Autor Wątek: Ukraina-Rumunia-Bułgaria  (Przeczytany 3489 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Ukraina-Rumunia-Bułgaria
« 30 Lis 2012, 19:26 »
Witam forumowiczów.
Planuje w wakacje wyruszyć poza kraj i poznać trochę kultury w Europie, dlatego wrzucam ogólny zarys trasy i związku z tym mam prośbę do Was o ciekawe spostrzeżenia, sugestie co do trasy, noclegi godne polecenia pod namiotem i nie tylko.
Za wszystko z góry dziękuje i pozdrawiam  :)
http://www.bikemap.net/route/1918063#lat=47.842315860156&lng=23.896294999999&zoom=6&maptype=ts_terrain
Mam nadzieje,że wszystko teraz ok. ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2013, 18:44 paweł dmitruk »

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Ukraina-Rumunia-Węgry-Słowacja
« 30 Lis 2012, 19:28 »
Niepowtarzalna trasa...:D

Nawet do mojego miasta zajedziesz. ;)

• Marin
« 30 Lis 2012, 19:50 »
Moment już poprawiam ;)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 1 Gru 2012, 14:49 »
Jak już gdzies pisałem komuś z Alba Iulia możesz jechać przez Campeni, Abrud na Huedin (chyba, że jedziesz w drugą stronę;) ) Ruch samochodowy zerowy co może nie być tak oczywiste na trasie Alba Iulia -Cluj i z pewnością widoki dużo ciekawsze bo trasa prowadzi przez średniej wielkości góry. Jak coś pytać śmiało.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2012, 15:35 »
A może z Suceavy do Bicaz przez Gura Humorului - Ostra - Poiana Largului ?
Po drodze monastery Humor i Voronet, a potem całkiem przyjemna jazda mało ruchliwą drogą przez przełęcz Ostra.

• Marin
« 1 Gru 2012, 15:53 »
Jak już gdzies pisałem komuś z Alba Iulia możesz jechać przez Campeni, Abrud na Huedin (chyba, że jedziesz w drugą stronę;) ) Ruch samochodowy zerowy co może nie być tak oczywiste na trasie Alba Iulia -Cluj i z pewnością widoki dużo ciekawsze bo trasa prowadzi przez średniej wielkości góry. Jak coś pytać śmiało.
Dzięki za informacje i cenną uwagę, natomiast czy warto odpuścić sobie Cluj Napoca?
pozdrawiam

• Marin
« 1 Gru 2012, 16:01 »
A może z Suceavy do Bicaz przez Gura Humorului - Ostra - Poiana Largului ?
Po drodze monastery Humor i Voronet, a potem całkiem przyjemna jazda mało ruchliwą drogą przez przełęcz Ostra.
Dzięki i na pewno wezmę to pod uwagę. Tak się składa,że przypadła mi rola planowania trasy i muszę brać pod uwagę wiek moich towarzyszy (52 i 59 lat). W związku z tym czy na tym odcinku trzeba będzie się mocno wspinać? Chociaż zaznaczyłem póki co trasę Transfagarską ;)
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 1 Gru 2012, 17:50 »
Kto co woli. Ja odpuszczę sobie 90% miast, żeby przejechać gdzieś po okolicznych wioskach. To zależy czy jest ono warte oglądania według Twoich wytycznych i upodobań. My jechaliśmy główną drogą z Alba Iulia do Sibiu i był to najgorszy odcinek w Rumunii. Sporą część mijał nas tir za tirem i jeśli tak samo ma wyglądać droga z Cluj (jest to ta sama droga i wydaje się także jedną z głównych tranzytowych w stronę południa ) to ja Ci ją szczerze odradzam :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2012, 21:25 »
Dzięki i na pewno wezmę to pod uwagę. Tak się składa,że przypadła mi rola planowania trasy i muszę brać pod uwagę wiek moich towarzyszy (52 i 59 lat). W związku z tym czy na tym odcinku trzeba będzie się mocno wspinać? Chociaż zaznaczyłem póki co trasę Transfagarską ;)
Od wieku ważniejsza jest forma. Moim zdaniem trasa jest w porządku, podjazd ma kilka procent, ale bez jakiegoś większego szaleństwa. Znacznie ostrzej będziesz miał na wyjeździe z kanionu Bicaz.

Możesz sobie obejrzeć profie:
http://www.bikemap.net/route/679728#lat=47.352665077085&lng=26.024766425781&zoom=10&maptype=ts_terrain
http://www.bikemap.net/route/679747#lat=46.942747344711&lng=25.963315000001&zoom=11&maptype=ts_terrain

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 3 Gru 2012, 10:00 »
W drodze powrotnej gorąco polecam przekroczyć granicę rumuńsko węgierską w okolicy GUYLA - urokliwe miasteczko z zamkiem i innymi atrakcjami takimi jak np.  cukiernia z 1840 roku. Poza tym bardzo fajnie realizowany festiwal zamkowy i ogólnie niepowtarzalny klimat. Zaraz u podnóża zamku jest camping MARK - tani, swojski z furtką na zamek. Później na Węgrzech można skorzystać jeszcze z termalcampingów - płaci się niewiele więcej za pobyt a źródła termalne są gratis - bardzo miła odmiana po całym dniu jazdy. Naciągnął bym też trasę aż pod Tokaj i Miskolc - też są to bardzo ładne tereny i szkoda by było ich nie zwiedzić będąc tak blisko.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 3 Gru 2012, 10:10 »
Hej, co do Cluj Napoca - widze że i tak już jedziecie przez Suczawę, Sibiu i Brasov - Sibiu i Brasov na pewno sa o wiele bardziej efektowne i ładniejsze od Cluj, zalezy co lubicie, ale ja chyba zrezygnowałabym z jeszcze jednego miasta. Po drodze widzę też Czerniowce na Ukrainie - centrum jest przepiękne, główny deptak im Kobylanki (ulica Olgi Kobylańskiej)  bardzo mi się podobał, może lepiej poswięcic parę godzin na Czerniowce?
« Ostatnia zmiana: 3 Gru 2012, 15:17 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• Marin
« 3 Gru 2012, 15:12 »
W drodze powrotnej gorąco polecam przekroczyć granicę rumuńsko węgierską w okolicy GUYLA - urokliwe miasteczko z zamkiem i innymi atrakcjami takimi jak np.  cukiernia z 1840 roku. Poza tym bardzo fajnie realizowany festiwal zamkowy i ogólnie niepowtarzalny klimat. Zaraz u podnóża zamku jest camping MARK - tani, swojski z furtką na zamek. Później na Węgrzech można skorzystać jeszcze z termalcampingów - płaci się niewiele więcej za pobyt a źródła termalne są gratis - bardzo miła odmiana po całym dniu jazdy. Naciągnął bym też trasę aż pod Tokaj i Miskolc - też są to bardzo ładne tereny i szkoda by było ich nie zwiedzić będąc tak blisko.
Dzięki za informacje, natomiast możesz przybliżyc gdzie to jest GUYLA (google nie mogą znaleźc?)

• Marin
« 3 Gru 2012, 15:20 »
Hej, co do Cluj Napoca - widze że i tak już jedziecie przez Suczawę, Sibiu i Brasov - Sibiu i Brasov na pewno sa o wiele bardziej efektowne i ładniejsze od Cluj, zalezy co lubicie, ale ja chyba zrezygnowałabym z jeszcze jednego miasta. Po drodze widzę też Czerniowce na Ukrainie - centrum jest przepiękne, główny deptak im Kobylanki bardzo mi się podobał, może lepiej poswięcic parę godzin na Czerniowce?
Co to za miasto,które mam ominąc? (Cluj?) Plan na razie ogólny, natomiast na pewno Suczeava, Sighisoara, może Brasów, Sibiu, W Czernowcach będzie prawdopodobnie nocleg także będziemy zwiedzac. Dzięki za sugestie.
Pozdrawiam

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 3 Gru 2012, 15:21 »
Gyula chyba. (nie Guyla)

Co do Cluj, to odpowiadałam na to pytanie:

czy warto odpuścić sobie Cluj Napoca?

I chyba odpowiedź wyszła mi nieprecyzyjnie. Chodziło mi o to, że na trasie są już i tak piękne miasta (Brasov, Sibiu, Sighișoara) i moim zdaniem Cluj można sobie odpuscić.

No i zrobiłam byka, deptak to jest ulica Kobylańskiej.
« Ostatnia zmiana: 3 Gru 2012, 15:30 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• Marin
« 3 Gru 2012, 15:39 »
Nic się nie stało jeszcze raz dzięki :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy