Autor Wątek: Ukraina-Rumunia-Bułgaria  (Przeczytany 3690 razy)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
Odp: Ukraina-Rumunia-Węgry-Słowacja
« 4 Gru 2012, 07:32 »
Oczywiście Gyula, literówka się wkradła ;)

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
« 23 Gru 2012, 18:06 »
Znacznie ostrzej będziesz miał na wyjeździe z kanionu Bicaz.

zgadzam się, było dość ostro :)
nie wiem czy to zdjęcie to oddaje, ale może wystarczy
https://plus.google.com/photos/107908073970089101939/albums/5806262823798215233/5807002930326131618?authkey=CIuH8fut8bbqfQ

Od Bicaz do Gheorgheni nasze trasy się pokrywają. Podobnie też na większości węgierskiego odcinka. Ale muszę odnaleźć swoje notatki z podróży, aby podać jakieś szczegóły :)
W Satu Mare odradzam hostel tuż przy dworcu kolejowym - kradną.

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 23 Gru 2012, 19:36 »
@marge byłbym wdzięczny o sugestie, jak będę wyjeżdżał wszystkie informacje zbieram w notatnik i wio... ;D

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Gru 2012, 19:12 »
W Czernowcach będzie prawdopodobnie nocleg także będziemy zwiedzac.

A gdzie śpicie w Czerniowcach? My spaliśmy w hotelu dworcowym, było niepowtarzalnie i tanio. To znaczy: rowery były bezpiecznie zamkniete w przechowalni bagażu, całą noc słuchaliśmy pociągów, przy kapieli pod prysznicem Jacek wygrzebał skadś bilet z 80 któregoś roku (nie pamiętam czy zza rury czy służył złożony jako klinik do czegoś), myliśmy się robiąc dziwne pozycje (by broń boże czegoś nie dotknąć:)), w łazience jakiś zamulony młody człowiek golił się żyletką, nie trafiając w zarost, skutkiem czego Jacek z wrażenia aż nie umył zębów. Nie wiem, czy takie atrakcje cały czas tam można mieć, ale warto poczuć klimat i mówie to naprawdę całkiem serio. Tego noclegu nie zamieniłabym na żaden świetny hotel.  A sam dworzec piękny.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• Marin
« 25 Gru 2012, 20:08 »
Opowiadasz,aż buzia się haha i trudno w to uwierzyc, że to prawda mam nadzieje że przeżyjemy to samo
Pozdrawiam :D

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 7 Lut 2013, 16:14 »
Kilka moich pomysłów co do części trasy:
- z Alba Julii nie jechałbym na Cluj główną drogą bo spory ruch tylko przez Góry Apuseni w stronę Oradii
- między Clujem a Satu Mare i dalej na Węgrzech przez Mateszalkę itd. nie wiem czy jest coś ciekawego, więc podarowałbym sobie tą część Rumunii i z Oradii pojechał na Węgry przez Debrecen, Park Hortobagy do Tokaju
- dla mnie Tokaj punkt obowiązkowy, potem drogą równoległą do głównej przez Sarospatak do Satoraljaujhely
- można też pojechać przez górki Zemplińsko-Tokajskie i zobaczyć ciekawe zamki: Boldogko, Fuzer
- przez Satoraljaujhely nie na Trebisov tylko bocznymi drogami do Michalowców, nad Zemplińską Szirawę
- z Michalowców możesz na Barwinek a możesz też przez Medzilaborce, przełęcz Beskid Jaśliska

Jeździłem trochę po wschodniej Słowacji, północnych Węgrzech. Są to ciekawe i fajne do jazdy rowerem tereny. Polecam unikać głównych dróg, poruszać się bocznymi gdzie ruch samochodów jest bardzo mały, więc musisz przeanalizować dokładniejsze mapy.

• Marin
« 7 Lut 2013, 17:54 »
Dzięki za sugestie, wiadomo wszędzie nie można byc, natomiast co do wyjazdu z grubsza wszystko dopięte. :D
PS. Dawno Cię nie było na forum.
pozdrawiam

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 7 Lut 2013, 18:45 »
No nie było, bo w 2012 pochłonęła mnie bardziej turystyka piesza niż rowerowa, ale w tym roku zamierzam to zmienić i być może też wyląduje z rowerem w Rumunii, kto wie...

• Marin
« 7 Lut 2013, 19:48 »
No nie było, bo w 2012 pochłonęła mnie bardziej turystyka piesza niż rowerowa, ale w tym roku zamierzam to zmienić i być może też wyląduje z rowerem w Rumunii, kto wie...
No to do zobaczenia na trasie :D

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 14 Lut 2013, 16:40 »
Jeśli planujesz nocleg w okolicach Michalovc'ów, nad Zemplinską Širavą, polecam to miejsce, dzika plaża za domkami letniskowymi. Nocowałem tam latem 2012. Ciepła woda w zbiorniku, podobno 1-sza klasa czystości. Mam gdzieś fotografie... czekają jeszcze na prezentację.

Jeśli chciałbyś popróbować wina tokajskiego polecam małe winniczki na trasie od Tokaju na północ, szczególnie to miejsce , w Tokaju jest drogo natomiast wino tego typu produkuje około 30-kilka wiosek. W Vinničkach można zwiedzić piwnice i zakupić trunki po niewysokiej cenie.

« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2013, 16:48 KiESWY »

• Marin
« 14 Lut 2013, 17:33 »
W Czernowcach będzie prawdopodobnie nocleg także będziemy zwiedzac.

A gdzie śpicie w Czerniowcach? My spaliśmy w hotelu dworcowym, było niepowtarzalnie i tanio. To znaczy: rowery były bezpiecznie zamkniete w przechowalni bagażu, całą noc słuchaliśmy pociągów, przy kapieli pod prysznicem Jacek wygrzebał skadś bilet z 80 któregoś roku (nie pamiętam czy zza rury czy służył złożony jako klinik do czegoś), myliśmy się robiąc dziwne pozycje (by broń boże czegoś nie dotknąć:)), w łazience jakiś zamulony młody człowiek golił się żyletką, nie trafiając w zarost, skutkiem czego Jacek z wrażenia aż nie umył zębów. Nie wiem, czy takie atrakcje cały czas tam można mieć, ale warto poczuć klimat i mówie to naprawdę całkiem serio. Tego noclegu nie zamieniłabym na żaden świetny hotel.  A sam dworzec piękny.

Martwawiewiórka czy możesz podac adres hotelu dworcowego w Czerniowcach
Pozdrawiam

• Marin
« 14 Lut 2013, 17:35 »
Jeśli planujesz nocleg w okolicach Michalovc'ów, nad Zemplinską Širavą, polecam to miejsce, dzika plaża za domkami letniskowymi. Nocowałem tam latem 2012. Ciepła woda w zbiorniku, podobno 1-sza klasa czystości. Mam gdzieś fotografie... czekają jeszcze na prezentację.

Jeśli chciałbyś popróbować wina tokajskiego polecam małe winniczki na trasie od Tokaju na północ, szczególnie to miejsce , w Tokaju jest drogo natomiast wino tego typu produkuje około 30-kilka wiosek. W Vinničkach można zwiedzić piwnice i zakupić trunki po niewysokiej cenie.

Kieswy dzięki za informację, a winem na pewno nie pogardzę. ;D

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
« 14 Lut 2013, 20:02 »
Kieswy.Woda w szirawie jest skażona od wielu lat.Było o tym na wędkarskich forach.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 14 Lut 2013, 23:42 »
Wędkarskich nie czytałem; ryby nie ma i w wielu naszych jeziorach, zwykle nie ze względu na skażenie wód. Nie chcę się spierać, wybór zawsze należy do podróżującego, ja przeżyłem; aktualny stan czystości zawsze można sprawdzić np. http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1505:pripravenos-prirodnych-anumelych-kupalisk-na-letnu-turisticku-sezonu-2012&catid=59:kupaliska&Itemid=66  http://aktualne.atlas.sk/vyhovujucu-kvalitu-vody-na-kupanie-ma-20-prirodnych-kupalisk/dnes/regiony/

W zeszłym roku dopuszczono do użytkowania cztery naturalne kąpieliska bezpośrednio nad Širavą.
Aczkolwiek, rzeczywiście, w 2007 było zupełnie inaczej.

A jeśli nie kąpiel to zawsze krajobraz.

• Marin
« 19 Lut 2013, 11:11 »
Odświeżam wątek, ponieważ nastąpiły zmiany i po wielu rozważaniach ,sugestiach  kolegów doszliśmy do następującego konsensusu.
Przede wszystkim nad zmianami odegrał czas i poniżej przedstawiam (mam nadzieje) ostateczną wersję wyprawy. Jeżeli Ktoś z forumowiczów "kręcił się" w tych stronach to proszę o sugestie :)
http://www.bikemap.net/route/1985742#lat=46.914545978789&lng=26.008525&zoom=5&maptype=ts_terrain
Transport koleją-droga powrotna:
Mangalia-Suczeawa
Czerniowce-Lwów
Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....