba mimo wszystko nie jest to wygodne w miescie [nie wiem na pewno] no i .. im wiecej miejsca na bagaz tym wiecej sie go bierze :-)

pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Lis 2008, 08:45 »
Cytat: "robb"
[ludzie twierdza ze to jak SPD - raz sie sprobuje i sie nadziweic nie mozna czemu sie wczesniej nie probowalo, ale .. ]

To muszę uważać na te przyczepki, bo SPD... raz spróbowałęm i więcej nie chcę! :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 7 Lis 2008, 13:52 »
kurde .. nie dogodzisz :-)
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy