Autor Wątek: Author traction czy egoist  (Przeczytany 1171 razy)

Offline Mężczyzna DZIOMBEL

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 06.04.2012
Author traction czy egoist
« 6 Gru 2012, 20:34 »
Witam
Mam takie pytnie,, czy zna ktoś zasadnicza różnice miedzy rama author traction i author egoist? Ponieważ nie wiem, czy warto wydawać 300zł wiecej na egoist:) Z tego co widze to jest różnica w wadze o 200g

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Author traction czy egoist
« 6 Gru 2012, 20:50 »
różnica jest zasadnicza - Egoist  to maszyna do ścigania, więc do turystyki może nadać się tak sobie
Traction to model ze średniej póły, ale za to mniej wycieniowany i prawdopodobnie (nie sprawdzalem) z potrzebnymi otworkami
Geo nie sprawdzalem ale i tu może być różnica

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 6 Gru 2012, 21:16 »
Traction to model ze średniej póły, ale za to mniej wycieniowany i prawdopodobnie (nie sprawdzalem) z potrzebnymi otworkami
Mam rower na tej ramie z 2008r. i są w niej otwory pod bagażnik i z tego co widzę na stronie Velo to otwory pod bagażnik są  też i w Egoist. Mój rower z sakwami dostał kiedyś dziwnych drgań bocznych - ktoś już kiedyś nawet podlinkował filmik o tym zjawisku. Obawiał bym się więc tego potrójnego cieniowania w Egoist - czy nie będzie zbyt wiotka? Może ktoś kompetentny się wypowie czy to cieniowanie nie będzie miało negatywnego wpływu na jazdę z sakwami.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 6 Gru 2012, 21:45 »
hmm, przyznam że na stronie Velo nie sprawdzalem, a Egoist którego mam przed oczami to typowa maszyna do ścigania, top katalogu i otworów się w nim nie  spodziewałem :icon_redface: sory jeśli pomieszałem w takim razie
co do cieniownania - może mieć wpływ na wiotkość ramy z dodatkowym obciążeniem

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 7 Gru 2012, 03:10 »
Jeśli chodzi ci o tak zwane drgania Shimmy to sztywność ramy ma niewiele do rzeczy tutaj. Przyczyną skłonności roweru do takich drgań jest odpowiednie zestawienie geometrii i rozkładu masy na rowerze (wliczając ładunek i jeźdźca).

« 8 Gru 2012, 00:43 »
Przyczyną skłonności roweru do takich drgań jest odpowiednie zestawienie geometrii i rozkładu masy na rowerze (wliczając ładunek i jeźdźca).

Możesz to rozwinąć, bo warto wiedzieć jak unikać tych drgań.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 9 Gru 2012, 16:42 »
Generalnie najczęściej występują przy zestawieniu dużego kąta główki i położeniu środka ciężkości z tyłu (niedociążone przednie koło), zwłaszcza gdy jest on dodatkowo wysoko. Skutek to skłonność kierownicy do samoistnego wpadania w drgania (jazdy zygzakiem) przy pewnych prędkościach.
Gdyby uniknięcie tego było takie proste, to producenci już dawno by sobie z tym poradzili. W rowerach ta skłonność jest zazwyczaj tylko upierdliwa i uniemożliwia jazdę bez trzymanki. W motocyklach drgania już potrafią być groźne, w skrajnych przypadkach mogą wyrwać kierownicę z rąk i doprowadzić do gleby, pewnym środkiem zaradczym są amortyzatory skrętu.

« 9 Gru 2012, 22:55 »
Dzięki za wyjaśnienie  :) To co piszesz pokrywa się z moimi obserwacjami co do warunków w jakich to zjawisko zachodzi - chodzi mi o obciążenie roweru. Zauważyłem, że aby się pozbyć tych drgań wystarczy przyhamować tyłem lub przyspieszyć. Nie zauważyłem natomiast aby to zjawisko występowało każdorazowo przy jakiejś charakterystycznej prędkości i stałym bagażu czyli musi być jeszcze jakiś czynnik mający wpływ na pojawianie się tych drgań.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum