Budżet na najbliższe parę miesięcy mam zablokowany, ale w okolicach lata nadejdzie pora na wymianę moich wysłużonych butów SPD. Dlaczego to w ogóle jest temat? Bo ja mam
bardzo szeroką stopę.
W przypadku butów New Balance mam obecnie buty o szerokości 4E i są umiarkowanie OK, rozważam sobie jako następne butki 6E, choć nie wiem, czy to już nie będzie za dużo. Podbicie oczywiście wysokie.
W tej chwili mam tylko dwa typy, oba niestety drogie albo bardzo drogie:
- Sidi Mega (650 albo ok. 1000zł)
- Bont Vaypor XC (ok. 1150zł)
Przeraża mnie to trochę - nie chcę wydawać aż tyle. Butów Sidi Mega nie mierzyłem i nie wiem, czy będą OK. Mierzyłem buty Specialized i Northwave - są za wąskie przy właściwej długości. Shimano to kadłubki, przy dobrej szerokości długość jest o 4 rozmiary za duża
Butów zamierzam używać do jazdy na rowerze trekkingowym ale chodzenie czasem się trafi (np. zwiedzanie zamku) więc zdecydowanie buty do MTB lub podobnego rodzaju. Zapięcie koniecznie bez sznurówek - miałem kiedyś butki marki Diadora z zapięciem rzep + sznurówka i sznurówka uciskała mocno stopę.
Czy macie może wiedzę o jakichś butach SPD, które rozwiązywałyby mój problem? Cena... pożądane by było do ~500zł, ale cudów pewnie nie ma :/ Niemniej jednak warto mieć wiedzę o tym, co jest do wyboru bo nie wiadomo, co przypasuje.