Autor Wątek: Góry Świętokrzyskie.  (Przeczytany 2257 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Góry Świętokrzyskie.
« 13 Gru 2012, 16:40 »
Tak jak napisalam w komentarzu - piekna wycieczka, piekna zima w gorach i w lasach. Niesamowity dystans jak na zimowe warunki (a jak dla mnie i tak wielki :) )

Mnie odpadlby chyba odnoza;) ostatnio po 30km przejazdzce po miescie w temperaturze okolo 0 st. mialam zmarzniete stopy  :-\
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 13 Gru 2012, 16:42 »
Piękny dystans na tę porę roku! Pogoda nie rozpieszczała co widzę po zdjęciach, myśmy jednak złapali lekko lepszą pogodę. Miło było sobie przypomnieć kawałek trasy jaką machałem tydzień temu. Dzięki!

Pytanko: bateria w aparacie nie robiła Ci niespodzianek na mrozie? Jak jechalismy swoje świętokrzyskie, to temp były lekko wyższe, a musiałem aparat trzymać przy ciele, pod koszulką termoaktywną bo inaczej na mrozie padał.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 13 Gru 2012, 22:28 »
Taki dystans z kolcami to chyba Twój rekord  :). A co do rekordów to widzę, że masz realną szansę na przekroczenie 20tys. km przebiegu w tym roku  :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Gru 2012, 02:55 »
toż to dla Wilka żadna nowość ;) wg bikestats 3 ostatnie lata 20k pobił ;)

Ciekawy wariant, będę musiał spróbować bo tę traskę, którą jechałem to znam już do bólu  ;)
tak mi się właśnie wydawało, że już nie raz widziałem Twój przejazd tym odcinkiem najprostszą drogą, stąd też moja propozycja ;)

co do mrozu, to też muszę coś pokombinować ze sprzętem, bo dziś przy -10 stopniach nieźle mi wymroziło palce u rąk, i stopy też ciepłe nie były :/
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 14 Gru 2012, 20:01 »
Na zimę założyłem prostą kierownicę, znacznie wygodniejsze hamowanie
Zechciałbyś rozwinąć? Czemu wygodniejsze akurat zimą? Myślę nad barankiem, ale że sporo w terenie jeżdżę, to też mnie zastanawia kwestia hamowania.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Gru 2012, 20:07 »
Zechciałbyś rozwinąć? Czemu wygodniejsze akurat zimą?
Jak koło ucieka na boki to w zwykłym chwycie ręce masz bliżej siebie i można szybciej kontrować.
Zawsze można założyć dodatkowe klamki przelotowe na baranka. Zostały mi jeszcze takie z obejmą 31.8mm jak ktoś chce spróbować.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 14 Gru 2012, 22:01 »
20tys już przekraczałem 3 razy, w tym roku to już raczej mi się nie uda, aż tyle nie bardzo mi się chce jeździć, a miałem krótki przestój w związku z wypadkiem.

No to jesteś usprawiedliwiony  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 14 Gru 2012, 22:13 »
A jeżdżąc po kiepskich drogach Albanii i Islandii odczuwałeś gorsze hamowanie baranka?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Gru 2012, 11:45 »
Skoro już dzielicie się doświadczeniami to spytam - próbowaliście dodatkowych klamek do górnego chwytu?
Chodzi mi o coś takiego: http://www.flickr.com/photos/tredz/7002575711/

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 15 Gru 2012, 12:29 »
Moim zdaniem hamowanie na śliskiej jezdni trzymając tak blisko siebie ręce będzie skutkowało łatwym uślizgiwaniem się koła, a w terenie też skręcać. Małą dzwignię na kierownicy mamy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Gru 2012, 13:37 »
Poza tym to nie jest taki chwyt jak przy płaskiej kierownicy, klamki są znacznie węższe, nie będzie takiej stabilności jak przy szerszym rozstawie.
Możesz dać szerzej, dalej od mostka. W przypadku tektro klamka ma większy skok niż dźwignia szosowa, jednym palcem można docisnąć. Szerzej się nie wypowiem, jeszcze w górach z takim zestawem nie miałem okazji być :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Gru 2012, 13:44 »
Bardzo szeroko i tak rozstawić się nie da, bo kierownica sama jest wąska i może też przeszkadzać owijka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 15 Gru 2012, 18:35 »
Moim zdaniem hamowanie na śliskiej jezdni trzymając tak blisko siebie ręce będzie skutkowało łatwym uślizgiwaniem się koła, a w terenie też skręcać. Małą dzwignię na kierownicy mamy.
Podpisuję się obiema rękoma. Szeroka kierownica to lepsza kontrola na śliskim.
Gdybym wiedział że w tym roku wejdą tarczówki w przełajach poczekałbym z zakupem  i wyrwał coś z tarczą ... Ciekawe jak się tarczówki sprawdzają bo z tego co widzę to jest niezły hicior na zachodzie.
Temat powraca jak bumerang  ;)
Spytam się z ciekawości w poniedziałek czy da się kupić i ile kosztują moje hamulce mini, nie jeździłem na cantach w szosówce ale w moim przypadku zablokowanie kół dwoma palcami w górnym chwycie nie stanowi problemu. W dolnym chwycie aż strach hamować przednim.

http://imageshack.us/f/843/4zalw.jpg/

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 15 Gru 2012, 20:19 »
Tarczówki to weszły chyba już na sezon 2010/2011  ;)
Wracam do jeżdżenia.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum