Autor Wątek: Accent Ranger by TomiliDżons  (Przeczytany 1614 razy)

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
Accent Ranger by TomiliDżons
« 5 Gru 2012, 23:38 »
Przedstawiam Wam swój bajk, na zdjęciach w konfiguracji turystyczno  - miejskiej oraz stricte górskiej na maratony....Rower ma generalnie ponad 5 lat, jest mojego autorstwa, wymienione w nim było prawie wszystko, od nowości oryginalne pozostały tylko rama, przednia przerzutka oraz przednie koło ;D reszta podlegała sporej ewolucji, ze względów zużycia czy też poprostu chęci wymainy na coś lepszego.
A oto specyfikacja:
Rama- Accent Ranger 21"
Amor- SR Suntour Axxon RL 2008 - (średnio jestemz niego zadowolony)
Osprzęt: -przerzutki przód/tył- alivo/deore shadow
-hamulce v-break -przód/ytł - avid (jakiś strasznie stary model)/deore
-klamki hamulcowe/manteki- deore lx/ deore
-kaseta/łańcuch - Sunrace 9s 11-43/KMC z900 (polecam - tani i dobry napęd)
-korba: pozagrupowa Deore z zintegrowaną osią, żebatki wymieniona na stalowe,  oryginalne alu nie byly zbyt wytrzymałe :icon_twisted:
-koła przód/tył- piasta jakaś Shimano-sprychy noname-obręcz Rigida (koło 5 lattemu uadlo mi się kupić za 30 zł w Go-Sport, w starych czasach jak tam pracowałem ::)/pisata Novatec na maszynówkach/sprychy noname/obręcz Alex Rims - Ace 18
- opony teren/szosa- Kenda Karma 1.9 zwijana ( nie polecam szczegolnie)/Kenda Kwest 1,5 drut ( także nie polecam, kiepska wytrzymałaść, porozrywały się ścianki jednej  po 2,5 roku, druga dogorywa :icon_redface:
- sztyca/mostek/kierownica/pedały/bagażnik/błotniki/siodełko- Accent SP-408/Truvativ/bardzo fajna i w miarę lekka kiera Zoom'a/Accent - chyba już 3 para którą zajeżdzam/Accent/marki chlapaczy nie pamiętam/jakieś pseudo markowe z wycięciem pośrodku siodła.
No to by było na tyle :D Tak, wiem bardzo ładny i udany jest to rower :icon_smile2: mi też się podoba, choć myśle nad zakupem jakieś szosy badz trekinga, a Rangera zamienić na pomykacza tylko terenowo/maratonowego :P
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2012, 23:21 TomiliDżons »

Odp: Accent Ranger by TomiliDżons
« 11 Gru 2012, 10:56 »
Czyżby nikt z tu obecnych nie chiał pochwalić ( bądź nie ) obecnego na zdjęciach roweru. Kurcze, dajcie jakieś komentarze, taki ze mnie pseudo- Nracyz, lubię jak mnie inni chwalą :lol: , bez znaczenia za co ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Gru 2012, 11:26 »
Hmm... nooo... ładne błotniki :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2012, 11:36 »
-kaseta/łańcuch - Sunrace 9s 11-43

cóż to za kaseta?  :o

co za szprychówki masz? ;)

Trochę nieczytelny opis, szczególnie przy "- sztyca/mostek/kierownica/pedały/bagażnik/błotniki/siodełko" :p
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 11 Gru 2012, 23:17 »
No faktycznie może trochę nie czytelny opis dałem z tym /////.....
Kaseta to produkt Sunrace'a - 9 biegów, 11-34, jest  tez 11-32 oraz wersje szosowe...w miarę lekka oraz tania - na aledrogo - 65 zł, dobra alternatywa dla Szajmano HG-50, ogólnie to samych superlatywach mogę o niej mówić:-)
Szprychówki to z Warszawskiej Masy Krytycznej oczywiście, w ilości dośc symbolicznej, nie lubię widoku  40 szprychówek w jednym kole  :icon_twisted:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2012, 23:27 »
jeśli 11-34 to spoko, myślałem że 11-43 masz stąd też moje zdziwienie ;)

u siebie mam 9s, i nie zamierzam iść w stronę 10,11 a tym bardziej 8s ;)

Co do opon, to kup sobie schwalbe marathony i po problemach ;)

A szprychówek nigdy nie za wiele ;) ja dopiero powiększam swój zestaw. aktualnie jest 6 :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 11 Gru 2012, 23:38 »
Wax, uważaj - ze szprychówkami, bo są z nimi dwa podstawowe problemy:
1) Każda waży - a jak wiadomo masa w kołach szkodzi najbardziej.
2) Zakłócają aerodynamikę - a to już  poważniejsza sprawa
 ;)
Wracam do jeżdżenia.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 12 Gru 2012, 00:02 »
liczę, że dzięki szprychówkom będę mieć pełne koło :P efekt podobny jak w tym przypadku:

;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Gru 2012, 00:10 »
Przypadkiem nie wkładałeś ich z przodu jak u mnie? ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 12 Gru 2012, 00:15 »
ciii, zamierzam to opatentować :P

www.waxmund.pl

« 12 Gru 2012, 10:32 »
Faktycznie strzeliłem babola z tą kasetą, swoją drogą ciekawe czy istnieją kasety, z 43 zębami....kiedyś miałem z tyłu 36 myślę, że kaset o tak duzych zakresach to nie ma, bo i po co....
Co do szprychówek, to widuje się na WMK gości z taką ich ilością, że fatycznie mają prawie pełne kolo, jak ten  czasowy (chyba) czy raczej triathlonowy  Scott....
Myślałem o Martanach, ale troszkę odrzuca mnie od ich zakupu dwie kwestie: - ceny ( za jedną oponkę od szwabów) ma prawie komplet Kwestów, po drugie - wagi- Kendy są dość lekkie, a mój rower, troszkę już moim zdaniem za dużo waży, i nie chciał bym go dociążać kolejnymi  ;Dgramami :icon_twisted:  Mimo wszystko za rady/porady spasiba :icon_smile2:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 12 Gru 2012, 10:40 »
a ile na tych kwestach przejechałeś? bo 2,5 roku jest dość niewymierne ;)

jeśli się rozleciały, i nie jesteś z nich zadowolony to czemu chcesz je znowu kupić? może się okazać, żę z pozoru droższe marathony, okażą się tańsze bo dłużej wytrzymają ;)

co do wagi się nie wypowiadam, bo sam mam je w szosówce, i to z wkładką (ponad 500g jedna) :P choć zmieniam je właśnie na durano (340g z wkładką) ;)

www.waxmund.pl

« 12 Gru 2012, 13:44 »
Kwesty założyłem w lipcu 2010 r. - jeśli chodzi o pokonany dystans, to cięzko  mi stwierdzić ( nie jeżdże nawet połowe tego co Ty Waxmund) , ale myśle, że kolo 7 tys. km...nie śmigałem w zimie, zaliczyłem tylko jedną wyprawkę dookoła Tatr, po za tym w sezonie jesienno-zimowym zakładałem opony górskie....więc niewiele...druga z Kwest też sie sypie podobnie jak pierwsza....kupiłem nową- niby lepszą,  zobaczymy jak sobie da radę...patrzyłem na te Marathony na tej stronce StyloweRowery czy jakoś tak  :lol: i faktycznie szwalbe są, droższe, lepsze modele-te bardziej pancerne z wkładką to ważą już swoje, a zwijane - Duramo, ceną przyprawiają o zawrót głowy ( w porównaniu do relanej wartości całego mojego roweru)...ale tak czy siak pomyśle, może uda się coś zakupić okazyjnie :icon_surprised:

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 14 Gru 2012, 20:40 »
Fajna maszyna. tylko kolor sakw nie pasuje :P

« 14 Gru 2012, 22:44 »
Fajna maszyna. tylko kolor sakw nie pasuje :P
Wiem, że fajna, kolor sakw jest taki a nie inny tylko takie zostały w promocji w Crosso:-)
A Ty Włodo naprawdę nie poznajesz Czyj jest to rower, czy tylko udajesz....????
A tak właściwie czemu się nie pochwalisz bajkami ze swojej stajni: - przykładowo Stevensem??? ??? ??? ??? ???

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum